Αρίστευσαν για άλλη μία φόρα οι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος τίμησε για την προσφορά του τον Μουσουργό Διαμαντή Μαυραγάνη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Οι μαθητές της Σχολής, αφού απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα υπό εξέταση μουσικά τους κομμάτια, κρίθηκαν ικανοί και έλαβαν άπαντες τον βαθμό «άριστα» από την εξεταστική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν ο Γρηγόριος Κακούρης (Διευθυντής και πρόεδρος της επιτροπής) και οι καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής Διαμαντής Μαυραγάνης, Βασίλειος Μπίκος, Γρηγόριος Πετράτος και Νικόλαος Κουμπανάκης, ενώ ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού ορίστηκε η εκπαιδευτικός Μαρία Παπαγεωργίου.

Οι αριστεύσαντες πτυχιούχοι ήσαν οι Σταμάτιος Σιρινιάν, Ματθαίος Σιρινιάν, Γεώργιος Τσάκαλος, Αθανάσιος Λιβανάς, Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, Δημήτριος Δεληγιωργόπουλος και Χαράλαμπος Θεοδώρου, ενώ οι αριστεύσαντες διπλωματούχοι ήσαν οι Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Σοφία Μπαρδούτσου και Δημήτριος Κολοκούρης.

Λίγο πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων παρευρέθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, στον οποίο απευθυνόμενος ο καθηγητής Μουσικής Παναγιώτης Σπηλιόπουλος είπε τα εξής: «Η παρουσία σας σε μια ξεχωριστή ημέρα για την Σχολή είναι για μας ευλογία και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Σήμερα, σπουδαστές της Σχολής, αφού ολοκλήρωσαν συγκεκριμένο κύκλο σπουδών, παρουσίασαν δείγματα της υψηλής ψαλτικής τους ικανότητας εξεταζόμενοι σε θεωρία και πράξη.  Η σεβαστή εξεταστική επιτροπή έβγαλε τα αποτελέσματά της και σας μεταφέρει για άλλη μια φορά τον ενθουσιασμό και την ευαρέσκειά της. Να χαίρεστε λοιπόν και να καμαρώνετε, Σεβασμιώτατε, για αυτή την πορεία του έργου σας. Επίσης να χαίρεστε διότι σήμερα η Σχολή έχει και μια διπλή επέτειο. Πριν 30 χρόνια ιδρύθηκε υπό την προεδρία σας η ακόμα και σήμερα καρποφόρα Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Υφαντή, την σκυτάλη πήρε, τρία χρόνια αργότερα, ο ακάματος κ. Βασίλειος Μπίκος. Ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει Διοικητικός Διευθυντής, ο φιλόλογος θεολόγος, αξιότιμος κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς. Η Σχολή αποκτά ανοδική πορεία. Στο τριαντάχρονο ιστορικό της καταγράφονται 450 σπουδαστές. Η δεύτερη επέτειος έχει να κάνει με το ενδιαφέρον σας, Σεβασμιώτατε, η Σχολή να δίνει πτυχία και διπλώματα ανεγνωρισμένα υπό του Κράτους. Σήμερα, λοιπόν, είναι η 20ή χρονιά που υλοποιείται αυτή η επιθυμία σας. Με Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής τον αξιόλογο καθηγητή Μουσικής, Πρωτοψάλτη,  κ. Γρηγόριο Κακούρη, από την αναβαθμισμένη πλέον Σχολή, μέχρι σήμερα δόθηκαν 169 Τίτλοι αναγνωρισμένοι υπό του Κράτους. Κλείνοντας το σύντομο ιστορικό της Σχολής, αναφέρω και τη δημιουργία παραρτήματός της στα Καλάβρυτα πριν 17 χρόνια».

Απόδοση τιμών στον Μουσουργό Διαμαντή Μαυραγάνη

Χαρακτηριστικό γνώρισμα και προτέρημα του σεπτού μας Ποιμενάρχη είναι να ευχαριστεί και να τιμά αυτούς που τον βοηθούν στο δύσκολο έργο του. Από το υψηλό αξίωμα που κατέχει, πάντα στρέφεται με ευγνωμοσύνη σε κάθε αξιόλογο συνεργάτη του. Έτσι, εκείνη την ημέρα, τίμησε ξεχωριστά έναν παλιό και αγαπητό του συνεργάτη. Τον Μουσουργό, κ. Διαμαντή Μαυραγάνη. Τον άνθρωπο που τον βοήθησε πριν 20 χρόνια να αναγνωριστεί η Σχολή υπό του Κράτους με κυβερνητικό ΦΕΚ. Τον σύμβουλό του επί θεμάτων της Σχολής και το επί 20 συνεχόμενα χρόνια δυναμικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Μουσικοδιδάσκαλος της Σχολής κ. Βασίλειος Μπίκος αναφέρθηκε με  λίγα λόγια στον βίο και την προσφορά τού τιμηθέντος, λέγοντας μεταξύ άλλων: « Ο κ. Μαυραγάνης είναι διακεκριμένος Καθηγητής της Μουσικής,  Μουσουργός, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Εκτός από τα πτυχία της Βυζαντινής Μουσικής κατέχει πτυχία Ωδικής και Αρμονίας, δίπλωμα Αντιστίξεως και Φούγκας, σύνθεσης, Μουσουργού, Σύγχρονης Μουσικής, Μουσικολογίας και Σύνθεσης αλλά και Ανωτάτης Μουσικής Επιμόρφωσης. Σπούδασε επίσης Μονωδία και Χο­ρωδία. Έχει διατελέσει Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών επί 55 χρόνια, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στο Αττικό Ωδείο Αθηνών και πολλά άλλα. Σε βιβλίο που ο ίδιος έχει εκδώσει, έχουν καταγραφεί περίπου 1.000 μαθητές του, που πήραν από τις τάξεις του Πτυχία και Διπλώματα Βυζαντινής Έχει χρηματίσει Πρωτοψάλτης σε πολλούς ιερούς ναούς. Σε όποιο ψαλτήρι υπηρετούσε, οργάνωνε πάντα και χορωδίες, έχοντας συνολικά 800 χορωδούς υπό την διεύθυνσή του. Έχει συγγράψει πολλά ιστορικά και μουσικολογικά βιβλία καθώς και θε­ωρητικά. Το βιβλίο του  «Ή πορεία της Μελωδίας» παρέχει πολύτιμα στοιχεία σε όσους φιλοδοξούν να είναι Χοράρχες. Σήμερα εξακο­λουθεί ακούραστα και με πολύ ζήλο να εργάζεται σε όλους τους τομείς της Μουσικής μας, εμπλουτίζοντας το τεράστιο σε όγκο και ποιότητα μουσικό του έργο, προσφέροντας από κάθε άποψη σημαντικές και πολύτιμες υπηρεσίες στη λειτουργική μας Μουσική».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης μας τίμησε τον κ. Μαυραγάνη, δωρίζοντάς του μια εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, ενώ τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στην ανάδειξη της Σχολής, για την εικοσαετή του παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού και για την μεγάλη προσφορά του στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής.

Τέλος, απευθυνόμενος στους αριστεύσαντες σπουδαστές της Σχολής, είπε  μεταξύ άλλων: «Ο ζήλος σας να έρθετε και να παρακολουθήσετε μαθήματα έχει μεγάλη αξία γιατί αυτό που γίνεται εδώ είναι δημιουργική και ωφέλιμη απασχόληση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που δεχθήκατε να έρθετε στη Σχολή, να παρακολουθήσετε, να πάρετε από τα νάματα της πίστεώς μας και να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας. Εύχομαι εις δόξαν Κυρίου πάντοτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που μάθατε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ μέσα από την  καρδιά μου, τα λόγια που θα λέτε στο αναλόγιο να είναι λόγια που θα τα λέει το στόμα ασφαλώς, που θα τα σκέφτεται το μυαλό, θα τα κατανοεί, αλλά από εκεί να τα λέει και η καρδιά. Μόνον τότε έχουν αξία. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής και ιδιαίτερα τους παράγοντες της Σχολής οι οποίοι κοπιάζουν, τον κ. Παναγιώτη Αχιλλιά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γρηγόριο Κακούρη, μα πάνω από όλα τον αγαπητό μου Βασίλειο Μπίκο, ο οποίος εκδαπανάται και επιτυγχάνει. Σας ευχαριστώ πολύ!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ