Θ. Παπαθεοδώρου: Νόμος χωρίς κανένα μέλλον

ομιλια στη βουλη για την ανωτατη εκπαιδευση

 Σημεία ομιλίας του βουλευτή Αχαϊας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαθεοδώρου στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

‘’Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις’’:

 

Το Σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που εισηγείται  ο Υπουργός Παιδείας επιχειρεί την αυτοδικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που αυτές τις δομές οργάνωσης λειτουργίας και ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου υποστήριζε πάντα και από αυτές επεδίωκε ανεπιτυχώς να αντλήσει δύναμη.

Γι’ αυτό και το υπό συζήτηση Σχέδιο-Νόμου περιγράφει το «Πανεπιστήμιο του χθες», με τις αγκυλώσεις των ομάδων και των πελατειακών δυνάμεων, βαθιά οπισθοδρομικό, αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό, με τη δομή και λειτουργία του να απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο του ενιαίου χώρου παιδείας και έρευνας. Το «Πανεπιστήμιο του χθες» στερείται ακαδημαϊκής ταυτότητας και προοπτικής.

Στην μάχη οπισθοφυλακής για την εδραίωση αυτού του «άλλου» Πανεπιστημίου προβλέπεται πλέον η συμμετοχή και η ψήφος των φοιτητών στην διαμόρφωση όλων των ακαδημαϊκών ζητημάτων από τον Τομέα μέχρι την Σύγκλητο, δηλαδή στο πρόγραμμα σπουδών, στον προσδιορισμό του γνωστικού αντικειμένου, στα μεταπτυχιακά, στις διατριβές, η μονοσταυρία και τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια  για την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων μήπως και λόγω των συσχετισμών καταφέρει να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αντισυνταγματική καθοδήγηση  του Υπουργού στην ίδρυση και οργάνωση των Μεταπτυχιακών Σπουδών που πλέον προβλέπονται χωρίς κρατική χρηματοδότηση!.

Η προοπτική ενός τέτοιου Πανεπιστημίου είναι προβλέψιμη: διοικητικό χάος στα Πρυτανικά συμβούλια, παράδοση των ιδρυμάτων στις δυναμικές μειοψηφίες και στις εξαρτώμενες από αυτές ομάδες καθηγητών, λαϊκιστικές αυταπάτες περί δήθεν εκδημοκρατισμού του Πανεπιστημίου, στην ουσία απαξίωσή του και φτωχοποίηση του, κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και αντικατάστασή τους από γραφειοκρατικές συλλογικότητες, αλλά και εξώθηση μεγάλου μέρους του επιστημονικού του κεφαλαίου σε αποχή ή σε φυγή. Έτσι ο  ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το Πανεπιστήμιο της οπισθοδρόμησης και της μιζέριας, το Πανεπιστήμιο που μεγεθύνει τις ταξικές διαφορές υπέρ των εχόντων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Υπουργός οφείλει να ανακαλέσει την απρεπή επίθεση που έκανε στους έλληνες πανεπιστημιακούς πριν δύο μέρες όταν αναφέρθηκε στα μεταπτυχιακά προγράμματα και στους καθηγητές που αμείβονται από αυτά, λέγοντας «αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν». Ποιοι; Οι υψηλού κύρους καθηγητές που δημιούργησαν στην πλειονότητά τους μεταπτυχιακά που διακρίνονται στις διεθνείς αξιολογήσεις; Να φύγουν οι χιλιάδες καθηγητές που εργάζονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα και παράγουν έρευνα και καινοτομία; Να φύγουν αυτοί των οποίων η έρευνα είναι πηγή πλούτου για την χώρα; Να φύγουν οι καθηγητές που έχουν υποστεί πάνω από 40% μείωση στις αποδοχές τους τα χρόνια της κρίσης και συνεχίζουν με ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα να κρατάνε όρθια τα Ιδρύματα και να παρέχουν ποιοτική γνώση, έρευνα και διδασκαλία;

Αποτελεί ντροπή μια τέτοια απαξίωση των πανεπιστημιακών από Υπουργό Παιδείας. Εμείς αυτούς τους καθηγητές τους προτρέπουμε να μείνουν και να δουλέψουν στα Ιδρύματα τους, να δημιουργήσουν στην χώρα τους. Τους προτρέπουμε να συμμετάσχουν με την προσφυγή στην Δικαιοσύνη στην ακύρωση αυτών των αντισυνταγματικών διατάξεων. Τους προτρέπουμε να συμβάλουν στην στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στην αλλαγή των πολιτικών  συσχετισμών.

Είναι σίγουρο ότι αυτός ο νόμος που έρχεται από τα βαθύ παρελθόν δεν θα έχει κανένα μέλλον. Η ημερομηνία λήξης του θα είναι ίδια με αυτή της κυβέρνησης που είναι σε αποδρομή και κάθε μέρα βλέπει την πτώση της να πλησιάζει. Στην παιδεία ανήκει η επόμενη μέρα και εκεί βρίσκεται η ελπίδα για την χώρα.

Διαβάστε επίσης