Νέες απειλές Τσαβούσογλου: θα λάβουμε μέτρα για τα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ

ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κάνει λόγο για προβοκατόρικες μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική της η Άγκυρα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία να εξαπολύει ευθείες βολές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας ότι «θα λάβουμε μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γκάμπια. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρούσε τη διαδικασία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

«Την ώρα που διαπραγματευόμασταν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είδαμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έφερε το πλοίο-γεωτρύπανο στην περιοχή. Αυτό ήταν ένδειξη πως δεν είχε ειλικρινή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης.»

Κάνοντας λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ενέργειας για τα μέτρα που θα λάβουμε απέναντι σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».

Ακιντζί: η τουρκική πλευρά επέδειξε ευελιξία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ του ΟΗΕ τους λόγους για τους οποίους δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Κατά τον Ακιντζί τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης», επιρρίπτοντας ουσιαστικά τις ευθύνες για το “ναυάγιο” σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνουν “μπάλωμα”.

[Κύπρος - γεώτρηση - πλατφόρμα - West Capella - τουρκικό πλοίο]

Υπό το βλέμμα διεθνών και τουρκικών δυνάμεων η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε ήρεμο κλίμα ξεκίνησε η διαδικασία της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την παρουσία τουρκικών πλοίων που πραγματοποιούν ασκήσεις σε μικρή απόσταση από το σημείο και την παράλληλα διακριτική παρουσία διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Τουρκία δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ μία μέρα προτού φτάσει στην περιοχή το γεωτρύπανο, για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι τουρκικές ασκήσεις στο συγκεκριμένο σημείο λαμβάνουν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Λευκωσία, πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα είχε δεσμεύσει το Οικόπεδο 11 με έκδοση NAVTEX.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με επιθετικές δηλώσεις τόσο κατά της κυπριακής, όσο και της ελληνικής ηγεσίας και διπλωματίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, κρατώντας ψύχραιμη στάση και υπό τη διεθνή «ομπρέλα» προστασίας που υπάρχει στην περιοχή, δεν παρασύρεται.

Τα οικόπεδα που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία βρίσκονται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο και εκτός της ζώνης ασφαλείας του. Η μόνη συνάντηση που είχε με το West Capella, όταν το γεωτρύπανο έπαιρνε τη θέση του. Το τουρκικό πλοίο έκανε μόνο έλεγχο στοιχείων, χωρίς οτιδήποτε άλλο και το West Capella προχώρησε στον προορισμό του. Πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό ναυτικό σ’ όποια πλοία διέρχονται την περιοχή, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα αστυνόμευσης.

Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο George Bush παραμένει στην ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων της, στα λιμάνια της Κύπρου έχουν φτάσει δύο γαλλικές φρεγάτες, ενώ στη Μεγαλόνησο αναμένεται και ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας. Τη στήριξή του στις γεωτρήσεις της Λευκωσίας εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ελληνικά και ισραηλινά σκάφη βρίσκονται επίσης στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνολικότερη διακριτική παρουσία που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Άγκυρα κρατά τις απειλές σε προκλητικό επίπεδο και δεν προχωρά σε νομικές «ατασθαλίες», λαμβάνοντας το μήνυμα.

Ξεκινούν οι έρευνες που ολοκληρώνονται σε 75 μέρες

Συνολικά 75 μέρες αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες ερευνητικών γεωτρήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο.

Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ant1news.gr

Διαβάστε επίσης