Ζωντάνεψαν τα λόγια της Λυσιστράτης στο Ρωμαϊκό Ωδείο - Δείτε την και απόψε - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2017 – ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

«Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα». Τα λόγια της Λυσιστράτης ζωντάνεψαν με τον καλύτερο τρόπο το βράδυ της Πέμπτης στην σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου, κατά τη διάρκεια της ομώνυμης παράστασης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας 2017 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης έδωσε σάρκα και οστά σε ένα συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», με πολύ χιούμορ, αποδεικνύοντας το πόσο επίκαιρο είναι ακόμα και σήμερα το έργο που παίχθηκε για πρώτη φορά το 411 π.Χ. στα Λήναια, μία από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου με συμπαραστάτη του τον εξαιρετικό χορό γυναικών που της έδινε σε κάθε κίνηση του τον αέρα τη; νικήτριας.

img_0044.jpg

Στο πλάι του είχε τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Ναταλία Τσαλίκη ως Κινησία – Μυρρίνη, σε ένα απολαυστικό ντουέτο, το αρχαίτυπο του κωμικού ζευγαριού που αργότερα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για αρκετούς κωμωδιογράφους. Απολαυστικός και ο Γιάννης Μπέζος ως Πρόβολος, μίας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας, μετρημένος στο ρόλο του, αποφεύγοντας τις υπερβολές, είχε αναλάβει επίσης και την σκηνοθεσία της παράστασης.

img_0039.jpg

Το λιτό και μινιμαλιστικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά έδινε την αίσθηση πως ο χώρος ήταν ακόμα μεγαλύτερος, ενώ η μουσική του Κωστή Μαραβέγια και η χορογραφία – κίνηση της Ελπίδας Νίνου «κράτησαν» το κοινό και μετέφεραν τα λόγια του Αριστοφάνη στο σήμερα. 

img_0013.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ