Επί τάπητος οι συνέπειες του σεισμού στα αρχαιολογικά μνημεία της Κω

εκανε επισκεψη η υπουργός στο νησί

Αυτοψία στα μνημεία που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό διενήργησε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Κω.

Η υπουργός επισκέφθηκε κατά σειρά, τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, το Ιπποκράτειο Ίδρυμα, το Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη, το τέμενος Γαζή Χασάν, το Κάστρο Νερατζιάς, την Πύλη του Φόρου, το τέμενος Ντεφτερντάρ, το Νότιο τμήμα της Αγοράς, τον Βωμό του Διονύσου και την αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Αμέσως μετά μετείχε σε σύσκεψη, παρουσία των φορέων του νησιού, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα που προέκυψαν από τις συνέπειες του σεισμού στα μνημεία του νησιού.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ζήτησε την παρέμβαση της υπουργού ώστε να υπάρξει αναλυτικό και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης των μνημείων του νησιού, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω χωρίς να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας.

Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, πόσα από τα χρήματα που εισπράττει το Ταμείο από την Κω, επιστρέφουν με τη μορφή έργων ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων του νησιού, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα, ότι τα ποσά που διατίθενται στην Κω, διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι ελάχιστα.

«Εμείς ζητάμε να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εισπράττονται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κω, να διατίθεται για την συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: ζητάμε ολοκληρωμένο ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης όλων των αρχαιολογικών χώρων της Κω. Με συγκεκριμένες και αναλυτικές παρεμβάσεις» τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Κω έθεσε το ζήτημα της εκχώρησης ενός μικρού ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διατεθούν, δεσμευτικά, για την τουριστική προβολή της Κω και για παρεμβάσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, αλλά και θα βελτιώσουν την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νησιού.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο δήμαρχος Κω στην υπουργό Πολιτισμού, συνδέεται με το καθολικό αίτημα της κοινωνίας και των φορέων της Κω για την ανάδειξη του Ασκληπιείου.

Ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο και μοναδικής ιστορικής αξίας μνημείο, αφού σε σύγκριση με το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, υπάρχει μία βασική ειδοποιός αρχή: το Ασκληπιείο της Επιδαύρου αποτελεί τόπο λατρείας του Ασκληπιού. Αντίθετα το Ασκληπιείο της Κω, πέρα από τη λατρεία του Ασκληπιού, αποτελεί τόπο στον οποίο ασκήθηκε η ιατρική επιστήμη για αιώνες.

Ο δήμαρχος Κω κατέθεσε πρόταση για την ανάδειξη του Ασκληπιείου ως παγκόσμιου κέντρου προσέλκυσης του εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που σχετίζεται με την ιατρική επιστήμη και ως έναν εκ των πυλώνων που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την ανάπτυξη του ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού στο νησί.

Όπως τόνισε, «μόνοι μας δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, δύο είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

1) Η εκπόνηση ενός σχεδίου για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Κω, με τη μετατροπή του σε ένα χώρο με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιατρική επιστήμη. Σε ένα χώρο για εκπαίδευση, περιήγηση και ξενάγηση, με την ανάπτυξη υποστηρικτικών υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο.

2) Η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας του Ασκληπιείου Κω, προκειμένου να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το απόγευμα μετά την σύσκεψη, η υπουργός Πολιτισμού μετέβη στην Ρόδο, με αφορμή τη σύσταση ομάδας εργασίας για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Αύριο, η κ. Κονιόρδου αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.