Συμβολαιογράφοι: Πλειστηριασμοί ακινήτων χωρίς όριο

αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα

Στην απελευθέρωση του ορίου για την διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι της χώρας, στοχεύοντας ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του μέτρου που παραμένει «παγωμένο» επί δέκα μήνες περίπου, λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου.

Η σχετική πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων κ. Γιώργο Ρούσκα, αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα με στόχο, εφόσον συμφωνηθεί, να τεθεί σε ισχύ ακόμη και άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επιτρέπεται η διενέργεια πλειστηριασμών για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, όριο που είχε ξεκινήσει από τα 400.000 ευρώ στα τέλη Απριλίου, ως πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της διαδικασίας διενέργειας των πλειστηριασμών.

Αιτία της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων υπήρξε, όπως είναι γνωστό, η δράση συγκεκριμένων ομάδων που «επέβαλλε» ουσιαστικά την καθολική απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Οπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων, «μεγάλος αριθμός πολιτών, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας ως δικαιολογία και καλυπτόμενοι από την αποχή, αποφεύγουν την εκπλήρωση ή τον διακανονισμό των οφειλών τους, ενώ έχουν τη σχετική δυνατότητα», με αποτέλεσμα η καθολική απαγόρευση να έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα σηματοδοτήσει την άρση της προστασίας για όσους δανειολήπτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη. Η προσφυγή στον σχετικό νόμο -στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες- αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία.

Η προοπτική απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των οφειλετών, αλλά και της αγοράς καθώς θα πρόκειται για ενεργοποίηση του μέτρου έπειτα από πολλά χρόνια. Την απελευθέρωση ευνοεί και η πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά, που έχει ήδη παραδοθεί για πιλοτική δοκιμή στους συμβολαιογράφους. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων προτίθεται να θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά ακινήτων μέσω του μηχανισμού των πλειστηριασμών παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη» εδώ και χρόνια, καθώς της αποχής των συμβολαιογράφων είχε προηγηθεί η απεργία των δικηγόρων το 2016.

Ακόμη και πιο πριν, όμως, οι πλειστηριασμοί ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτοι επί σειρά ετών λόγω των προστατευτικών νόμων που είχαν ψηφιστεί από το 2008 και στη συνέχεια του μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ διαδοχικών κυβερνήσεων και τραπεζών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης υπήρξε όχι μόνο η δραματική μείωση των πλειστηριασμών από το 2008 μέχρι και το 2016, αλλά και η συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων τους τελευταίους μήνες, μετά την τυπική, έστω, απελευθέρωση του μέτρου, παρότι αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η πλειονότητα των πλειστηριασμών που ανακοινώνονται, όπως προκύπτει από τις νέες δημοσιεύσεις, έχει επισπεύδουσες τις τράπεζες, οι οποίες προγραμματίζουν για το τρέχον έτος έως και 15.000 πλειστηριασμούς.

Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι τόσο οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται, δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία των οφειλετών και ότι πρόκειται για περιπτώσεις δανειοληπτών με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πηγή: Καθημερινή
 

Διαβάστε επίσης