Σόου Ερντογάν για την επέτειο του πραξικοπήματος - Συλλήψεις καταζητούμενων, μεταμεσονύκτιες ομιλίες και ένα τελεσίγραφο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την απόπειρα

Ήταν αναμενόμενο πως ο Ερντογάν θα επιχειρούσε να εκμεταλλευθεί ως εκεί που δεν πάει τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, του πιο αιματηρού απ’ όσα έχει ζήσει η Τουρκία. 249 άνθρωποι έχασαν εκείνο το βράδυ της ζωή τους. Για πολλούς άλλους, κυρίως όσους έβαλε ο Ερντογάν στο "μάτι" ως "Γκιουλενιστές" η ζωή τους είτε άλλαξε είτε καταστράφηκε εκείνο το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει πριν από μέρες αλλά θα κορυφωθούν σήμερα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Και θα κορυφωθούν με τον Ερντογάν να δίνει δική του παράσταση. Θα βγεί στις 02:32 τα ξημερώματα μπροστά από τη Βουλή για να μιλήσει στο πλήθος, το οποίο σίγουρα θα παραληρεί και θα τον αποθεώνει.

turkey1.jpg

Νωρίτερα, στις 21:00 το βράδυ θα εγκαινιάσει το νέο μνημείο προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους πέρσι στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, η οποία μετονομάστηκε σε γέφυρα των πεσόντων της 15ης Ιουλίου και θα απευθυνθεί στον λαό. Ήδη όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς τη γέφυρα έχουν κλείσει για την προετοιμασία της μεγάλης πορείας του λαού που θα καταλήξει εκεί στις 21:00 το βράδυ για τα αποκαλυπτήρια.

Μετά την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν να πάει στην Άγκυρα για την ομιλία έξω από τη Βουλή, όπου θα έχει ήδη καταλήξει η μεγάλη πορεία του λαού που πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, τα ξημερώματα, η πορεία στην Άγκυρα θα καταλήξει μπροστά στο τέμενος του Λαού που βρίσκεται στο συγκρότημα του νέου προεδρικού μεγάρου και από εκεί μπροστά στο νέο μνημείο για την 15η Ιουλίου μπροστά στην είσοδο του μεγάρου.

turkey2.jpg

Συμβολικά, από τις 13:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Βουλή, όπως και τη νύχτα εκείνη, όταν πολλοί βουλευτές πήγαν στο Κοινοβούλιο και έμειναν εκεί ως το πρωί, ενώ μαχητικά και ελικόπτερα πετούσαν και πυροβολούσαν να αποτρέψουν τους πραξικοπηματίες από το εισβάλουν και να καταλάβουν τη Βουλή.

Και ενώ όλη την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν "αμόλησε" τα στελέχη του κόμματός του να πείσουν τους πάντες και κυρίως του ξένους δημοσιογράφους πως δεν ήταν «ελεγχόμενο πραξικόπημα», αίφνης μια μέρα πριν από την επέτειο έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 9 καταζητούμενοι για το πραξικόπημα ως μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Ρόδο με σκάφος από την Μαρμαρίδα.

turkey.jpg

Σημειωτέων πως στη Μαρμαρίδα βρισκόταν το μοιραίο βράδυ ο Ερντογάν. Είχε πάει σε ξενοδοχείο που έχει φίλος του στην περιοχή για να κάνει διακοπές με την οικογένειά του. Από εκεί είχε απευθύνει έκκληση στον τουρκικό λαό, μιλώντας με δημοσιογράφο του CNN Turk μέσω Face Time (χρησιμοποίησε την τεχνολογία που τόσο είχε πολεμήσει και ακόμα πολεμάει) για να ζητήσει από τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Λίγο μετά, ο Ερντογάν έφυγε από τη Μαρμαρίδα για την Κωνσταντινούπολη και γλίτωσε τη δολοφονική επίθεση που (υποτίθεται πως) ετοίμαζαν μέλη των ειδικών δυνάμεων.

"Η με εμάς ή εναντίον μας"

Με αφορμή την επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν έγραψε δυο άρθρα: ένα στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ και ένα στον Guardian. Στόχος του, φυσικά, να φτάσει το "μήνυμά" του παντού.

Το άρθρο του στη Σαμπάχ, ο πρόεδρος της Τουρκίας την 15η Ιουλίου μέρα «Αναγέννησης» της χώρας και αντιδρά στις χώρες και τους οργανισμούς που θεωρεί ότι υποστηρίζουν τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος και προσθέτει: «Το πραξικόπημα μάς έδειξε τους πραγματικούς μας φίλους».

«Η αντίσταση του τουρκικού λαού στο πραξικόπημα θα αποτελέσει ελπίδα και παράδειγμα για τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία τους σε όλο τον κόσμο. Αλλά δυστυχώς σύμμαχοι της Τουρκίας και ειδικότερα οι φίλοι μας στη Δύση, απέτυχαν να κατανοήσουν ουσιαστικά τα όσα ζήσαμε. Κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και φορείς, αντί να συμπαρασταθούν στον λαό μας που αντιστεκόταν στο πραξικόπημα, ακολούθησαν στρατηγική "αναμονής"» γράφει στο άρθρο του στον Guardian.

«Η διπροσωπία τους και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν έχουν ενοχλήσει βαθιά τον τουρκικό λαό...», λέει ο Ερντογάν και δεν ξεχνά να επιτεθεί στη Δύση λέγοντας ότι «οι σκληρές επικρίσεις για τις προσπάθειες εντοπισμού και απομάκρυνσης από τον κρατικό μηχανισμό των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκαλούν ερωτηματικά για τη στήριξη της Δύσης στη Δημοκρατία και ασφάλεια της Τουρκίας».

Αυτή δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που ο εθνικιστικός παραλογισμός του Ερντογάν χτυπάει… κόκκινο. Την Παρασκευή (14.07.2017), μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, παρομοίασε τους Έλληνες με τους πραξικοπηματίες!

«Αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες. Το τουρκικό έθνος έναν αιώνα μετά τα Δαρδανέλια και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας θυμήθηκε ξανά και με πιο δυναμικό τρόπο την ταυτότητά του και ξαναήρθε σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του. Ο στόχος των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα όπλα, προκειμένου να επιβληθούν στο έθνος, ήταν να αδειάσουν τους δρόμους και τις πλατείες και να αναλάβουν τη διαχείριση της χώρας. Αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί το έθνος δεν σταμάτησε μπροστά από τα τανκς, ίσα ίσα ανέβηκε πάνω σε αυτά», είπε.

Πηγή: Newsit.gr, ΑΝΤ1

Διαβάστε επίσης