Η «μείωση της ανεργίας» και η πραγματικότητα

Της Αθηνάς Τραχήλη*

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και μαζί αποκαρδιωτικά. Και δείχνουν ότι η «μαγική» εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας – κυρίως σε, ότι αφορά στην απασχόληση- πόρρω απέχει από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε οι πολίτες.

Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας το πρώτο επτάμηνο του 2017 (Ιανουάριος- Ιούλιος) οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας έφτασαν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης.

Αναλογία που δείχνει ότι στην πλειονότητα τους οι Έλληνες εργαζόμενοι ζουν καθημερινά, πλέον, τις συνέπειες των απανωτών ανατροπών που έφερε η σημερινή κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Όπου, για πρώτη φορά, η σταθερή και πλήρης απασχόληση -αναγκαία συνθήκη ώστε κάποιος να διαβιεί αξιοπρεπώς- έχει αρνητικό πρόσημο.

Από μόνο του αυτό το στατιστικό μέγεθος δείχνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και ακυρώνει στην πράξη όλες τις διθυραμβικές προσεγγίσεις της περί πραγματικής υποχώρησης της ανεργίας.

Απ’ την άλλη, η εικόνα ελαφράς μείωσης της ανεργίας που αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής – είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας- αν συνδεθεί με το αρνητικό ισοζύγιο σταθερής και μερικής απασχόλησης δείχνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι λίγοι που καταφέρνουν και επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας δεν αποκτούν μια μόνιμη και σταθερή θέση αλλά απασχολούνται σε καθεστώς «ευέλικτων μορφών».  

Είναι προφανές ότι χρειάζονται άλλες πολιτικές ώστε να χτιστούν νέες θέσεις εργασίας, να δοθεί διέξοδος σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ασφυκτιούν υπό το βάρος της ανεργίας και σε άλλους τόσους που εργάζονται για μερικές ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα με αποδοχές φιλοδωρημάτων.

Πολιτικές συμβατές με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προσέλκυση κάθε κλίμακας νέων επενδύσεων, από τις πολύ μικρές μονάδες, οικογενειακού χαρακτήρα, έως εταιρείες με διεθνές προφίλ που θα επιλέξουν ως τόπο επέκτασης τους στην Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, απορροφημένη από την ανάγκη του επικοινωνιακού της εξωραϊσμού, εξακολουθεί να ιεραρχεί ως δευτερεύον οτιδήποτε άλλο. Και εκεί βρίσκεται η χαώδης απόσταση που την χωρίζει από τα πραγματικά προβλήματα – και τις πιεστικές ανάγκες- της κοινωνίας.

 

*Η Αθηνά Τραχήλη είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ