Μιχάλης Λεμπιδάκης: 80 μέρες όμηρος – Η επιστολή απόγνωσης της οικογένειας και το χρονικό της απαγωγής

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομηρία στην Ελλάδα

Δραματική επιστολή της οικογένειας Λεμπιδάκη 80 ημέρες μετά την απαγωγή του επιχειρηματία. Τις τελευταίες 53 ημέρες η οικογένεια δεν έχει κανένα ίχνος ζωής του δικού της ανθρώπου.

Με τη σημερινή επιστολή η οικογένεια ουσιαστικά ανακοινώνει το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Η απαγωγή έγινε την 30η Μαρτίου, μια βροχερή Πέμπτη, που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιστρέφοντας στο σπίτι του στα Καλέσα, έπεσε στην ενέδρα των απαγωγέων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, σήμερα συμπληρώνονται 53 ημέρες που δεν υπάρχει καμία απολύτως επικοινωνία με τους απαγωγείς.

Τα λύτρα, οι διαπραγματεύσεις και η "σιωπή" των απαγωγέων

Από την ημέρα της απαγωγής στις 30 Μαρτίου, κλιμάκιο από το τμήμα Ανθρωποκτονιών, εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οικογένειας Λεμπιδάκη και ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις.

Οι απαγωγείς επικοινωνούν με την οικογένεια για πρώτη φορά 9 ημέρες μετά την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αλλά κανείς δεν ακούει τη φωνή του επιχειρηματία αφού επιλέγουν να στείλουν sms στο κινητό του αδελφού του ομήρου, με το οποίο ζητούν 100 εκατομμύρια ευρώ..

Οι διαπραγματευτές της αστυνομίας πιάνουν δουλειά. Η επικοινωνία γίνεται πάντα με sms. Οι απαγωγείς επιμένουν στο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Το ποσό αυτό όμως είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί, λέει η οικογένειά του... Μετά από διαπραγματεύσεις πάντα με γραπτά μηνύματα οι απαγωγείς “πέφτουν” στα 70 εκατομμύρια. Η οικογένεια δηλώνει ότι αδυνατεί να συγκεντρώσει το τεράστιο ποσό.

Οι μέρες περνούν, συγγενείς και φίλοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν το ιλιγγιώδες ποσό. Ζητούν αποδείξεις από τους απαγωγείς ότι ο άνθρωπός τους είναι ζωντανός. Σχεδόν ένα μήνα μετά την απαγωγή οι δράστες στέλνουν sms στον αδελφό του απαχθέντα, με οδηγίες για να φτάσει σε όμορο νομό της Κρήτης, σε συγκεκριμένο σημείο, σε απόσταση περίπου 170 χιλιομέτρων από το σπίτι της οικογένειας, όπου στην άκρη ενός δρόμου, αναφέρουν ότι θα βρει ένα usb.

Ο αδελφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη φτάνει στο σημείο και παίρνει το στικάκι το οποίο περιέχει ένα βίντεο με τον επιχειρηματία να επιβεβαιώνει ότι είναι καλά.

Το βίντεο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού και εμφανίζεται ο ίδιος ο επιχειρηματίας ο οποίος απευθύνεται στους συγγενείς του λέγοντας τους ότι είναι σε καλή κατάσταση. “Με προσέχουν, μην έχετε άγχος γι' αυτό, συνεργαστείτε μαζί τους” αναφέρει ο Λεμπιδάκης στο βίντεο.

Για να αποδείξουν στους συγγενείς ότι το θύμα είναι ζωντανό και ότι το βίντεο είναι μαγνητοσκοπημένο λίγες ώρες πριν, οι απαγωγείς ζητούν από τον επιχειρηματία να περιγράψει θέμα που έπαιξε στα δελτία ειδήσεων της προηγούμενης ημέρας.

Η οικογένεια κάνει σαφές στους απαγωγείς ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. “Έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε λιγότερα από 10 εκατομμύρια. Πάρτε αυτά τα χρήματα” είναι το sms της οικογένειας στους απαγωγείς. “Όχι, θέλουμε τα 70” είναι η απάντηση των ανθρώπων που κρατούν όμηρο τον επιχειρηματία.

Οι απαγωγείς στέλνουν και το τελευταίο μήνυμα στον αδελφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη. “Βρείτε αυτά που σας ζητάμε να τελειώνει η υπόθεση”. Από εκείνη τη στιγμή διακόπτεται και οποιαδήποτε επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος.

Τι εκτιμά η αστυνομία

Σύμφωνα με την αστυνομία η “σιωπή” των απαγωγέων είναι ένα μέσο πίεσης προς την οικογένεια προκείμενου να κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσει το ποσό των 70 εκατομμυρίων. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, σύμφωνα με την οικογένεια του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την αστυνομία για κάθε επικοινωνία με την οικογένεια και sms που έστειλαν οι απαγωγείς χρησιμοποιήθηκε και διαφορετικό κινητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πόσο που έχει ζητηθεί ως λύτρα ενώ είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή...

Οι αστυνομικοί ελπίζουν μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής οι απαγωγείς να επικοινωνήσουν ξανά με την οικογένεια, ώστε να μάθουν και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με το δελτίο του Alpha οι αστυνομικοί εικάζουν ότι ο επιχειρηματίας και οι δράστες βρίσκονται ακόμα στην Κρήτη

Η μοιραία ενέδρα

Οι απαγωγείς έστησαν ενέδρα στον Μιχάλη Λεμπιδάκη, στις 30 Μαρτίου, όταν ο επιχειρηματίας επέστρεφε από τη δουλειά του. Οι δράστες του έκλεισαν τον δρόμο σε επαρχιακή οδό και τον πήραν μαζί τους.

Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκαν καμμένα, σε απόμερο δρόμο έξω από το ΠΑΓΝΗ, δύο αυτοκίνητα, Το αυτοκίνητο του θύματος και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την απαγωγή. Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία, ήταν τρακαρισμένο, που σημαίνει ότι πιθανόν να το εμβόλισαν οι απαγωγείς με το δικό τους αυτοκίνητο, για να αναγκάσουν τον οδηγό να σταματήσει...

Ποιος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι ένας εκ των δύο γιων του Γιάννη Λεμπιδάκη, ιδρυτή της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας, και είναι χημικός μηχανικός. Κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στα Πλαστικά Κρήτης.

Τα Πλαστικά Κρήτης έχουν θυγατρικές στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Τουρκία και στην Κίνα και εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Όσοι γνωρίζουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη κάνουν λόγο για έναν επιχειρηματία χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα αγαπητό στην Κρήτη με σημαντική κοινωνική παρουσία.

Είναι 54 ετών και πατέρας τριών παιδιών ενώ ήταν “εύκολος στόχος” καθώς δεν λάμβανε κανένα μέτρο ασφαλείας...

Διαβάστε επίσης