Πιο αυστηρή η ρύθμιση των 100 δόσεων

Οι αλλαγές που έρχονται για όσους έχουν οφειλές

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κινδυνεύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά αφήσουν απλήρωτα έστω και για μία ημέρα οποιαδήποτε χρέη.

Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους, εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων τους.

Σε λίγους μήνες θα τεθεί σε ισχύ μια νέα διάταξη, η οποία προβλέπει ότι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.

Η μοναδική εναλλακτική διέξοδος που θα έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι να εντάξουν την οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο -πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και εν μέρει- στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο.

Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 όσοι φορολογούμενοι έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα πρέπει, για να μη χάσουν τη ρύθμιση αυτή:

είτε να εξοφλούν εγκαίρως, πριν λήξουν, όλες τις νέες οφειλές τους στο Δημόσιο,
είτε να ρυθμίζουν τις νέες οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ πριν από τη λήξη των προθεσμιών καταβολής της πρώτης δόσης ή ολόκληρων των ποσών των νέων αυτών οφειλών.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης