Eννέα χρόνια κάθειρξη για διαφθορά στον πρώην πρόεδρο Λούλα

Βραζιλία

Σε ποινή εννέα ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ανακοίνωσε δικαστήριο στην πόλη Κουριτίμπα, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση του σκανδάλου της Πετρομπράς.

Ο Λούλα, εμβληματικός ηγέτης της κεντροαριστεράς στη Βραζιλία, πρόεδρος της χώρας από το 2003 ως το 2010, παραμένει προσωρινά ελεύθερος και μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ετυμηγορία την οποία υπογράφει ο δικαστής Σέρζιου Μόρο και περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αν η καταδίκη επικυρωθεί στην έφεση, ο Λούλα θα οδηγηθεί στη φυλακή και δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ο Λούλα κατηγορείται ότι είχε δωροδοκηθεί με αγαθά αξίας που ξεπερνούν τα 3,7 εκατομμύρια χεάις (1,06 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου ενός διαμερίσματος σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που του δόθηκε από την OAS, μια εταιρεία ακινήτων που εμπλέκεται στο πολυπλόκαμο σκάνδαλο της Πετρομπράς.

Ο πρώην πρόεδρος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν άλλες τέσσερις δικαστικές διαδικασίες, διαψεύδει όλες τις κατηγορίες, τονίζει ότι δεν υπάρχουν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία κι έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι είναι θύμα μιας δίωξης με πολιτικές σκοπιμότητες.

Διαβάστε επίσης