“Αν είχες λεφτά, φρόντιζες και την υγεία σου”

του Κ. Σπαρτινού, βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έρχεται να ολοκληρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δυστυχώς είχε παραμείνει λειψό από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 και απαξιώθηκε εσκεμμένα τα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας κυρίως για τους έχοντες, απαξιώνοντας και συρρικνώνοντας σκόπιμα τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να παγιωθεί στη συνείδηση του πολίτη η ανάγκη κυρίαρχου ρόλου της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Και τελικά τι είχαμε;

Ο πολίτης να επισκέπτεται ιδιώτη γιατρό μόνο στις αρχές του μήνα γιατί μόνο τότε υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης – προφανώς ο νομοθέτης πίστευε οτι ο πολίτης είχε τη δυνατότητα να κανονίζει να αρρωσταίνει μόνο αρχές του μήνα.

Αν ήσουν ανασφάλιστος, θα έπρεπε να γνωρίζεις από μόνος σου τι σου συμβαίνει χωρίς να πας στο γιατρό και χωρίς να κάνεις εξετάσεις – αν ήταν και δυνατόν να αυτο-θεραπευόσουν - μιας και όλα είχαν χρέωση, ακόμα και στην περίπτωση που σε μετέφεραν εσπευσμένα  στο νοσοκομείο ως έκτακτο περιστατικό.

Αυτή η κατάσταση που ζούσαμε τόσα χρόνια εκφράζει την κοινωνική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ελεύθερης επιλογής γιατρών.

Αυτό δε λέγεται κοινωνική πολιτική, λέγεται ακραία έκφραση νεοφιλελευθερισμού, στηριζόμενη στην πεποίθηση του “αν έχεις λεφτά, φροντίζεις και την υγεία σου”.

Η Αριστερά θεωρεί βασικό της μέλημα την καθολική πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και την ισοτιμία στην φροντίδα των πολιτών, καθώς επίσης και οτι ο ρόλος του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης πηγάζουν από τις αξίες μας και την πεποίθησή μας οτι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα προς πώληση.

Με τον νόμο 4368/2016 για την δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη των ανασφάλιστων και με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιτυγχάνουμε το στόχο μας για καθολικό, ισότιμο, δωρεάν, ποιοτικό, αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το άρθρο 73 που ορίζει τη διαγραφή βεβαιωμένων χρεών των ανασφάλιστων συμπολιτών, που προέρχονται από τη νοσηλεία τους σε δημόσια νοσοκομεία πριν την ψήφιση του ν. 4368/2016.

Στο εξής, η ευθύνη της αναζήτησης της κατάλληλης φροντίδας υγείας για κάθε  πολίτη ανατίθεται στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφεύγοντας έτσι τη σκόπιμη κατανάλωση υπηρεσιών υγείας με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών ιδιωτικών γιατρών, κλινικών και εργαστηρίων. Διευρύνεται ο δημόσιος χώρος στην Υγεία με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφάλισης.

Κάθε πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, θα έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, τον δικό του σύμβουλο σε θέματα υγείας και τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και διαχείριση των προβλημάτων υγείας του.

Για τον σκοπό αυτό συστήνονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα στελεχώνονται από γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. Ήδη έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση  239 ΤΟΜΥ και έχει προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης 3000 γενικών γιατρών, παθολόγων παιδιάτρων, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και επισκεπτών υγείας.

Οι ΤΟΜΥ συνιστούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής με έμφαση στην προληπτική ιατρική, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουν εξωστρεφείς και τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις (εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δράσεις ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, χώρους εργασίας).

Οι ΤΟΜΥ, εκτός από την πρόληψη και την οικογενειακή ιατρική, θα συνεισφέρουν στην ορθή αξιολόγηση των περιστατικών με αποτέλεσμα να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα οποία θα μπορούν πλέον να επιτελέσουν τον ουσιαστικό ρόλο τους.

Παράλληλα τα Κέντρα Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου) εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ενισχύονται με την αναβάθμιση των Εργαστηρίων τους. Σημαντικό εξίσου είναι και το γεγονός οτι πλέον σε κάθε Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί Οδοντιατρική Ομάδα για παιδιά και ενήλικες, τομέας που κυρίως είχε αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αναβαθμίζεται παράλληλα η μαιευτική φροντίδα στο ΕΣΥ, ενισχύοντας τον συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, στην κύηση και στον τοκετό, καλύπτοντας έτσι μια σημαντική ανάγκη των γυναικών.

Σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία επιχειρούμε ένα διαλυμένο, χρεωμένο και διεφθαρμένο σύστημα υγείας να το αλλάξουμε ολοκληρωτικά. Εξασφαλίζουμε ένα σύστημα υγείας ανθρωποκεντρικό, δημοκρατικό και διαφανές, που δίνει ουσιαστική ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του σε όλους του πολίτες, δίνοντας βάρος στην προληπτική ιατρική, στην πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε επίσης