«Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος εξόδου στις αγορές»

διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ανέφερε πως ο δρόμος που ανοίγει με τη συμφωνία οδηγεί στην έξοδο στις αγορές και άρα έξοδο από το πρόγραμμα και μείωση της επιτήρησης.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα έχει σύντομα ένα πρόγραμμα συγκροτημένο για το πώς θα βγούμε στις αγορές, όχι ένα όποτε να 'ναι και θα δούμε τι θα γίνει».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε «Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη, θα έρθει, η συζήτηση πρέπει να γίνει για το πώς θα γίνει βιώσιμη και πέρα από το πρόγραμμα».

«Αν έχουμε 40% ρυθμό ανάπτυξης εξοφλούμε το χρέος το 2027 αν έχουμε 20% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ το 2046 και θα έχει εξοφληθεί πλήρως το 2052» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η τελευταία συμφωνία «είναι καλύτερη από την της 22ας Μαΐου σε τρία βασικά σημεία».

«Το πρώτο είναι ότι έθεσε την βάση των μέτρων που θα οριστικοποιηθούν μετά τα μέσα του 2018» εξήγησε.

«Το δεύτερο θετικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι απαλείφθηκε από τα μεσοπροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η έκφραση "αν χρειαστεί" (if necessary) o οποίος παρέμεινε μόνο για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και κυρίως την σταθεροποίηση των επιτοκίων μακροπρόθεσμα» είπε και σημείωσε:

«Το τρίτο θετική ήταν ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος και άρα την πιο χαλαρή εποπτεία για την Ελλάδα ενώ παράλληλα δίνει ένα καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές».

Διαβάστε επίσης