Πάτρα: Σήμερα τα εγκαίνια έκθεσης Βασιλικής Πανταζή και Βούλας Φερεντίνου "πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα"

ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ CUBE - ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ TEMPO24.GR

Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την εικαστική συνομιλία των συνεργατών καλλιτεχνών της, Βασιλικής Πανταζή και Βούλας Φερεντίνου, στην έκθεσή τους με τίτλο “πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα”. Τα έργα δημιουργήθηκαν για το συγκεκριμένο concept – διάλογο και είναι μικτής τεχνικής.

Η έκθεση “πρόσωπο ... ζώο ... πράγμα” βασίζεται σε μία κοινή εμπειρία των δύο εικαστικών, το γνωστό παιγνίδι με μολύβι και χαρτί. Με άλλα μέσα και με βάση την προσωπική ματιά της καθεμιάς, με συγκλίσεις και διαφορές, οι δύο καλλιτέχνιδες θέλουν να κρατήσουν την αίσθηση του παιγνιδιού και να συνθέσουν τις εικόνες τους.

“Αν και με διαφορετική τεχνική και από διαφορετικές αφετηρίες  η Βασιλική Πανταζή και η Βούλα Φερεντίνου φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα αισθητικό και εννοιολογικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει μια μυστική σύνδεση και συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους” γράφει ο Γιάννης Κυριακάκης.  

“Η ζωγράφος Βασιλική Πανταζή”, συνεχίζει,  “φαίνεται να αποτυπώνει στον καμβά σκηνές της καθημερινότητας, όπου το συνηθισμένο αντικείμενο, πρόσωπο ή έμβιο ον, παίρνει την θέση του στην ποίηση των χαμένων στιγμών ενός καταιγιστικού χωροχρόνου. Έτσι, μέσα από την κλασσική αισθητική προσεγγίζει τη σύγχρονη εννοιολογική οπτική χωρίς να την κραυγάζει κι συναντιέται υπόγεια με την εικονογράφηση της Φερεντίνου.

Από την άλλη η  Βούλα Φερεντίνου, ασκημένη για χρόνια στην πιο “ρεαλιστική” τεχνική της εικονογράφησης, μπολιάζει τις εικόνες της με την μαγική, σχεδόν εξωτική αφαίρεση των θολών πλαισίων και γραμμών και αναπαριστά την άναρχη διάταξη των μορφών σε ένα χώρο εγκλεισμού. Με αυτόν τον τρόπο  ταιριάζει την ισχυρή νοηματοδότηση του illustration με την αμφισημία, την πολλαπλότητα των πιθανών οπτικών και τη λυτρωτική αοριστία της σύγχρονης τέχνης, σε έναν κόσμο αθέατα αλλά και αβάσταχτα συγκεκριμένο και περιοριστικό. Τα όρια εικονογράφησης και ζωγραφικής συγχέονται και εν τέλει καταργούνται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και υπόγεια ανατρεπτική έκθεση”

Διάρκεια έκθεσης: 2 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2017       

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

                              Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00  

              Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

 

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα

Η Βούλα Φερεντίνου και η Βασιλική Πανταζή συναντήθηκαν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου φοίτησαν σε διαφορετικά εργαστήρια ζωγραφικής και ασχολήθηκαν και οι δύο με γραφικές τέχνες και φωτογραφία.  Πήραν μέρος σε πολλές εκθέσεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ασχολήθηκαν με εξώφυλλα βιβλίων  και cd, σκηνικά και αφίσες.

Ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

 

Βασιλική Πανταζή

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε ΝΕ λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους το Γιάννη Βαλαβανίδη, το Μιχάλη Μανουσάκη και τον Πάνο Χαραλάμπους.

Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων:

 

2008   Μήνας Φωτογραφίας

2009   The True Friendship concept Τεχνόπολις

2010   Έκθεση Αφίσας για οδική ασφάλεια Μετρό Συντάγματος

          Αναπνοές TAF

2011   Art Zone

2014   Cheap Art

2015   Art Zone

          Cube Gallery

2016   Cube Gallery

          Art Project Place, Λευκωσία

2017   Cube Gallery

          Art Project Place, Λευκωσία

 

Το 2015 έκανε ατομική έκθεση στο βιβλιοπωλείο "Λεμόνι".

Άλλες δραστηριότητες: εξώφυλλα βιβλίων και λογοτεχνικών περιοδικών, εξώφυλλα CD, αφίσα για την οδική ασφάλεια σε σταθμούς του Μετρό το 2011.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

 

Βούλα Φερεντίνου

H Βούλα Παρασκευή Φερεντίνου είναι εικαστικός και εικονογράφος, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, πτυχίο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με κατεύθυνση τη ζωγραφική (άριστα) και μεταπτυχιακό στο Communication Design από το Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου. Παρακολούθησε επίσης τα εργαστήρια των Γραφικών Τεχνών, Φωτογραφίας, Γλυπτικής και Πολυμέσων της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έλαβε τιμητική υποτροφία και βραβείο προγράμματος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Συμμετείχε σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης