Φάμελλος: Η στάση μας για το περιβάλλον κρίνεται 365 ημέρες το χρόνο

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως ημέρας Περιβάλλοντος από τα Ηνωμένα Έθνη προσελκύει το ενδιαφέρον πολιτών και φορέων και βελτιώνει την πληροφόρηση και την κινητοποίηση για οικολογικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όμως, η δράση και η στάση όλων μας έναντι του περιβάλλοντος κρίνεται 365 ημέρες το χρόνο» αναφέρει ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φάμελλος «στη χώρα μας το περιβάλλον, το κλίμα και οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία μας και για το λόγο αυτό αξίζει και πρέπει η περιβαλλοντική στάση να είναι η ταυτότητα της καθημερινότητάς μας».

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ σημειώνει ότι «προηγούμενες πολιτικές και ελλείψεις υποθήκευσαν το περιβάλλον της χώρας μας, μαζί με την οικονομία και το χρέος. Έχουμε όλοι μαζί το δύσκολο καθήκον να αλλάξουμε σελίδα, να φύγουμε από τα πρόστιμα και να μπούμε στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκών χωρών». 

Ο κ. Φάμελλος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε μία σειρά στόχων που έχουν τεθεί από την πολιτεία, τους οποίους χαρακτηρίζει «υψηλούς, αλλά κοινά αποδεκτούς» και είναι οι εξής: «Δασικοί Xάρτες, Δασολόγιο, Σχέδια Διαχείρισης και Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών συζευγμένοι με την τοπική ανάπτυξη, σύγχρονα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και εξασφάλιση της πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό του νερού. Επίσης, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Κυκλική Οικονομία με σύγχρονες υποδομές λυμάτων, απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων, βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του ισοζυγίου πρασίνου και ελεύθερων χώρων».

Ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει την ανάγκη για «ενσυνείδητη αλλαγή στάσης όλων μας». «Μια αλλαγή στάσης που», όπως τονίζει, «μάς αφορά σε πλανητικό επίπεδο, εφόσον η κλιματική κρίση δημιουργεί την ανάγκη μιας παγκόσμιας ισχυρής συμμαχίας, που καθίσταται περισσότερο αναγκαία, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Με μόνη διέξοδο, για ένα αειφόρο μέλλον, την ισχυροποίηση και την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι».

Θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος 2017, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, είναι, όπως αναφέρει ο κ Φάμελλος: η «σύνδεση των ανθρώπων στη φύση», ενώ παράλληλα σήμερα κορυφώνεται και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κοινοί στόχοι όλων των δράσεων είναι ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, η μείωση χρήσης φυσικών πόρων, η κυκλική οικονομία, οι βιώσιμες πόλεις, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε κίνδυνο των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης