Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΥΑ Δυμαίων κατά της ΔΕΗ - Οι οφειλές των δημοτικών διαμερισμάτων - Λίστα

δυτικη αχαια

Σήμερα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε προ ημερών η ΔΕΥΑ Δυμαίων στη ΔΕΗ ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση για διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια λόγω οφειλών της δημοτικής επιχείρησης.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ επικαλείται μεγάλη επικινδυνότητα να μείνει ένας ολόκληρος δήμος χωρίς νερό, την περίοδο πυροπροστασίας και ζητά την παράταση της εφαρμογής της απόφασης έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31 Αυγούστου). Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΥΑΔ, ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή χρημάτων προς τη ΔΕΗ καθώς μετά τις ανακοινώσεις του δήμου για άμεση πληρωμή των οφειλών, σημειώθηκε αρκετά μεγάλη προσέλευση καταναλωτών για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Στο μεταξύ παραμένει το άνοιγμα της ΔΕΥΑΔ πέραν του ενός εκατομμυρίου προς τη ΔΕΗ.
Η ΓΝΩΜΗ σήμερα παρουσιάζει τον πίνακα των οφειλών όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Τα δημοσιεύματα που έχετε μπροστά σας σχετικά με τους δυο Δήμους που έχουν Δ.Ε.Υ.Α Πάτρα & Αίγιο καθώς και η ανακοίνωση του δήμου Καλαβρύτων αντικατοπτρίζουν την γενική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Δήμοι με την Ύδρευση. ΠΑΤΡΑ παρόλο που έχει 200 (άτομα προσωπικό) έχει τεράστια προβλήματα. – Το ΑΙΓΙΟ το ίδιο και το αναφέρουν τα δημοσιεύματα που έχετε μπροστά σας. – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ το ίδιο», σημείωσε ο δήμαρχος και συνέχισε.


» Οι πρακτικές του παρελθόντος των Καποδιστριακών Δήμων, η δύσκολη οικονομική κατάσταση όλων μας και κατ επέκταση των συνδημοτών μας σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις στη Δ.Ε.Υ.Α., η υπο – στελέχωση και η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού & υποδομών και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μητσοτάκης και κάποιες αστοχίες δικές μας είτε δικαιολογημένες είτε αδικαιολόγητες δημιούργησαν την σημερινή εικόνα της Δ.Ε.Υ.Α.Δ».
Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, «οι οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. είναι πολύ λιγότερες από το άθροισμα των Καποδιστριακών Δήμων που μας παρέδωσαν το 2010 ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΤΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΧΙΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ. Υπάρχουν οι καταστάσεις των οφειλών και της απογραφής και της καταθέτουμε στα πρακτικά ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. Όλοι οι Δήμοι μας κατέθεσαν μητρώο Παγίων στην απογραφή εκτός του Δήμου Δύμης και σήμερα μας κάνουν και υποδείξεις…… τα καταθέτω όλα στα πρακτικά».

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε το σχέδιο του δήμου για την ανασύσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. υποστηρίζοντας ότι έτσι έγινε και με «ξεχασμένες» υπηρεσίες για τον δήμο, όπως το Ι.Κ.Α, της Εφορίας, του τμήματος ασφαλείας και άλλα. Τόνισε ότι ήδη το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή.

» «Η Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. – επειδή από πολλούς ακούω ότι πτώχευσε, κλείστε την κ.τ.λ.- έχει να κάνει με την ρευστότητα. Και τι θέλω να πω με αυτό, ότι η Περιουσία της Δ.Ε.Υ.Α, το Κεφάλαιο της Δ.Ε.Υ.Α. υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις της.Άλλο Πράγμα δεν έχω σήμερα ρευστότητα και άλλο πράγμα πτώχευσα….. και ρωτώ ποιος από εμάς έχει σήμερα την ίδια ρευστότητα σε σχέση με το 2010;; Έχουμε πάνω από 70 γεωτρήσεις με επιτυχία και σε λειτουργία, γιατί η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη με το να χτυπήσεις την γεώτρηση. Πόσα νοικοκυριά έχουν πτωχεύσει από αποτυχία γεωτρήσεων.

70 ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

· Δίκτυα, μηχανήματα, αυτοκίνητα, βυτιοφόρα,

· Βιολογικός… από τους πιο σύγχρονους

· Ανείσπρακτες οφειλές……… αποτελούν περιουσία της Δ.Ε.Υ.Α. ……

· Αυτοί που σήμερα λαϊκίζουν και τάχα μου ενδιαφέρονται για τους δημότες αν δεν είχε δημιουργηθεί η Δ.Ε.Υ.Α. οι όφειλες των συνδημοτών μας θα ήταν στο Δήμο σήμερα και δεν θα μπορούσαν να πάρουν Δημοτική Ενημερότητα.

· Έγιναν νέες γεωτρήσεις.

· Κάναμε ασφαλιστικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε ότι αφορά τις διακοπές της Δ.Ε.Η. ο κ. Νικολάου είπε ότι ο δήμος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις ώστε να πετύχει ρύθμιση με τη Δ.Ε.Η. η οποία – όπως είπε – θα είναι βιώσιμη.

«Είπαμε την αλήθεια δημόσια ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», συνέχισε ο δήμαρχος και προχώρησε στην είδηση ενίσχυσης του δυναμικού της ΔΕΥΑΔ.

Συγκεκριμένα ανάφερε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας, ενισχύθηκε με τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Θανάση Πυρρή για όσο διάστημα θα κριθεί απαραίτητη η βοήθειά του για όσες ώρες χρειάζεται την ημέρα. Ο ρόλος του κ. Πυρρή, θα είναι πολυδιάστατος, υποστηρικτικός, συμβουλευτικός προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ, θα αποτελεί το καθημερινό σύνδεσμο του δημάρχου με την υπηρεσία.

«Επιπλέον λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης καθώς είναι απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Κρίσεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμβάλλει στην οικοδόμηση της νέας κουλτούρας που πρέπει να διαμορφωθεί : «Αμφίδρομη σχέση σεβασμού Δημότη – Δ.Ε.Υ.Α.» και «Το νερό είναι αγαθό αλλά πρέπει να το σεβόμαστε». Αγαπητοί μου κακά τα ψέματα πρέπει να μάθουμε όλοι να πληρώνουμε το νερό, ο κόμπος έφτασε στο χτένι», κατέληξε ο δήμαρχος.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ήδη οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ξεκίνησαν και μοιράζουν λογαριασμούς, ζητώντας από τους δημότες βοήθεια και ενημέρωση σχετικά με το ποιοι κάνουν αλόγιστη και παράνομη χρήση του νερού. Επίσης αναφέρθηκε ότι αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει η πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Σε ότι αφορά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους Αλισσούς για τη μεταφορά λυμάτων της Πάτρας (Βραχνέικα) στον βιολογικό της Αχαγιάς, ο δήμαρχος είπε: «Διαθέτουμε έναν από τους καλύτερους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Εξωραΐστηκε ο περιβάλλων χώρος του και είμαστε σε εξέλιξη σχετικά με την συντήρησή του και τις μικροπαρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και ξεκινάμε να δεχόμαστε συγκεκριμένο αριθμό βυτίων από την Πάτρα, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουμε τα οποία θα είναι πολύ λιγότερα από τα λύματα που δεχόταν ο πρώην δήμος Δύμης από τον πρώην Δήμο Βραχναιίκων. Ο βιολογικός είναι ανοικτός και επισκέψιμος για οποιονδήποτε πολίτη θέλει να τον επισκεφθεί. Καμαρώνουμε για τον βιολογικό μας και σε απόσταση αναπνοής πήραμε και γαλάζια σημαία».

Η Δ.Ε.Υ.Α ΘΑ ΣΩΘΕΊ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.

«Είμαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 43 χρόνια και όλοι γνωρίζουμε τι γίνονταν στο παρελθόν με το νερό.
Στους πρώην δήμους ότι ήθελε έκανε ο κάθε δήμαρχος. Γι’ αυτό δεν μπήκε και ποτέ σειρά. Έκαναν Πολιτική με το νερό.
Ο δήμαρχος μου ανέθεσε την προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α και οφείλω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξε.
Πριν ένα μήνα κατηγορήθηκα για ακαταλληλότητα και ανεπάρκεια – πότε πρόλαβα κιόλας να κριθώ ; αφού το Μάρτη ανέλαβα – από τον κ. Γκοτσούλια και απάντησα, η Δ.Ε.Υ.Α Δυμαίων βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται και η Χώρα μας και κατ επέκταση ο κάθε συμπολίτης μας. Είπα την αλήθεια. Όλοι μας φτωχύναμε και το ξέρουμε», ήταν μεταξύ άλλων η τοποθέτηση του νυν προέδρου της ΔΕΥΑΔ Χρήστου Σκάγια.

Σύμφωνα με τον κ. Σκάγια, τα προβλήματα των τόσων χρόνων δεν λύνονται σε μια μέρα. Εκτιμά ότι «το πρώτο τεστ το περάσαμε, στο Λάππα βελτιώθηκε η κατάσταση και θα προσπαθήσουμε το φετινό καλοκαίρι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Όχι όμως ότι θα εξαφανιστούν τα προβλήματα. Όπως βελτιώθηκε η κατάσταση στο Λάππα έτσι θα βελτιώνεται με την βοήθεια όλων μας καθημερινά. Εγώ επειδή αν μ αφήσει ο θεός θα είμαι άλλη μια φορά – τελευταία- υποψήφιος με το Νικολάου, το σχέδιο μου για τη Δ.Ε.Υ.Α είναι για 7 χρόνια 2 χρόνια που απομένουν για αυτή τη θητεία και 5 τα επόμενα. Μέσα από το χρόνο θα φανεί αν κάναμε η όχι δουλειά. Ότι και να λέμε τώρα είναι λόγια, πράξεις και έργο. Όπως γλυτώσαμε το δήμο από τα ενοίκια έτσι θα νοικοκυρέψουμε και τη Δ.Ε.Υ.Α.
Η Κρίση που βιώνουμε όλοι είναι μεγάλη και έχει πολύ δρόμο ακόμη…. το παλεύουμε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε. Κάνω έκκληση στους συνδημότες μας να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους».

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε επίσης