Ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας

Ο πρεσβης της γαλλιας στην ελλαδα μιλα για την εντυπωσιακη πρωτοβουλια

O πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe CHANTEPY, σχετικά με την πρωτοβουλία της πρεσβείας με τίτλο ‘’Mazinnov’’ και τις εκδηλώσεις που την περιβάλλουν μας μίλησε, αναλύοντας τους στόχους της πρωτοβουλίας.   

Κύριε πρέσβη, τι ακριβώς είναι το Mazinnov;

 

Είναι το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας. Ο όρος συμπεριλαμβάνει την ελληνική λέξη « Μαζί » και σημαίνει λοιπόν, καινοτομούμε μαζί. Το δίκτυο δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο 2016 στη διάρκεια του πρώτου ελληνογαλλικού φόρουμ καινοτομίας που διοργανώσαμε στην Αθήνα. Σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερους από 140 συμμετέχοντες, Έλληνες και Γάλλους, δηλαδή νεοφυείς επιχειρήσεις, θερμοκοιτίδες, πόλους ανταγωνιστικότητας, ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις.  Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας στο θέμα της καινοτομίας.

 

Γιατί η πρεσβεία της Γαλλίας κι εσείς προσωπικά στρατευτήκατε σ’αυτό το δίκτυο ;

 

Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ξεκίνησε από δύο πολύ απλές διαπιστώσεις. Πρώτη διαπίστωση : η πολύ στενή ιστορική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας εμπεριείχε σε εμβρυικό στάδιο την ιδέα της καινοτομίας και προφανώς έπρεπε να την αναπτύξουμε εφόσον όταν καινοτομούμε, προετοιμάζουμε το αύριο. Δεύτερη διαπίστωση : το γαλλικό και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας είναι εξαιρετικά. Αυτό είναι γνωστό για τη Γαλλία αλλά λιγότερο γνωστό για την Ελλάδα, είναι λοιπόν μια συνεργασία όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.  

 

Άρα είναι σημαντικό για τους νεαρούς Έλληνες. Ορισμένες Start up θα « υιοθετηθούν ». Πώς θα τους κινητοποιήσετε όμως ; Θα στείλετε πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ;

 

Ναι.  Στο πλαίσιο του 2ου ελληνογαλλικού φόρουμ καινοτομίας που διοργανώνουμε πάλι στην Αθήνα, στις 10 και 11 Νοεμβρίου, θα λανσάρουμε την επιχείρηση « Adopt a start up » (Υιοθετείστε μια σταρτάπ). Προτείνουμε σε ελληνικές και γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, αλλά επίσης και σε γαλλικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα φυσική παρουσία στην Ελλάδα, να υιοθετήσουν, μ’ άλλα λόγια να βοηθήσουν ελληνικές νεοσύστατες επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη στείλει προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σ’αυτές τις νέες επιχειρήσεις. Για να καταθέσει κάποιος την υποψηφιότητά του, αρκεί να πάει στην ιστοσελίδα μας : www.mazinnov.com. Ξέρετε, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να απλώσουν το χέρι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στους νεαρούς επιχειρηματίες, στους νέους που έχουν να παρουσιάσουν μιαν ιδέα. Μ’αυτόν τον τρόπο, καθιστούμε την οικονομική ανάπτυξη ένα θέμα που αφορά τον άνθρωπο και όχι μόνο τον χρηματοοικονομικό τομέα. Σε μια χώρα όπου ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να υποστηρίξουν όσους διαθέτουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

 

Και οι υιοθετούντες, είναι μελλοντικοί επενδυτές στη χώρα ;

 

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν μια start-up, θα υπάρξουν κάποιες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αλλά θα υπάρξουν, ελπίζουμε, και γαλλικές επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα, οι οποίες, με αφορμή αυτή την υιοθεσία θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα που έχει αρχίσει να βγαίνει από την κρίση, που μπορεί και πάλι να ατενίζει το μέλλον της με εμπιστοσύνη.

 

Διοργανώνετε επίσης εργαστήρια σκέψης πάρα πολύ ιδιαίτερα. Γιατί επιλέγετε αυτά τα θέματα ;

 

Ετοιμάζουμε τρία εργαστήρια. Το πρώτο αφορά στις « smart cities », επειδή ολόκληρη η δομή των αστικών μας κοινωνιών παίζεται γύρω από τα διακυβεύματα της αστικής νοημοσύνης. Το δεύτερο, αφορά την « τέχνη στην επιχείρηση », επειδή η τέχνη θα παίζει στο εξής έναν ρόλο όλο και περισσότερο ουσιαστικό στη ζωή των επιχειρήσεων : δεν είναι ούτε άλλοθι, ούτε πλεόνασμα ψυχής, το θέμα είναι η παραγωγή του ωραίου, τόσο για τον μισθωτό όσο και για τον πελάτη ή τον χρήστη. Το τρίτο φέρει τον τίτλο « landing zone » : πρόκειται για την εργασία πάνω στα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να φθάσουν ως την ωριμότητα.  

 

Πώς αντιδρά η κοινή γνώμη στην Ελλάδα καθώς και οι πολιτικοί απέναντι σ’αυτήν τη γαλλική πρωτοβουλία ;

 

Δεν ξέρω ακόμα τι επιτυχία θα έχει η πρότασή μας.  Αντίθετα, εκείνο που ήδη γνωρίζω είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις τις οποίες προσεγγίσαμε μέχρι σήμερα για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση « Adopt a startup », ενθουσιάστηκαν. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, γιατί παρά την κρίση που υπήρξε μακρά και δύσκολη, από την οποίαν ακόμα υποφέρουν οι πολίτες, η θετική ενέργεια και η επιθυμία για ζωή παραμένουν ανέπαφες. Αν κατορθώσουμε να βοηθήσουμε αυτή τη ζωντάνια να γίνει συγκεκριμένη, θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας : η Γαλλία είναι μια χώρα που ανέκαθεν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και έχει υποσχεθεί να την βοηθήσει να ξαναβρεί την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία.  

Διαβάστε επίσης