Τσίπρας: Αν δεν δοθεί λύση Eurogroup θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

τι ειπε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου

Στο ερώτημα αν η χώρα μας θα έπρεπε να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους ή αν τελικά θα έπρεπε να περιμένει αργότερα έδωσε απάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη τονίζοντας πως «αν δεν δοθεί λύση Eurogroup θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως μια λύση χωρίς διευθέτηση του χρέους θα ισοδυναμούσε με «αναστολή» της δυνατότητας να διεκδικήσει η οικονομία την αυτοδύναμη χρημοτοδότησή της από τις αγορές. Παράλληλα, σημείωσε πως τίποτα δεν μαρτυρά πως θα είχε καλύτερη πιθανότητα λύσης το θέμα του χρέους αν το έβαζε η ελληνική πλευρά μετά τις Γερμανικές εκλογές.

«Η κυβέρνηση διεκδικεί λύση με τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, όταν είναι γνωστό ότι έχει αποδεχτεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξης του 3,5%, μέχρι το 2022» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λεπτομερή ανάλυση των παραμέτρων που ζητά η Αθήνα με στόχο να έχει προοπτική βιωσιμότητας το δημόσιο χρέος. «Αν στο Eurogroup έχουμε νέο αδιέξοδο θα διεκδικήσει την απεμπλοκή στη σύνοδο κορυφής» τόνισε.

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός:

«Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε; 
Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι. Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ' αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση. 
Μήπως το timing τώρα δεν είναι καλό; Μήπως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ήταν καλύτερο; 
Το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο. Γιατί: 1) έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους 2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών 3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας 4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί 
Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ότι μας δώσουν; Ότι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it».Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.
Αν δεν υπάρξει λύση τότε Σύνοδος Κορυφής: Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Τουσκ:

Σημειώνεται πως σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τουσκ ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως η ελληνική πλευρά θέλει λύση στο Eurogroup του Λουξεμβούργου και υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που δεν καταστεί αυτό δυνατό πως θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης