Πως μια παρέα πατρινών έφτιαξαν μόνοι την πλατεία της γειτονιάς τους !

επί της οδού Ευβοίας, Γοργοποτάμου και παρ. Έλλης

Όταν οι πολίτες ενδιαφέρονται και δρουν, δημιουργούν. Κάπως έτσι μια παρεά πατρινών βλέποντας την άσχημη εικόνα της γειτονιάς τους αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία. Η αναγνώστρια του tempo24. Δήμητρα Μυλωνάκη περιγράφει πως ολοκληρώθηκε το...θαύμα για την περιοχή τους. 

"Μία πλατεΐτσα στολίδι ξεφύτρωσε στην περιοχή μας με πρωτοβουλία μιας παρέας κατοίκων και οφείλω να αποδώσω συγχαρητήρια στους συμπολίτες μας που δούλεψαν με πολύ μεράκι ομολογουμένως.

Η μικρή τριγωνική πλατεία για την οποία μιλώ βρίσκεται επί της οδού Ευβοίας, Γοργοποτάμου και παρ. Έλλης. Για χρόνια πολλά δεν ήταν καν διαμορφωμένη, νομίζαμε πλέον ότι ήταν μια εγκαταλελειμμένη μικρή αλάνα γεμάτη ξερόχορτα, που μάζευε τους αδέσποτους γάτους και τα αυτοκίνητα των γειτόνων.
Όμως πέρυσι μετά από πάρα πολλά χρόνια και αφού κανείς δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει με ασφάλεια έως τότε, ξεκίνησε ξαφνικά η ανακατασκευή της οδού Ευβοίας! ΚΑΙ ΙΔΟΥ! 


Οι εργάτες του δήμου καθάρισαν και διαμόρφωσαν το χώρο με πλίθες και ξεπετάχτηκε έτσι μπροστά μας κάτι σαν πλατεία. Βέβαια οι εργασίες του δρόμου τελείωσαν, όλοι ήμαστε κατενθουσιασμένοι, αλλά το μικρό πλατεάκι έμεινε ένα τρίγωνο με πλίθες, βουναλάκια χωμάτων και ένα δέντρο μέσα χωρίς να φαίνεται να υπάρχει διάθεση από το δήμο να ολοκληρώσει την ανακατασκευή του σύντομα. 

Οι μήνες πέρασαν το πλίθινο τρίγωνο έμενε αναξιοποίητο, ώσπου μια μέρα είδαμε άντρες να εργάζονται πάνω. Χάρηκα πάρα πολύ που επιτέλους ο δήμος είχε αποφασίσει να φτιάξει την πλατεΐτσα.  Όμως πρόσεξα κάτι παράξενο. Ένας από τους άντρες που δούλευαν πάνω στην πλατεία ήταν συνάδελφός μου, δάσκαλος. Πλησίασα όλο περιέργεια και τον ρώτησα τι κάνουν εκεί.
Μια παρέα αντρών, λοιπόν, που μαζευόντουσαν στο απέναντι προποτζίδικο και έβλεπαν κάθε μέρα τα χάλια της πλατείας αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία. Καθάρισαν, διαμόρφωσαν, ζήτησαν πλάκες από το δήμο, άπλωσαν το χώμα. Και δεν έκαναν μόνο αυτά. Διέθεσαν χρήμα και κόπο. Αγόρασαν ξύλα και έφτιαξαν φράχτη και ένα ξύλινο παγκάκι γύρο από τον κορμό του δέντρου, έριξαν τσιμέντο και δημιούργησαν τα σταθερά σημεία, έκοψαν τις πέτρες και κατασκεύασαν πεζούλια, φύτεψαν γκαζόν και δέντρα, έβαλαν τραπέζια (το ένα μάλιστα μαρμάρινο) και έφτιαξαν μέχρι και μια πέτρινη κρήνη!!!!
Έγινε η πλατεΐτσα μας μια ομορφιά! Μια ομορφιά που χάρη στον κόπο και την προσπάθεια των συμπολιτών μας μπορούμε να τη χαιρόμαστε όλοι. Το γράφουν μάλιστα και στην ταμπέλα που κάρφωσαν στον κορμό του δέντρου: "Η πλατεία διαμορφώθηκε πρωτοβουλία και εργασία ομάδας περιοίκων. Ανήκει σε όλους τους πολίτες. Χρέος μας να τη διατηρούμε καθαρή". 

Εγώ που μένω σε αυτή την περιοχή θέλω να πω σε όλους ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Και να πω επίσης ότι η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί βλέπω ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διαβαίνουμε υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στους διπλανούς τους. Είναι φανερό ότι όταν συναντιούνται ευαισθησίες και ανησυχίες διαφορετικών ανθρώπων που τελικά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες γεννιέται πάντα κάτι καλό. Το ότι οι συμπολίτες μας εργάστηκαν εθελοντικά, συνεργάστηκαν για ένα κοινό στόχο και διαμόρφωσαν έναν ελεύθερο χώρο στη γειτονιά τους, δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρο. ΜΠΡΑΒΟ!".
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ, δασκάλα και γειτόνισσα

Διαβάστε επίσης