Η... ευρωπαϊκή σκυτάλη περνά σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο

Europa League

Μετά τους Ολυμπιακό (νίκη με 3-1 στο Βελιγράδι επί της Παρτίζαν), ΑΕΚ (ήττα εντός με 2-0 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, σειρά παίρνουν σήμερα το βράδυ οι τρεις εκπρόσωποι μας στο Europa League.

Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος δίνουν τους πρώτους αγώνες για τον 3ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, θέλοντας να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για βρεθούν ένα βήμα από τα play off που οδηγούν στους ομίλους, ενισχύοντας και τη βαθμολογία της Ελλάδας στο ranking της UEFA.

Ολίμπικ Ντόνετσκ-ΠΑΟΚ (19:30, Cosmote Sport 2)
Ο ΠΑΟΚ, που έχει θεωρητικά το πιο εύκολο έργο, θα βρεθεί για 5η φορά στην Ουκρανία, όπου έχει μία ήττα (το 2005 από την Σαχτάρ για το Κύπελλο UEFA) και τρεις ισοπαλίες (με Μέταλουργκ, Καρπάτι και Μέταλιστ), θέλοντας ωστόσο αυτή τη φορά να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη.

Βέβαια με τον Δικέφαλο να μην έχει πείσει μέχρι στιγμής στα φιλικά και τον νέο του προπονητή Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς να έχει ήδη αλλάξει πλάνα ως προς το σύστημα που ήθελε να παίξει, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ερωτηματικά. Μόνο που αν ο Σέρβος δεν θέλει να μεγαλώσει η πίεση που υπάρχει γύρω του θα πρέπει να παρουσιάσει αρχής γενομένης από σήμερα μια βελτιωμένη εικόνα.

Η Ολιμπίκ λόγω της γνωστής κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο της Ντινάμο Κιέβου, είναι μια ομάδα χωρίς εμπειρία στην Ευρώπη και όπως παραδέχθηκε ο Στανόγιεβιτς «είναι υποχρέωση μας να περάσουμε…».

Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και η πιθανή ενδεκάδα θα αποτελείται από τους: Ρέι, Μάτος, Λεβέκ, Κρέσπο, Βαρέλα, Κάνιας, Σάχοφ, Τσίμιροτ, Κάμπος, Μακ. Πρίγιοβιτς.

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Πανιώνιος (19:45, Novasports 2)
Ο Πανιώνιος απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την Νόβα Γκόριτσα στο 2ο γύρο, αλλά τώρα έχει σαφέστατα πιο δύσκολο έργο κόντρα στην ομάδα θρύλο του Ισραήλ η οποία την τελευταία διετία έχασε τα σκήπτρα από την Χαποέλ Μπερ Σεβά.

Η Μακάμπι του Τζόρντι Κρόιφ (ήταν τεχνικός διευθυντής, αποχώρησε και γύρισε ως προπονητής) δεν είναι ομάδα φόβητρο, αλλά έχει μια καλή ομάδα ενώ η αποστολή των κυανέρυθρων γίνεται ακόμη πιο δύσκολο λόγω της απουσίας των Μασούντ, Χατζισαφί. Οι δύο Ιρανοί από τη στιγμή που η χώρα τους δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν (και το ερώτημα είναι αν θα παίξουν και στο δεύτερο ματς) στο Τελ Αβίβ με τον Μιχάλη Γρηγορίου να ψάχνει τους αντικαταστάτες τους.

Η πιθανή ενδεκάδα: Κότνικ, Βλάχος, Οικονόμου, Μπανανά, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Σαββίδης, Μασούρας, Ταπόκο, Λάμπρου, Γεσίλ

Παναθηναϊκός-Γκαμπάλα (21:30, Cosmote Sport 1)
Πριν από δύο χρόνια όταν ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Γκαμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν όλοι έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν «μια πολύ καλή κλήρωση».

Οι πράσινοι που προέρχονταν από τον αποκλεισμό κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης στα προκριματικά του Champions League, υπέστησαν και δεύτερο σοκ καθώς οι Αζέροι με δύο ισοπαλίες (0-0 και 2-2 στη Λεωφόρο χάρις σε δυο γκολ του Ντοντό που παίζει πλέον στη Λάρισα) άφησαν εκτός Ευρώπης το τριφύλι.

Τώρα οι πράσινοι είναι πιο… ψαγμένοι, έχουν την ευκαιρία για εκδίκηση, αλλά σε ένα καλοκαίρι πολλών αλλαγών και δυσκολιών λογικό είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης να κρατά χαμηλά τη μπάλα.

Η Γκαμπάλα ήδη έκανε μια πρόκριση, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει με 2-0 στην Πολωνία την Γιαγκελόνια (ανατρέποντας το 1-1 του πρώτου αγώνα), αλλά η αλήθεια είναι ότι και πάλι η υπόθεση πρόκριση έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό.

Εφόσον οι πράσινοι δείξουν το σοβαρό πρόσωπο που παρουσιάζουν από την αρχή της προετοιμασίας, τότε λογικά θα βάλουν από σήμερα το βράδυ τις βάσεις της πρόκρισης και θα αποκαταστήσουν ένα μικρό μέρος από (υπερβολικά τα τελευταία χρόνια) πληγωμένο ευρωπαϊκό τους πρεστίζ.

Ο Ουζουνίδης δεν υπολογίζει τον Κουτρουμπή (έκανε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας) και τους Βιγιαφάνιες, Στιλ, Στάικο ενώ ο Χατζηγιοβάνης είναι στην αποστολή και η πιθανή ενδεκάδα θα αποτελείται από τους: Βλαχοδήμο, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέδο, Κολοβέτσιο, Ζέκα, Κουρμπέλη, Άλτμαν, Λουντ, Χατζηγιοβλανης, Μολίνς.

Διαβάστε επίσης