Μετ΄εμποδίων η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές

του δημητρη μποκαρη, φοροτεχνικου

«Ασανσέρ» μειώσεων αλλά και αυξήσεων στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ και ακολούθως τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές και τα δημοτικά τέλη ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2018.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου να υλοποιήσουν τη συμφωνία με την τρόικα που δεν είναι άλλη από το να εξομοιωθούν οι τιμές της Εφορίας με αυτές της αγοράς.
Οι παγίδες πολλές για το εν λόγω εγχείρημα καθώς η αγορά των ακινήτων τα τελευταία χρόνια κινείται κάτω από τη βάση και μόλις τους τελευταίους μήνες φαίνονται κάποια σημάδια πραγματοποίησης αγοραπωλησιών.
Η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου έχει βάλει στοίχημα να καταφέρει για πρώτη φορά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να είναι κοντά στις πραγματικές και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια ενιαία μείωση ή αύξηση τιμών αλλά για κάθε δήμο ξεχωριστά να υπάρχει ξεχωριστή προσέγγιση και ύψος νέων τιμών.
Ειδικές επιτροπές
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συνεργασία πλήθους παραγόντων, είναι πολύ πιθανόν τελικά το όλο εγχείρημα να πάει μερικούς μήνες πίσω. Δηλαδή να μην ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους αλλά στα μέσα του 2018.
Σύμφωνα με κυβερνητικές αποφάσεις, θα συσταθούν στις εφορίες σε συνεργασία με τους δήμους ειδικές επιτροπές για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα βρίσκεται κοντά στην εικόνα της αγοράς.
 
Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι ο αριθμός των συναλλαγών δεν είναι ικανός για να φθάσει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ουσιαστικά δεν έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπορικές τιμές.
Επίσης στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, παρά την πτώση των πραγματικών τιμών, ακόμη παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα των αντικειμενικών. Αυτό σημαίνει ότι σε αρκετές από αυτές θα δούμε τις τιμές της Εφορίας να ανεβαίνουν και μαζί με αυτές και τις φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου επισημαίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι ειδικά για τις συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει πρόβλεψη να μην υπάρξουν απότομες μεταβολές και ίσως γίνουν σταδιακά σε βάθος χρόνου.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για οριζόντια αλλαγή - μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Οι βάσεις δεδομένων
Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξουν οι βάσεις δεδομένων των τραπεζών που διοχετεύουν τα στοιχεία των δανείων στην Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία έχει αξιόπιστες βάσεις δεδομένων.
 
Ενδιαφέροντα στοιχεία, αν και είναι ακόμη στην αρχή η όλη διαδικασία, συλλέγει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει εγκαινιάσει και καταγράφονται οι πραγματικές τιμές - συναλλαγές μέσω συμβολαιογράφων. Ηδη όμως τα πρώτα στοιχεία για την αγορά ακινήτων από τη βάση αυτή είναι άκρως απογοητευτικά καθώς έχουν εντοπισθεί αγοραπωλησίες με τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κάτω από 20 ευρώ! Η τρίτη πηγή είναι οι ίδιες οι επιτροπές που θα συστήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με δήμους, Εφορία, μεσίτες, μηχανικούς κ.ά.
Θεωρείται βέβαιο ότι οι τρεις πηγές πληροφόρησης θα δώσουν διαφορετικά στοιχεία και το στοίχημα στο υπουργείο Οικονομικών είναι να καταλήξει σε τιμές ζώνης όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές που καταγράφονται στην πραγματική οικονομία. Τις όποιες διαφορές θα συγκεράσει ο υπουργός Οικονομικών που θα έχει και την τελική υπογραφή των νέων τιμών ζώνης.
Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει και τη συνδρομή των δανειστών και κυρίως την τεχνογνωσία που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη του εξωτερικού για το πώς καταλήγουν να καταγράφουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ίδιου παράγοντα ότι και στις Βρυξέλλες γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων κατά τις οποίες τα χρήματα μεταφέρονται σε σακούλες και άρα είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς το πραγματικό ύψος της αγοραπωλησίας.
Οι συντελεστές
Το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ που προσδοκά να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να επηρεασθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ακόμη και αν σε μεγάλο ποσοστό κυμανθούν χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό διότι στο υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν τους συντελεστές βάσει των οποίων θα υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και των επόμενων ετών. Οι όποιες αλλαγές θα είναι μικρής έκτασης και δεν πρόκειται κάποιος που σήμερα πληρώνει π.χ. 1.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά του να δει να μειώνεται στα 500 ευρώ ή και το αντίστροφο.
 

Διαβάστε επίσης