Το γκολφ φέρνει έσοδα: Οι τιμές για τα ακριβά εξοχικά στα γήπεδα ανά την Ελλάδα

Ο μέσος παίκτης ξοδεύει περί τα 250 ευρώ την ημέρα έναντι των 75 ευρώ την ημέρα

Η Ελλάδα θα μπορούσε να στοχεύσει στους «ακριβούς» τουρίστες του γκολφ για να αυξήσει τα έσοδα της τόσο σε τουρισμό και real estate.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας συμβούλων Algean Property, η οποία στην τελευταία της έρευνα καταγράφει τις τιμές πώλησης κι ενοικίασης για ακριβά εξοχικά κοντά στα (λίγα) γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα. «Η συγκεκριμένη αγορά, μέχρι πρόσφατα, παρέμενε ανεκμετάλλευτη, με μόνο επτά γήπεδα γκολφ 18 οπών κι ένα 9 οπών σε όλη τη χώρα. Το 2016, μία χρονιά- ρεκόρ με 25 εκατ. αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό, περί τις 200 χιλ. υπολογίζεται ότι ήρθαν στη χώρα για να παίξουν γκολφ», αναφέρει η εταιρεία , προσθέτοντας ότι παρόλ' αυτά, η χώρα έχει την ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικούς προορισμούς για το άθλημα στην Ευρώπη , λόγω της φυσικής ομορφιάς και του ιδανικού κλίματος καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της, με τις σωστές υποδομές, ο τουρισμός γκολφ μπορεί να αυξήσει τα νούμερα των αφίξεων σε πάνω από 1 εκατομμύριο παίκτες και μάλιστα εκτός της υψηλής περιόδου του καλοκαιριού, που κυριαρχείται από το προϊόν «Ηλιος και Θάλασσα», επεκτείνοντας ουσιαστικά την τουριστική περίοδο στη χώρα.

«Ο μέσος παίκτης ξοδεύει περί τα 250 ευρώ την ημέρα έναντι των 75 ευρώ την ημέρα που υπολογίζεται η δαπάνη του μέσου τουρίστα στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανάλυση, η οποία κάνει αναφορά και στα νέα projects του Killada Hills, του Αtalanti Hills και του Ιτανός Γαία που έχουν προχωρήσει αδειοδοτικά.
Ως προς τις τιμές των εξοχικών κατοικιών κοντά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για την αγορά ενός εξοχικού προδιαγραφών στην Αττική Ριβιέρα (για πρόσβαση στο γκόλφ της Γλυφάδας) μία μέση τιμή τιμή κινείται στα πέριξ των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για ενοικίαση με την εβδομάδα κοντά στα 3.500 ευρώ. «Μέχρι πρόσφατα στην αγορά των νοτίων προαστίων της Αθήνας υπήρχε ενδιαφέρον από Ελληνες κυρίως, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Ισραήλ», όπως αναφέρεται.

Στη Μεσσηνία (συγκρότημα Costa Navarino), οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, από αγοραστές οι οποίοι είναι συνταξιούχοι και επιζητούν καλό κλίμα τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Τώρα, με το δεδομένο ότι και το πολυτελές συγκρότημα έχει ''ανοιχθεί'' στις πωλήσεις, οι τιμές στην περιοχή είναι για πώληση κοντά στα 3.500 ευρώ και για ενοικίαση στα 2.500 ευρώ την εβδομάδα.

Στην Κέρκυρα (Corfu Golf Club), η οποία παραδοσιακά είναι αγαπημένος προορισμός για Βρετανούς και Σκανδιναβούς, οι τιμές για μία καινούρια κατοικία, υψηλών προδιαγραφών, ανεβαίνουν στα 4.750 ευρώ ανά τ.μ. για την πώληση και στα 4.000 ευρώ την εβδομάδα για ενοικίαση, «διατηρώνοντας τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του νησιού σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις».

Στη Χαλκιδική, η οποία, πέραν των Βαλκανίων, ειδικά όσον αφορά τους ακριβούς τουρίστες προσελκύει ως γνωστόν πολλούς Ρώσους, τα νούμερα είναι στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. για την πώληση και στα 4.000 ευρώ επίσης την εβδομάδα για τη μίσθωση, με την περιοχή να έχει εμπλουτιστεί σε ξενοδοχειακές υποδομές τον τελευταίο καιρό.

Στην Κρήτη Ελούντα και Ηράκλειο κυριαρχούν με τις τιμές στην Ελούντα να κυμαίνονται στα πέριξ των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο και στα πέριξ των 5.500 ευρώ την εβδομάδα για τη μίσθωση.

Πιο χαμηλά είναι τα νούμερα για τη Ρόδο, με πολλούς ενδιαφερόμενους από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, φθάνοντας κοντά στα 3.000 ευρώ για την πώληση και στα 3.500 ευρώ για τη μίσθωση ανά εβδομάδα.

newmoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ