Η τελευταία επιθυμία του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων

Τι είχε ζητήσει να κάνουν πράξη μετά τον θάνατο του

Στην τελευταία του κατοικία, στο περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σίλα, αναπαύεται από το μεσημέρι ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (Φ.Ν.Θ.) Προκόπιος που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου σε ηλικία 78 ετών και ενώ κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου μπροστά από το επισκοπείο του νησιού όπου βρίσκονται και οι κατασκηνώσεις της μητροπόλεως.

Επιθυμία του μακαριστού ιεράρχη ήταν να ταφή στον Άγιο Σίλα, πλησίον του τελευταίου μεγάλου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου που ολοκλήρωσε, τη νέα σύγχρονη μονάδα φροντίδας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017 αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

Η εξόδιο ακολουθία εψάλη στις δώδεκα το μεσημέρι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Απόστολου Παύλου προεξάρχοντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του τοποτηρητή της χηρεύουσας μητρόπολη Φ.Ν.Θ. μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, σύσσωμων των τοπικών αρχών της Καβάλας και πλήθος κόσμου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου «υπήρξε ακάματος υπηρέτης της Ορθοδοξίας και του ποιμνίου του. Το κοινωνικό, πνευματικό και ιεραποστολικό έργο που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο και σημαντικό. Τον αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη και θα τον θυμόμαστε για την πλούσια προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων συνδέονταν με μακρά φιλιά με τον μητροπολίτη Μιλήτου και δεδομένου ότι η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ανήκει στις λεγόμενες «νέες χώρες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Απόστολος στον επικήδειο λόγο του αναφέρθηκε στο σεβασμό που έτρεφε ο μακαριστός επίσκοπος για την Μητέρα Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποχαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια τον φίλο του, όπως αποκάλεσε τον μακαριστό μητροπολίτη Προκόπιο.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εξοδίου ακολουθίας ο αποχαιρετισμός του ανιψιού του, Μιχάλη Πατσέα, ο οποίος με ιδιαίτερα θερμά λόγια αποχαιρέτισε το θείο του υπογραμμίζοντας ότι άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπούσε και θυμήθηκε τα χρόνια που μαζί κολυμπούσαν στην παραλία των αμμολόφων έξω από την Καβάλα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επικήδειους λόγους απηύθυναν επίσης ο μητροπολίτης Ξάνθης, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Η λειτουργία του γηροκομείου στη Χρυσούπολη του Δήμου Νέστου, η νέα μονάδα φροντίδας υπερήλικων και χρονίως πασχόντων, η από ετών λειτουργία του Τραπεζιού της Αγάπης, η εύρυθμη λειτουργία του Κιτσικοπούλειου βρεφονηπιακού σταθμού, το σημαντικό ιεραποστολικό έργο στην Ουγκάντα, την Κένυα και τη Μαδαγασκάρη, η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στην Καλλιράχη της Θάσου, η ανέγερση του νέου σύγχρονου συνεδριακού κέντρου «Απόστολος Παύλος», η ολοκλήρωση του περικαλλούς βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, η στήριξη των φτωχών και πολύτεκνων οικογενειών και η κατασκευή του μαρμάρινου μνημείου της ψηφιδωτής αναπαράστασης αποβίβασης του Απόστολου Παύλου στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα), είναι λίγα μόνο από τα πολλά και σημαντικά έργα που υλοποίησε ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων στα 43 χρόνια της διαποίμανσης της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Διαβάστε επίσης