Δ. Βίτσας: Διεθνής υποστήριξη της Κύπρου στην αξιοποίηση της ΑΟΖ

«Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική και διαδικασία κυνηγητού εξοπλισμών»

«Η διεθνής υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση της ΑΟΖ της είναι το νέο στοιχείο που καταγράφεται, ενώ συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες και παρά τις τουρκικές προκλήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «έχουμε από τη δική μας μεριά το διεθνές Δίκαιο, αλλά και -αυτό είναι το νέο στοιχείο- τη διεθνή υποστήριξη. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ, από την Γαλλία, το γεγονός ότι υπάρχει ναυτική δύναμη αυτών των δύο χωρών (αλλά και του Ισραήλ) που πλέει στην περιοχή, το γεγονός ότι προχωράει κανονικά και ήρεμα η διαδικασία των ερευνών και στη συνέχεια της εξόρυξης, είναι σημαντικά στοιχεία».

«Από την πλευρά της Άγκυρας, υπάρχει μία ρητορική έντασης και πρόκλησης όχι μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία αλλά και στην προσπάθειά της να ασκήσει μία διεθνή πίεση που να λέει "είμαι κι εγώ εδώ". Στο βαθμό που αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί κανείς απλώς να το παρακολουθεί. Επειδή όμως συχνά τέτοιου είδους προκλήσεις απευθύνονται και προς την ελληνική πλευρά, εμείς χρησιμοποιούμε το διεθνές Δίκαιο και τη διπλωματική οδό από τη μία μέρα και από την άλλη, από αμυντική άποψη είμαστε σε μία κατάσταση έντονης προσοχής. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε μία από τις καλύτερες περιόδους τους, από άποψη στρατιωτικού προσωπικού, φρονήματος, εκπαίδευσης, αξιοποίησης μέσων», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά στα σενάρια περί αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική και διαδικασία κυνηγητού εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, σας βεβαιώνω, είναι πολλές φορές περισσότερο λόγια παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Μία τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, υπό τις όποιες προϋποθέσεις, θα είναι μία εξέλιξη μετά από 3-4-5 χρόνια, δεν είναι αύριο το πρωί, θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα».

«Το βασικό είναι πως όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, ο τρόπος αντίδρασης δεν βελτιώνει τη σχέση και τις δυνατότητες μίας χώρας. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα πρέπει να λειτουργούμε. Γιατί λέει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτά που λέει, που είναι σωστά και τα προσυπτογράφω; Ξεχνάμε και την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Στην Κύπρο υπάρχει ανεπτυγμένος τουρισμός. Το να υπάρχει ένα κλίμα έντασης, δεν ευνοεί την οικονομία της Κύπρου», πρόσθεσε ο ίδιος στη συνέχεια.

«Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με τα γεωπολιτικά σχέδια που εξελίσσονται παγκόσμια. Έχει αρκετά προβλήματα στα σύνορα με τη Συρία. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει σε ένταση. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο παρά να λειτουργεί υπέρ της ειρήνης, να βοηθά να διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας. Τείνουμε πάντα χείρα συνεργασίας και φιλίας προς την Τουρκία, αλλά δεν συζητάμε αυτό που δεν υπάρχει, όπως π.χ. "γκρίζες ζώνες", δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε οποιουδήποτε είδους απειλή ή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Διαβάστε επίσης