Αχαΐα: Εξόρμηση με δράση και αναψυχή στη Στροφυλιά στις 18 Ιουνίου

με ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Πανηπειρωτικό, ΠΡΟΤΑΣΗ, Πολίτες Εν Δράσει

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και ΠολιτισμούΚοινο_Τοπία, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολίτες Εν Δράσει και η Πρόταση(Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής), σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς, διοργανώνουν οικοεξόρμηση με δράση την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στο δάσος της Στροφυλιάς.

Η δράση, καθαρισμός συγκεκριμένης περιοχής του δάσους της Στροφυλιάς που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, θα συνδυαστεί με ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Κέντρου Πληροφόρησης -στον εκθεσιακό του χώρο- για τις αξίες αλλά και τα προβλήματα της περιοχής, με πεζοπορία και βιωματική προσέγγιση του δάσους και ελεύθερο πρόγραμμα για μπάνιο και πικ-νικ

Στη δράση μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί συμβάλλοντας με τις δυνατότητές του στην προστασία του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος της περιοχής μας.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και συμβολικό κόστος. Για κράτηση θέσης μπορείτενα απευθυνθείτε στο 2615.002009 (γραμματεία Κοινο_Τοπίας) και τα μέλη των οργανώσεων στις γραμματείες τους. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Η αναχώρηση θα είναι στις 10πμ και η επιστροφή στις 7.30μμ περίπου.

Aπό τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Στροφυλιά και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Το μήκος της φτάνει τα 22 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 χιλιόμετρα περίπου. Η περιοχή μοιράζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, απλώνεται δε από τη λιμνοθάλασσα Καλόγρια στο βορρά έως την αλυκή Λεχαινών στο νότο.

Oι λιμνοθάλασσες Κοτύχι και Πρόκοπος, καθώς και το έλος Λάμια προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar (1971) σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι διεθνούς σημασίας και χρήζουν προστασίας (Νομοθετικό Διάταγμα 191/1974). Τα όρια της περιοχής Ramsar περιλαμβάνουν επίσης και το Δάσος της Στροφυλιάς.

Ο πλούτος και η ποικιλότητα των βιοτόπων που απαντώνται στην περιοχή, την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Τα ενδιαιτήματα αυτά συγκροτούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, η διατήρηση και η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στην καλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων.

 

Διαβάστε επίσης