Πατούχας – Τζανάκος: Τι συμβαίνει με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών -Ενα προφητικό κείμενο (19 Απριλίου 2015)

επισημανσεις τοτε των δυό παραταξεων

Θα σχολιάσουμε δύο πολύ σημαντικά, κατά την άποψη μας, ζητήματα της τοπικής επικαιρότητας. Και τα δύο έχουν κοινές αιτίες και αλληλοεμπλέκονται.

 Α. Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα  μια τεράστια, για τα τοπικά δεδομένα, διαφημιστική καμπάνια της Ανώνυμης Εταιρείας ΟΛΠΑ.

 Εμείς μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί. Γνωρίζουμε και τους λόγους. Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος,  πιθανώς για μελλοντικούς προσωπικούς στόχους, αλλά και για εξυπηρέτηση ευρύτερων τοπικών και μη συμφερόντων.

 Ολοσέλιδες καθημερινές καταχωρήσεις, σε όλες τις εφημερίδες της πόλης, δεν γνωρίζουμε το αν γίνεται και σε εφημερίδες γειτονικών πόλεων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Όχι για να διαφημιστεί, έστω, το έργο της λιμενικής δραστηριότητας, ή να προσελκυστεί λιμενικό έργο. Τότε θα έπρεπε να διαφημίζεται, έστω, η αρτιότητα του νέου λιμανιού ή οι προσιτές τιμές για επιβάτες, οχήματα και προϊόντα. Αλλά για να διαφημιστούν οι μικροπαρεμβάσεις στον χώρο των «ευκαλύπτων», που έτσι και αλλιώς έγιναν με την καθοριστική συμβολή του Δήμου, σε έναν χώρο, που έτσι και αλλιώς ανήκει στον Δήμο.

Αλήθεια η Δημοτική Αρχή, γιατί σιωπά; Ανέχεται την τακτική αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας; Ελπίζουμε στην απουσία οποιασδήποτε κακής πρόθεσης. Αλλά θα θυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο, ότι τα μεγάλα θέματα της πόλης απαιτούν αν όχι συναίνεση, τουλάχιστον συλλογικότητα. Το θέμα του θαλασσίου μετώπου είναι από τα θέματα αυτά. Και δεν θέλουμε την πρόχειρη απάντηση, ότι ό κ. Διευθύνων Σύμβουλος, είναι κυβερνητικός υπάλληλος. Πολύ περισσότερο, όταν είναι αυταπόδεικτο, ότι σαν καλός κρατικός υπάλληλος εξυπηρετεί το ίδιο καλά και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η Κυβέρνηση που τον διόρισε. Εμείς δεν θα αθωώσουμε κανέναν. Άλλωστε και με την αντίδραση μας στις ενέργειες των κρατικών στελεχών, στέλνουμε δυνατή την φωνή μας στην εκάστοτε Κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε την προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης, να ανατρέψει την Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, γνωρίζουμε την φιλότιμη προσπάθεια του κ. Διευθύνοντος Συμβούλου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠΑ, να συνδράμει την προσπάθεια αυτή. Γνωρίζουμε ότι όλα γίνονται με κεντρικές εντολές και με προσπάθεια εξασφάλισης τοπικών συμμάχων. Και συνενόχων. Γνωρίζουμε ακόμα ότι η παραλιακή ζώνη, βρίσκεται στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, έχει πολλές φορές εκφραστεί η ομόθυμη αλλά και αγωνιστική θέληση του Πατραϊκού λαού να επιβάλλει την άποψη του.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Πρωθυπουργού και από την πόλη μας, δεσμεύτηκε για την άμεση οριστική παραχώρηση. Η ίδια δέσμευση έγινε και από τους τοπικούς Βουλευτές σε πρόσφατη συνάντηση με την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών. Εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό.

 Η Κυβέρνηση, οφείλει να ελέγξει τις οικονομικές δαπάνες του ΟΛΠΑ. Να σταθμίσει τις ευθύνες ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου γιατί αυτή το διορίζει. Μάλιστα με κραυγαλέα την απουσία εκπροσώπου ή εκπροσώπων του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της πόλης.

Β. Ο ΟΛΠΑ φεύγοντας από το τμήμα μεταξύ Αγίου Νικολάου και Γούναρη, άφησε πίσω του «συντρίμμια». Την στέγαση υπηρεσιών του Λιμεναρχείου, τα κρατητήρια του Λιμεναρχείου, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα τελωνιακού χαρακτηρισμού και όλα αυτά σε «κτίριο» με επικίνδυνη σεισμική βλάβη.

Αναφερόμαστε στο υπόστεγο – κτίριο, που βρίσκεται δίπλα στον χώρο που συνεδρίαζε μέχρι πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, μηχανικοί του Δήμου, ανεξάρτητος μηχανικός, ο σημερινός άμισθος τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου κ. Αϊβαλής, γνωμάτευσαν ότι το κτίριο αυτό έχει επικίνδυνη βλάβη, με κίνδυνο αιφνίδιας κατάρρευσης, ακόμα και με μικρή σεισμική δόνηση.

Τι συνέπειες θα υπάρξουν σε αυτήν την απευκταία περίπτωση; Κίνδυνος για την ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων. Κίνδυνος για διερχόμενους πεζούς ή οχήματα. Όλη η σκεπή θα γίνει μπάζα και η σκόνη του καρκινογόνου αμιάντου θα γεμίσει πολλά οικοδομικά τετράγωνα της παραλιακής ζώνης.

Η κατάσταση στα κρατητήρια είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτη και απάνθρωπη. Και θα έπρεπε να τύχουν παρεμβάσεων υγειονομικών αλλά και δικαστικών αρχών.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απομάκρυνσης όλων αυτών των δραστηριοτήτων, που άλλωστε προβλέπονται στην σύμβαση παραχώρησης.

Αλήθεια γιατί δεν έγινε η κατασκευή των κρατητηρίων στο καινούριο λιμάνι, όταν μάλιστα υπήρχε για αυτά και μελέτη και χρηματοδότηση;  Ήταν σε γνώση της διοίκησης του ΟΛΠΑ, η ακαταλληλότητα του κτιρίου; Ή ότι η πόλη βλέπει, ό ΟΛΠΑ αρνείται να το δει, διαθέτοντας μάλιστα δική του τεχνική υπηρεσία;

Αντί να αυτοδιαφημίζεται ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος, με ξένες τσέπες, ας διαθέσει τα χρήματα  για την επισκευή, αν γίνεται επισκευή ή την κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου και την ασφαλή απομάκρυνση του καρκινογόνου αμιάντου.

Για την «Ανυπότακτη Πολιτεία»        Για την «Πάτρα – η δική μας πόλη»

Χρήστος Πατούχας                                  Νίκος Τζανάκος

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ