Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται εκλογές, κυβέρνηση συνεργασίας και αλλαγή εκλογικού νόμου

Συνέδριο "Ελλαδα μετα"

«Αν δεν υιοθετηθεί ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα τόσο από το πολιτικό σύστημα όσο και από την κοινωνία των πολιτών, η χώρα θα σέρνεται υπό συνθήκες συλλογικής αμφιθυμίας και απαισιοδοξίας. Θα κλαίει τη μοίρα της και την εξάρτησή της από τους εταίρους και δανειστές» προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 


«Θα παλινδρομεί μεταξύ στασιμοχρεοκοπίας και ανεπαρκών ρυθμών ανάπτυξης. Θα είναι επιρρεπής στον λαϊκισμό, τις ψευδαισθήσεις, τις ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας, το συντηρητισμό δεξιό και αριστερό» προσέθεσε, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά».

Για την έξοδο από την κρίση σημείωσε πως «το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις».
 
«Και αυτό όμως δεν αρκεί» συνέχισε: «Χρειάζονται ούτως ή άλλως ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις για την ανάδειξη ΠτΔ τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2020 (180 ψήφοι )  και την σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος (200 ψήφοι). Κυρίως όμως χρειάζεται νέου τύπου πολιτική συναίνεση ως προς το μακροπρόθεσμο πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας. Πραγματική εθνική «ιδιοκτησία» της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ