ΔΕΙΤΕ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας- Έρχονται "Ζορμπάς", "Ερωτόκριτος", "Σέρλοκ Χολμς" και "Ειρήνη" με Πανούση

Ένας πολύ εδιαφέρων Αύγουστος και ένας Σεπτέμβριος που θα σας πάει θέατρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ

36ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2017 - ΘΕΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

 

Δευτέρα

7-8-2017

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παράσταση

Ώρα 9:30μμ

 

Τρίτη

8-8-2017

Νίκου Καζαντζάκη «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»

Πέμπτη

10-8-2017

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Παράσταση

Ώρα 9:30μμ

 

Παρασκευή

11-8-2017

Αριστοφάνη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ»

 

Τετάρτη

 

23-8-2017

 Θέατρο Νέου Κόσμου

Παράσταση

Ώρα 9:00μ

 

Mary Jones «ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ»

Κυριακή

3-9-2017

 Θέατρο Λιθογραφείο

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

Δημήτρη Μαραμή «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Τρίτη

5-9-2017

Θεσσαλικό Θέατρο

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ»

Πέμπτη

7-9-2017

5η Εποχή Τέχνης

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

Παρασκευή

8-9-2017

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

«Ταξίδι  στο Σταυρό του Νότου»

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

Κυριακή

10-9-2017

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Παράσταση

Ώρα 8:30μμ

 

 

 

Ντίνας Σταματοπούλου «ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ»

Δευτέρα

11-9-2017

Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωνία – Τέχνης Πολιτεία

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

«ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ»

Πέμπτη

14-9-2017

Εθνικό Θέατρο - ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

 

Αριστοφάνη «ΕΙΡΗΝΗ»

Παρασκευή

29-9-2017

Αττική Αυλαία

Παράσταση

Ώρα 9:00μμ

 

Σάββατο

30-9-2017

Χόρντι Γκαλθεράν «Μέθοδος Γκρόνχολμ»

 

Κυριακή

1-10-2017

Δευτέρα

6-11-2017

Ρωσικό Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας

Παράσταση

Ώρα 8:30μμ

 

 

 

Σεργκέϊ Προκόφιεφ «ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

Δευτέρα

11-12-2017

Ρωσικό Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας

Παράσταση

Ώρα 8:30μμ

 

Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»

 

 




 

Η παράσταση «ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ» θα γίνει στο Θέατρο Λιθογραφείον.

Οι παραστάσεις «ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ» και «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ» θα γίνουν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το Συνεδριακό και το Λιθογραφείο τις ημέρες

των παραστάσεων, ώρες 18:30 – 22:00 2610 223587 6977347098(εφόσον υπάρχουν)

Στο κατάστημα Dur Βότση 30, 2616 007113

Στο βιβλιοπωλείο Γωνιά του Βιβλίου Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396

Στο κατάστημα Discover your way Πατρέως 30, 2610 624916

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Νίκου Καζαντζάκη «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ»

Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30

1957-2017 εξήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ΕΛΛΗΝΑ Συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Το έτος 2017 ορίσθηκε έτος Καζαντζάκη.

Η ζωή του Αλέξη Ζορμπά όπως την αποτύπωσε ο Νίκος Καζαντζάκης

Μας δίνει χαρακτηριστικά την ψυχοσύνθεση του Ελληνα και συγχρόνως μας δίνει την μεγαλοσύνη του Ελληνικού Λαού που κατάφερε μέσα από διαφορετικές δύσκολες καταστάσεις να επιβιώσει και να συνεχίσει …..

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη

Χορογραφία Δημήτρης Παπάζογλου

Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Τάκης Παπαματθαίου, Ναταλία Δραγούμη

και ο Νίκος Βερλέκης

Συμμετέχει 20μελής θίασος

 

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Αριστοφάνη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ»

Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30

Η Αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, έργο γραμμένο το 411 π.χ. που πρωτοπαρουσιάστηκε το ίδο έτος στα «ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ». Μύθος πασίγνωστος με δύο κύριες συνιστώσες την ερωτική αποχή και την κατάληψη του δημόσιου ταμείου από τις γυναίκες.

Αδιανόητο για την εποχή. Η απόλυτη ουτοπία. Η παράσταση θα εστιάσει κανονικότατα σ΄αυτό χωρίς ονομαστικές αναφορές στο παρόν αλλά με σύγχρονη ματιά στον λόγο και αρκετά ελλειπτική εικαστική παρουσία (σκηνικά, κοστούμια) όλα γίνονται άλλωστε κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Η μετάφραση είναι του ΚΧ Μυρη, δεσπόζων θεατρικός μεταφραστής του αρχαίου δράματος.

Η παράσταση θεωρείται ότι συγκεντρώνει κορυφαίους συντελεστές και τίμα το ελληνικό θέατρο ως μια ακόμα απόπειρα πιστής αναπαράστασης του έργου.

 

Μετάφραση: Κ.Χ Μύρης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου

Παιζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Τσαλίκη, ο Γιάννης Μπέζος και 15 ακόμη ηθοποιοί και χορευτές

 

Θέατρο Νέου Κόσμου

Μαρί Τζόουνς «Stones in his pocket»

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, 21:30

Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, κομπάρσοι δηλαδή οι άνθρωποι που σύμφωνα με κάποιους δεν πρέπει να   στον ήλιο μοίρα και συμμετέχουν στην ταινία. Το ίδιο και ο φίλος τους ο Σων. που τελικά αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Ο ψεύτικος και επίπλαστος κόσμος  των ταινιών και του glamour  σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση.

Μετάφραση: Αγγελικλη Κοκώνη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

 

 

 

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν:

Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου

 

Θέατρο Λιθογραφείο

Εθνική Λυρική Σκηνή

Δημήτρη Μαραμή «Ερωτόκριτος»

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, 21:00

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε ως πρώτο ελληνικό έργο τον Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή το οποίο παρουσιάστηκε σε 10 sold out παραστάσεις αρχές Μαϊου του 2017 στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στηνπροκαλώντας ενθουσιασμό σε κοινό και κριτικούς.

Η μοναδική αυτή μουσική εμπειρία θα παρουσιασθεί σε 4 χώρους με ειδικό συμβολισμό σε Ελλάδα και Κύπρο και ένας από αυτούς θα θέλαμε να είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών.

Ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή είναι ένας κύκλος τραγουδιών με αφηγηματικά μέρη, βασισμένος στην πρωτότυπη έμμετρη ποιητική μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από το γνωστό συνθέτη φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές απόblues, Jazz, καιι rock χρώματα αλλά και από την κρητική μουσική παράδοση. Το  έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.

Τρεις νέοι και καξιωμένοι στο είδος τους ερμηνευτές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Ελένη Δημοπούλου και η Μέλα Γεροφώτη με το συνθέτη στο πιάνο και ως αφηγητή, παρουσιάζουν μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν.

Από τη μία πλευρά προκαλεί έκπληξη στο ακροατήριο το σύγχρονο κι εκρηκτικά ρυθμικό ιδίωμα της μουσικής του, από την άλλη η συγκεκριμένη μουσικοθεατρική μελοποίηση ερμηνεύει και μεταδίδει τον λόγο του ποιητικού κειμένου με αμεσότητα και καθαρότητα.

Ο Ερωτόκριτος αποτελεί ένα σημαντικό ποιητικό έργο, όχι μόνο στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά ευρύτερα στο χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Η γλώσσα του Ερωτόκριτου είναι η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός κι ο νεώτερος ελληνισμός» (Γ. Σεφέρης, 1946, Δοκιμές)

 

Θεσσαλικό Θέατρο

Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ»

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:30

…Οκτώ άνθρωποι - γυναίκες και άνδρες διαφόρων ηλικιών - γύρω από την ορχήστρα. Ένας, μπαίνει με λοξά βήματα στην «κυκλική σκηνή» και δοκιμάζει την ακουστική με ένα σιγανό σφύριγμα. Έπειτα, στρέφεται στους θεατές και τους λέει συνωμοτικά πως είναι o Διόνυσος που έχει πάρει τη μορφή ενός νεαρού ξένου άνδρα. Ουσιαστικά λέει: «…εμένα που με βλέπετε δεν είμαι ένας αλλά δύο». Στην ιστορία εκδίκησης που εισάγει - για μια πόλη άπιστη που τις γυναίκες της τις τρέλανε και τις έστειλε όλες στο βουνό, και για τον άπιστο βασιλιά που αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί – μπαίνουν ένας - ένας και οι υπόλοιποι. Όσοι και όσες επιχειρούν να ενσαρκώσουν τα πιο εύπιστα πρόσωπα της ιστορίας συστήνουν χορούς δυαδικούς ή και τριαδικούς, ενώ όποιος κι όποια επιχειρεί να ενσαρκώσει τον ταραγμένο βασιλιά διατηρεί πεισματικά την ατομικότητά του και κρατιέται έξω από την ορχήστρα.  Όσο κορυφώνεται η πλοκή τόσο παρασύρονται στη δίνη – όλοι. Και τελικά θα καταλήξουν και οι οκτώ μαζί – νυν και πρώην βασιλιάδες, δούλοι, άγγελοι και ιερείς, θεοί και ξένοι -,ως μια ιδιότυπη αφηγηματική χορωδία που θα διηγηθεί ομαδικά σαν χορικό την ανάβαση στο όρος και τον σπαραγμό τού ήρωα από την ίδια του τη μάνα. Κι έπειτα, αυτά τα κομμάτια, τα σπαράγματα του ήρωα, θα ξανά-σκορπίσουν ως οι οκτώ φωνές της Αγαύης. Και μία - μία θα σβήσουν, καθώς η μητέρα τού βασιλιά συνειδητοποιεί πως στα χέρια δεν κρατά κεφαλή λιονταριού αλλά το κεφάλι τού γιου της. Μια εκδοχή των Βακχών που, εξοβελίζοντας τα χορικά και τον γυναικείο χορό των βακχών, περιγράφει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού πολυφωνικού χορού, τη μετατροπή οκτώ ατόμων σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθείς ενώπιος- ενωπίω με έναν άλλο και να συστήσετε χορό.

Ο  ΜΥΘΟΣ  …Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ  απέναντι στην έλευση μιας  θρησκείας που εξισώνει τους  πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες,  θεούς και

 

 

 

δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα.  Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης - συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που  – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία τής σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα οκτώ ατόμων να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος - ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Βοηθός  σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου

Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου

Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη

Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή

Παίζουν οι Ηθοποιοί:

Ανθή Ευστρατιάδου,  Έκτορας Λυγίζος,  Βασίλης Μαγουλιώτης,   Άρης Μπαλής

Αργύρης Πανταζάρας,  Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος  Στέργιογλου.

 

5η Εποχή Τέχννης

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

«Ταξίδι  στο Σταυρό του Νότου»

Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Σεπτεμβηρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, 21:00

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Τη δεκάχρονη πορεία της στο ελληνικό θέατρο γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι η 5η Εποχή ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την παράσταση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 2016. Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2017 σε νέα επεξεργασία και σε 25 πόλεις, με αποσκευές τα εγκωμιαστικά και γεμάτα συγκίνηση σχόλια κριτικών και θεατών.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης που έκανε την πρεμιέρα της στο θέατρο Badminton τον Ιανουάριο του 2016 ενθουσιάζοντας το κοινό που - ξεπέρασε τους 50.000 θεατές - θα μας παρουσιάσει σε περιοδεία την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή “που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις”. Στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ανασύρονται συναρπαστικά μέσω της μουσικής και γίνονται οι εικόνες που θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του και στον έντονο θαλασσινό του βίο.

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

 

 

 

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σενάριο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Με τη συνεργασία των:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σκηνικό- κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Μουσική Επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ

Video: NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ

Βοηθοί σκηνοθέτες: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΗΦΗΣ ΜΑΙΝΑΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οργάνωση παραγωγής: ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Artwork: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

Επικοινωνία: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ , ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΖΙΑΤΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΛΕΥΡΗΣ, ΜΠΙΛΛΙΩ ΜΑΡΝΕΛΗ

Τραγουδούν:

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ

 

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

«ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ»

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00

Σε σκηνοθεσία της Ντίνας Σταματοπούλου και πρωτότυπη μουσική του Κωστή Μαραβέγια!

Η παρέα του Σέρλοκ Χολμς έρχεται με μία συναρπαστική περιπέτεια του πιο αγαπημένου ντετέκτιβ όλων των εποχών!

«Εξαφανίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου! Ίσιωσε ο πύργος της Πίζας»!

Όλα τα παραπάνω μυστήρια φαίνονται στον διάσημο ντετέκτιβ βα-ρε-τά. Ώσπου στην πόρτα του καταφθάνει ένα γράμμα από τον αιώνιο αντίπαλό του, τον Τζέιμς Μοριάρτυ ! «Αγαπητέ μου Σέρλοκ Χολμς… Οι ημέρες της ηρεμίας σου έλαβαν τέλος»…

Βασισμένο στην κλασική δομή των αστυνομικών μυστηρίων του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, το νέο έργο της Ντίνας Σταματοπούλου πλέκει στοιχεία της βικτωριανής εποχής με σύγχρονα, σ’ ένα μυστήριο με Νόημα…! Επάνω στη σκηνή , εκτυλίσσεται η πιο ανατρεπτική υπόθεση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο διάσημος ντετέκτιβ!

«Στοιχειώδες, απλούστατο, πανεύκολο αγαπητέ μου Γουότσον»!

Ο Σέρλοκ, αδιόρθωτος στην αδυναμία του για τα σοκολατάκια, μπλέκει σε κωμικά μπερδέματα στο πέρασμά του από την κουζίνα ενός πολύ ιδιότροπου σεφ ή την καρέκλα ενός οδοντιάτρου κάπως ‘ατσούμπαλου’! Αλλά η υπόθεση επεκτείνεται και στο «βασίλειο του μυαλού του», όπου τον καθοδηγεί ένας κόσμος φανταστικός, από πελώρια σκυλιά και άλλες φιγούρες από προηγούμενες περιπέτειές του!

Σέρλοκ Χολμς! Ο λατρεμένος ήρωας των ιστοριών του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, με τον θαυματουργό μεγεθυντικό φακό του,  τον  πιστό  του  φίλο   δρ.  Γουότσον  και  ένα επιτελείο  οκτώ τ αλαντούχων  ηθοποιών,  μουσικών  και  χορευτών,

 

 

 

ζωντανεύει στη σκηνή! Παροτρύνει τους θεατές να ακονίσουν την παρατηρητικότητά τους, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα και να γίνουν χαρούμενοι «συνένοχοι» στη λύση του μυστηρίου.

Την παράσταση συνθέτουν πρωτοπόρες θεατρικές τεχνικές μιμικής και αυτοσχεδιασμού, σωματικού θεάτρου και θεάτρου σιλουετών, ηλεκτρονικά ηχητικά τοπία και ζωντανή μουσική ενταγμένη στη δράση, και πολυφωνικές συνθέσεις που απογειώνουν τη φαντασία!

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ντίνα Σταματοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Στίχοι: Ντίνα Σταματοπούλου

Σκηνικά-Κοστούμια-Props: Κωνσταντίνα Μαρδίκη-Μάριος Ράμμος

Φωτισμοί: Αργύρης Καλοπήτας

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Artwork: Γιάννης Στύλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γκέλυ Πεντεφούντη

Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Χαμζαλάρης

Ραφή κοστουμιών: Ευθαλία Κυρίτση

Promo video: Γιάννης Μαρμάρας

Μακιγιάζ: Μαρίνα Σταθοπούλου

Παίζουν: Πατρίκιος Κωστής, Δημήτρης Λιακόπουλος, Alex de Paris, Βασίλης Ζώης, Ιωάννα Μάντζαρη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ράνια Φουρλάνου, Λήδα Μανιατάκου

Ειδικοί συνεργάτες

Διδασκαλία νοηματικής-Διερμηνεία: Ξένια Νικολακοπούλου

 

Ίδρυμα Πολιτισμού Ιωνία – Τέχνης Πολιτεία

 «ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ»

Έργο βασισμένο σε προσωπικές της μαρτυρίες

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00

Η σημαντική πορεία της Φιλιώς Χαϊδεμένου έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες.

Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Η βίαιη έξοδος των Ελλήνων από την Μικρά Ασία υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για την συγγραφή δεκάδων χιλιάδων σελίδων. Πλήθος προσφύγων κατέφτασε στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του έφερε πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο “κύμα” προσφύγων ήταν και η μόλις 23 ετών Φιλιώ Σιδερή-Χαϊδεμένου, γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της Μ. Ασίας, τα Βουρλά, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία.

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της, το 2007. Φέτος, σχεδόν δέκα χρόνια από την απώλειά της, το ίδρυμα πολιτισμού ''ΙΩΝΙΑ'' της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. τιμά τη μνήμη της ανεβάζοντας την θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο ''Φιλιώ Χαϊδεμένου''.

 

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελή

Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης

Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλά

Πρωτότυπα τραγούδια: Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης

 

 

 

Σαντούρι : Πάνος Βέργος, Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης

Σχεδιασμός - φωτα : Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα

Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής

Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Διεύθυνση & Επιμέλεια Παραγωγής : Αναστασία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)

Σχεδιασμός αφίσας: Πάνος Παπαϊωάννου

Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Video : Γιάννης Καρούνης

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Δημήτρης Kαραβιώτης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους – Ένγκελ, Γιώργος Φλωράτος

 

Εθνικό Θέατρο  – Φεστιβάλ Επιδαύρου

Αριστοφάνη «ΕΙΡΗΝΗ»

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών 21:00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Κυπουργό τη μουσική σύνθεση και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου, συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο. Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικίειας Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης, το ηρακλείτειο ρητό «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας και της αρετής εμπνέουν τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης.

Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου

Video mapping: Στάθης Μήτσιος

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Με τη συμμετοχή της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου

Διανομή: Τζίμης Πανούσης -Τρυγαίος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος – Ερμής, Ειρήνη Καράγιαννη – Ειρήνη, Αιμιλιανός Σταματάκης – Πόλεμος

Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Μαρία Νίκα, Γιωργής Τσουρής, Αντιγόνη Φρυδά

 

Αττική Αυλαία

Χόλντι Γκαλθεράν «ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ»

Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Θέατρο Λιθογραφείον 21:30

Η μέθοδος Gronholm αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα για μια από τις πλέον απάνθρωπες διαδικασίες. Την επιλογή προσωπικού. Πόσο πρόθυμοι είμαστε να ταπεινώσουμε τους εαυτούς μας για να μη βρεθούμε εκτός συστήματος.

Οι τελευταίοι τέσσερεις υποψήφιοι, για μια θέση γενικού διευθυντή, συναντώνται στην αίθουσα συνεδριάσεων μιας πολυεθνικής εταιρείας και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής.

Μια μέθοδος , ένα σύστημα αόρατο που δεν αναγνωρίζει πένθος, οίκτο, φιλία, συναισθήματα. Τρέφεται και χαιρετίζει μόνο τα τέρατα που το υπηρετούν.

 

 

 

 

 

Με μότο « δεν ψάχνουμε ένα καλό άνθρωπο που να μοιάζει με τέρας , αλλά ένα τέρας που να μοιάζει  καλός άνθρωπος» το έργο τρέχει σαν μονάδα χρόνου. Η κωμωδία επεμβαίνει στο δράμα όχι για να το απαλύνει, όσο για να  φωτίσει τη ματαιοδοξία του ανθρώπου. Τέλος η ματαιοδοξία αφήνει χώρο μόνο στο γελοίο , το οποίο και θριαμβεύει. Αυτός είναι και ο στόχος της εταιρείας.

Ένα πόκερ μεταξύ υποψηφίων και θεατών γεμάτο ανατροπές, αλλά με σημαδεμένη τράπουλα.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης

Μετάφραση: Τζέλα Αυλωνίτη, Θάνος Ροδίτης

Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος

Κοστούμια: Evi Lee

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Θεολόγη

Παίζουν:  Όθων Μεταξάς, Στέλιος Καλαθάς, Αναστασία Γκολέμα και Θανάσης θεολόγης

 

Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας

Σεργκέι Προκόφιεφ «ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ»

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 20:30

Διευθυντής Μπαλέτου: Vyacheslav Gordeev

Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ

 

Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο Μόσχας

Τσαϊκόφσκυ «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών 20:30

Διευθυντής Μπαλέτου: Vyacheslav Gordeev

Χορογραφίες: L.Ivanov, M. Petipa, V.Gordeev

Μουσική:Pyotr Ilyich Tchaikovsky