Το Βερολίνο παγώνει την τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ΕΕ

αφήνοντας αιχμές για τη δημοκρατία στην Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προκαταρκτικών εργασιών της για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα με αντικείμενο την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας γιατί κάτι τέτοιο θα έστελνε "λάθος μήνυμα", σύμφωνα με ένα προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στο έγγραφο αυτό γίνεται επίσης αναφορά σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία ούτως ώστε να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου.

Επισημαίνεται ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια (ΜΠΒ) θα πρέπει να στοχεύει "ακόμη περισσότερο προς την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου". Επίσης, η Γερμανία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Σύμφωνα πάντα με αυτό το προσχέδιο, η Γερμανία αναμένει από την Επιτροπή "να μετατοπίσει τη χρηματοδότηση από την Τουρκία, κατά τρόπο που να είναι βαρύνουσας σημασίας, σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία με βάση τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας".

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, η οποία έχει πυροδοτηθεί μεταξύ άλλων και απο το γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα του 2016 στη γείτονα κρατούνται στις τουρκικές φυλακές εννέα Γερμανοί υπήκοοι, ενώ κατηγορίες έχουν δεχθεί γερμανικές εταιρείες. Η Γερμανία έχει επίσης σταματήσει να στέλνει όπλα στην Τουρκία επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει συγκρίνει την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή στην πρώην ανατολική Γερμανία.

Η Αγκυρα από την πλευρά της έχει κάνει λόγο για εκβιασμούς και απειλές και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Η Τουρκία κατηγορεί ειδικότερα το Βερολίνο ότι έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε Τούρκους πολίτες, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι τουρκικές αρχές έχουν εμποδίσει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του. Το γεγονός αυτό είχε μάλιστα προκαλέσει παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ που είχε καλέσει Γερμανία και Τουρκία να τα βρουν.

Πίσω από όλα αυτά πάντως κρύβεται και η ανησυχία των Γερμανών για τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τη στιγμή που στη Γερμανία ζουν χιλιάδες πολίτες τουρκικής καταγωγής. Το 80% των Γερμανών σε κάθε περίπτωση διαφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επισήμως βέβαια το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ως μέσο πίεσης προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Η ένταση είχε επιδεινωθεί και με αφορμή το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου

Φώτο: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Διαβάστε επίσης