Συμβασιούχοι, καταλήψεις εργαζόμενων και παιδικές κατασκηνώσεις στη συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων

στην πλαζ της Αγυιάς

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, στο χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων της πλαζ της Αγυιάς, με θέμα την έναρξη της φετινής περιόδου της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων του Δήμου Πατρέων. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης, η Ήρα Κουρή υπεύθυνη του Πάρκου των Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι από σήμερα το πρωί τα Σωματεία των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας και της πόλης μας, προχώρησαν σε καταλήψεις στα αμαξοστάσια, ενώ κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22 Ιούνη, με αίτημα μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος – παρατασιούχος και την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στο Δήμο Πατρέων εργάζονται 64 συνολικά συμβασιούχοι (48 στην καθαριότητα και 16 στα νεκροταφεία), η απόλυσή τους θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, στους τομείς που σήμερα εργάζονται.

Ως δημοτική Αρχή δεν μας επιτρέπεται  να σιωπήσουμε. Δεν αποδεχόμαστε  την απόλυση των εργαζομένων, γιατί γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης  γιατί  το κράτος  δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής  στο  Δήμο  μας  ώστε  να καλύψει στοιχειωδώς  τις  ανάγκες  του.

Απαιτούμε ξανά, από την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους Δήμους. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη.

Συντασσόμαστε  και θα συνδράμουμε, με ό,τι μέσο έχουμε στην διάθεση μας, με τους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας.  

Ο Δήμος Πατρέων έχοντας σταθερή πυξίδα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Σε αυτή την προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος από τον ΚΟΔΗΠ η λειτουργία της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης, 5ο ΘΕΡΙΝΟ ΚΔΑΠ στη Πλαζ του ΕΟΤ, που με τους αγώνες του Πατραϊκού λαού η συνολική έκταση διασώθηκε από το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα οι γονείς και τα παιδιά τους να μην αντιμετωπίζονται ως πελάτες. Να απολαμβάνουν δωρεάν, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης μας, τις διακοπές, την ξεκούραση και το παιχνίδι γιατί δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά βασική ζωτική ανάγκη όλων των παιδιών.

Η λειτουργία των Θερινών ΚΔΑΠ θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 19/6/2017 έως και 11/8/2017  διαρθρωμένη σε 4 περιόδους διάρκειας 2 εβδομάδων η καθεμιά. Το αντίστοιχο διάστημα του 2015, φιλοξενήσαμε  500 παιδιά, το 2016 750 και φέτος σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε 1.000 παιδιά, ενώ κάνουμε αγώνα δρόμου να λειτουργήσει η παιδική κατασκήνωση στα Ροΐτικα.

Τα  παιδιά που θα φιλοξενηθούν είναι ηλικίας 8-14 χρονών και η τοποθέτηση τους στις Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις, μετά από την επιλογή τους, θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.  

Η επιλογή των παιδιών, σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, θα γίνει βάσει των κριτηρίων, που έχουν να κάνουν με το εισόδημα των οικογενειών τους.

Η μεταφορά των παιδιών θα γίνεται με μισθωμένα από την υπηρεσία του ΚΟΔΗΠ με λεωφορεία. Η ημερήσια απασχόληση θα περιλαμβάνει, πλήρη διατροφή και  δραστηριότητες για δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας, υλοποίηση δράσεων έκφρασης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών δεξιοτήτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η λειτουργία της κατασκήνωσης στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις κοινωφελούς εργασίας, καθώς και στους συμβασιούχους με 2μηνες συμβάσεις αλλά και στους δεκάδες εθελοντές, γιατί  η κυβέρνηση συνεχίζει την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως και τις περικοπές των χρημάτων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των κοινωνικών δομών.