Γιώργος Μαντζαβάς: "Η αλήθεια βρίσκεται μέσα στην κοινωνία"

μέλος του Εθνικού συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ο Γιώργος Μαντζαβάς εκλέχθηκε πρόσφατα μέλος του Εθνικού συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Κουβεντιάσαμε μαζί του για την πολιτική, τις σπουδές και τα όνειρά του και γιαί οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: 

Γιώργο πρόσφατα εκλέχθηκες μέλος του Εθνικού συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών πες μας λίγα πράγματα για σένα;

                Αρχικά ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε. Μεγάλωσα στην Πάτρα, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και  πήγα σχολείο στην γειτονιά του Αγ. Αλεξίου. Είμαι τελειόφοιτος νομικής και με την νέα χρονιά ξεκινάω το μεταπτυχιακό μου στο εταιρικό δίκαιο. Υπήρξα από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ , και στήριξα το εγχείρημα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών τον Ιανουάριο του 2015. Είμαι  εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος και εκπρόσωπος του Κινήματος στην επιτροπή της νέας γενιάς της Δημοκρατικής συμπαράταξης.

Τα τελευταία χρόνια η νεολαία έχει απομακρυνθεί από την ενασχόληση με την πολιτική  πως το εξηγείς  αυτό;

                Θεωρώ ότι αυτό είναι ένας από τους  μύθους της εποχής μας. Οι νέοι έχουν αποστραφεί από τα κόμματα όχι από την πολιτική. Οι πολιτικές του παρελθόντος και η διχαστική πολιτική που ακολουθήθηκε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης οδήγησε σε αμφισβήτηση των παραδοσιακών κομμάτων και των δομών τους.  Η ανθρωποφαγία στα χρόνια του μνημονίου , τα Ζάππεια και η Θεσσαλονίκη είναι αυτά που εν πολλοίς οδήγησαν τους νέους  σε μια ισοπεδωτική λογική, στη βάση του ότι όλοι είναι το ίδιο. Πάνω σε αυτό χτίστηκε μια δήθεν αντισυστημικότητα  η οποία είχε απλά ως σκοπό την ανέλιξη στην εξουσία.

Τι  χρειάζεται λοιπόν κατά την γνώμη σου για να επαναδραστηριοποιηθεί η νεολαία και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως Κίνημα και κατ' επέκταση ως Δημοκρατική συμπαράταξη;

                Ως νέοι οφείλουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να δώσουμε οι ίδιοι την λύση στα προβλήματά μας. Αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί συμμετοχή. Δεν χρειαζόμαστε άλλους "εκκολαπτόμενους μεσσίες". Η αλήθεια βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, τα προβλήματα λοιπόν καθώς και οι λύσεις βρίσκονται μέσα σε αυτήν.

                Οφείλουμε να συνεργαστούμε με όρους αλήθειας ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση . Απορρίπτουμε λοιπόν την νοοτροπία του παρελθόντος  όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα σε κλειστά γραφεία. Η κοινωνία έχει ανάγκη, ένα επαναστατικό, δημοκρατικό σοκ βασιζόμενο στην λογική.

                Ως Κίνημα πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες, της συλλογικότητας, της συμμετοχής και της δράσης  θέτουμε μια βάση για έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με την κοινωνία. Στόχος μας δεν είναι απλά η ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων ,στόχος μας είναι η συνδιαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου πάνω στο οποίο οι πολίτες με την συμμετοχή τους θα συνδράμουν για την πολυπόθητη έξοδο από την κρίση. Μια κρίση που κατά την άποψή μου είναι πρωτίστως κοινωνική και πολιτική. Άρα η επαναδραστηριοποίηση σημαίνει συμμετοχή και διάλογος στην βάση της κοινωνίας, από μηδενικό σημείο.

Σε μεγάλο βαθμό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι αυτοί που έφεραν την χώρα στην δύσκολη αυτή κατάσταση. Πως μπορεί ένας νέος άνθρωπος να πειστεί ότι ένας από τους δύο υπαίτιους μπορεί να διορθώσει την κατάσταση. Γίνεται ανανέωση με όρους του παρελθόντος;

                Με υλικά του παρελθόντος  σαφώς και δεν γίνεται ανανέωση. Ωστόσο οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι είναι νέο και τι παλιό; Δεν δέχομαι ότι το νέο στην πολιτική σκηνή είναι πρώην Υπουργοί και στελέχη των δυο κομμάτων που σήμερα φιγουράρουν ως κάτι το καινούριο όντας μέλη της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Επίσης ανανέωση δεν σημαίνει "νέα πρόσωπα" ή "νέοι ηλικιακά".

                Η ανανέωση επιτυγχάνεται με νέες ιδέες και αλλαγή νοοτροπίας όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετέχει στην Δημοκρατική συμπαράταξη ποια είναι η άποψη σου για το εγχείρημα;

                Το Κίνημα συμμετέχει ισότιμα με άλλα κόμματα και κινήσεις στην Δημοκρατική συμπαράταξη διατηρώντας την αυτονομία του. Θεωρώ ότι η παράταξη οφείλει να κάνει ένα restart. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το ιδεολογικό και το κοινωνικό μας στίγμα, καθώς και το ποιούς θέλουμε να εκφράσουμε.

                 Είναι σημαντικό η παράταξη βασιζόμενη στις αρχές και τις αξίες της να δημιουργήσει ξανά τις γέφυρες με την κοινωνία. Παράλληλα είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  Το όλο εγχείρημα λοιπόν είναι μια καλή αρχή η εξέλιξη και η πορεία του είναι ζήτημα των συμμετεχόντων , και γι' αυτό όλοι οι συμμετέχοντες έχοντας γνώση της ευθύνης, οφείλουμε να στραφούμε πρωτίστως στην κοινωνική βάση και στον διάλογο με αυτήν και όχι σε οργανωτίστικες συμμαχίες και λογικές . Άλλωστε η πολυφωνία μας είναι το δυνατό μας σημείο.

Τι περιμένουμε λοιπόν από το συνέδριο της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης το επόμενο Σαββατοκύριακο;

                Το προγραμματικό μας συνέδριο είναι η αφετηρία για έναν διαρκή διάλογο με την ελληνική κοινωνία. Σε αυτό θα συζητήσουμε  την πρόταση μας  και το σχέδιό μας για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Θέλω να τονίσω  ως μέλος της επιτροπής για τις πολιτικές της νέας γενιάς ότι στο προσυνεδριακό διάλογο έχουν  ήδη εργαστεί πάνω από 40 νέοι από όλους τους φορείς μόνο στο πλαίσιο της επιτροπής .

                Το τριήμερο θα στηθούν  workshops στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες, να εκφραστούν  και να συνδιαμορφώσουμε το στρατηγικό μας πλαίσιο. Μια πρόταση  από τους πολίτες , με τους πολίτες, για τους πολίτες. Κλείνοντας  θα ήθελα να τονίσω ότι  ο διάλογος είναι ήδη ανοιχτός για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν και δεν μπορούν να παρευρεθούν  και ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Συμπαράταξης www.dsymparataxi.gr

 

 

Διαβάστε επίσης