Δυτική Ελλάδα: Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για την φετινή πανσέληνο του Αυγούστου - ΔΕΙΤΕ τι προγραμματίζεται

Ανοικτό και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

Συνολικά 93 εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη Ελλάδα, διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου, την πιο όμορφη του χρόνου, που φέτος πέφτει στις 7/8.

Επιπλέον, 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 11/7 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικές εκθέσεις ως προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης, ξεναγήσεις και πολλές ακόμα δράσεις.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που υλοποιούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με τη συνδρομή του προσωπικού των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς.

Είναι δε, πολύ δημοφιλής, όπως δείχνουν και οι αριθμοί: Πέρσι, 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που απλώς παρέμειναν ανοικτοί στο κοινό.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7 Αυγούστου, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες γύρω από αυτή την ημερομηνία. Όσον αφορά στην Αθήνα και την Αττική, εκείνη τη βραδιά η Ακρόπολη θα παραμείνει ανοικτή ως τις 8 το βράδυ και το Σούνιο ως τα μεσάνυχτα.

Μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00-22.00) αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).

Ξεχωριστή θα είναι και η εκδήλωση στον υποβλητικό χώρο Ρόκκας στην Κίσσαμο Χανίων Κρήτης, όπου στις 7/8 θα κορυφωθούν οι «Γιορτές Ρόκκας 2017», περιλαμβάνοντας συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφίσα που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης πανσελήνου 2017, φέρει φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία κηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Στην Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, προγραμματίζεται για εκείνη την λαμπερή βραδιά, εκδήλωση με τίτλο "Με το τηλεσκόπιο στο Μουσείο", σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία "Ωρίων", από ώρα 20.00 - 21.00. Θα υπάρξει και διάλεξη από μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας "Ωρίων", στο Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας και στις 21.30 Αστροπαρατήρηση και Ουρανογραφία από τα μέλη του Ωρίωνα στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή του κοινού ενώ στις 22.30 θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα "Ονειρόδρομοι" με συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία ποιημάτων. Λήξη εκδήλωσης στις 24.00.

Στην Αρχαία Ολυμπία, προγραμματίζεται για την φετινή Αυγουστιάτικη πανσέληνο, συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο "Τα Χρώματα της Ήλιδας", αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη (στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας). Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24.00.

Το ίδιο βράδυ στον Αρχαιολογικό χώρο Επικουρίου Απόλλωνος το κοινό θα απολαύσει την μουσική παράσταση από το μουσικό σχήμα "ΛΥΡΑΥΛΟΣ" με τίτλο "3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική", όπου μέσα από τον ήχο τριάντα ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων θα παρουσιασθούν αρχαιοελληνικά κομμάτια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τις 24.00.

Τέλος μουσική συναυλία από τον Σύλλογο Φιλόμουσων Λεχαινών «Ορφεύς» θα δοθεί στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Ηλεία. Ώρα έναρξης 21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20:30 έως τις 24.00.