Η προσωπικότητά μας πιθανόν συνδέεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα η προσωπικότητα κάθε ατόμου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα στην έρευνα η οποία διήρκεσε 13 χρόνια έλαβαν μέρος πάνω από 3.000 άνδρες ηλικίας 18-30 ετών.  Στην έρευνα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο όπου συμπεριλαμβανόντουσαν και ερωτήσεις για την προσωπικότητα τους, όπως για παράδειγμα αν θυμώνουν εύκολα, αν τρώνε βεβιασμένα, αν νιώθουν πιεσμένοι από τη δουλειά τους και από την έλλειψη χρόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από έντονη ανυπομονησία, από εχθρικότητα και επιθετικότητα ενώ, συγχρόνως ήταν πολύ αγχωτικά και ανταγωνιστικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα που απάντησαν θετικά στα ερωτήματα που τους τέθηκαν είχαν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τα άτομα που είχαν ήρεμο χαρακτήρα.

Δηλαδή, τα άτομα αυτά, που διακρίνονται  από νευρικό χαρακτήρα παρουσιάζουν σε πολύ νεαρές ηλικίες αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυτό είναι σοβαρό γεγονός για τη συνολικότερη υγεία τους μακροχρόνια.

Ωστόσο, επεσήμαναν ότι υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση ενός ατόμου, όπως είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η υψηλή κατανάλωση λιπαρών στη διατροφή , η έλλειψη άσκησης κ.λπ. Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν το γεγονός, ότι ένα άτομο νευρικό μπορεί να οδηγείτε πιο εύκολα σε καταστάσεις υπερφαγίας και κατανάλωσης λιπαρών, συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα κ.λπ. και αυτό συμβάλλει ως προς την αύξηση της αρτηριακής του πίεσης.

Παρόλα αυτά, τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εστιάζει στο κατά πόσο επηρεάζει η προσωπικότητα ενός ανθρώπου την αρτηριακή του πίεση και είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.

naftemporiki