Τι προκαλεί στα δόντια η συνήθειά μας να τρώμε παγάκια

Το συχνό μάσημα ίσως κρύβει έλλειψη σιδήρου

Μια συνήθεια που πολλοί έχουμε υιοθετήσει ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να δροσιστούμε, είναι να τρώμε ή να πιπιλάμε παγάκια και τριμμένο πάγο.

Συχνά μπορεί να το κάνουμε γιατί σκεφτόμαστε ότι τα παγάκια αποτελούνται από σκέτο νερό και δεν έχουν θερμίδες. Αυτή η συνήθεια ωστόσο, μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία των δοντιών μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρία.

Κι αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια που αργότερα θα οδηγήσουν σε τρύπες ή σε σπάσιμο ολόκληρου του δοντιού. Ακόμη, όταν δαγκώνουμε παγάκια, ασκούμε πίεση με τα δόντια μας καθώς το παγάκι είναι αρκετά σκληρό με κίνδυνο να σπάσουμε κάποιο δόντι.

Παράλληλα, η συχνή εναλλαγή ζεστού - κρύου που υποβάλλουμε στα δόντια μας, τα φθείρει.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι μασάτε παγάκια κάθε μέρα καλό είναι να κάνετε εξετάσεις αίματος, καθώς κατά πάσα πιθανότητα έχετε έλλειψη σιδήρου.

Η παγοφαγία, όπως λέγεται επιστημονικά η συνήθεια κάποιων ανθρώπων να τρώνε παγάκια, αποτελεί μερικές φορές σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την συνηθέστερη αιτία αναιμίας.

Μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας, η λαχτάρα για τα παγάκια εξαφανίζεται.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης