«Αντίστροφο σχολείο» από τη θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου Πάτρας

μία θεατρική ομάδα με παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ένα μεγάλο «Μπράβο» εισέπραξαν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Πάτρας. Ανέβασαν την  παράσταση -  βαλίτσα  “ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” που ταξίδεψε σε δημοτικά σχολεία της πόλης,  παρουσιάστηκε στη μεγάλη γιορτή του  “Χαμόγελου του Παιδιού” στην πλαζ, ενώ  πραγματοποιήθηκαν και δύο παραστάσεις στο χώρο του σχολείου.

Οι μικροί  ηθοποιοί γεμάτοι ζωντάνια, αυθεντικότητα και ενέργεια κατάφεραν να συγκινήσουν τους θεατές, μικρούς και μεγάλους. Τα 20 χρόνια ενεργούς δραστηριότητας της θεατρικής  ομάδας του 8ου Γυμνασίου συμπληρώθηκαν φέτος με χιούμορ, σάτιρα αλλά και προοπτική.

Την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας τίμησαν με  την παρουσία τους: η κα Χριστοπούλου Σοφία-Προϊσταμένη Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας, και η κα Κωσταρά Φρύνη-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ν.Αχαΐας.

Η σπονδυλωτή κωμική θεατρική παράσταση «Αντίστροφο σχολείο» βασίστηκε σε μια ιδέα του φιλόλογου κ. Ν. Μενεγάτου.  Περιλαμβάνει το θεατρικό έργο:  «Ο Ήρωας» του Βασίλη Ρώτα, το ποίημα: « Το εγκώμιο της μάθησης» του Μ. Μπρεχτ  και κείμενα των εκπαιδευτικών  της θεατρικής ομάδας: Αθηνάς Καλλιμάνη, Νικολάου Μενεγάτου και Σταυρούλας  Μπαρακίτη.

Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια ήταν:

Μαθητές: Ιπποκράτης Βαχαρίκος, Ιωάννης Βαχαρίκος, Βασιλική Γαριού, Γεώργιος Γεωργόπουλος , Αλέξης Γιαννιώτης, Ελένη Γιούλη, Κων/νος Δαμουλιάνος, Δήμητρα Δανελάτου, Μάριος-Χρήστος Καμμένος, Αργυρώ Καρυώτη, Μαργαρίτα Κολόμβου, Δημήτρης Κωστούλιας, Χαρά Λιακοπούλου, Βούλα Λουμπαρδέα, Γεωργία Μακρή,  Παναγιώτης Μαρνέρας, Μιχαήλ Μπελίτσος, Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, Αφροδίτη Παππά, Λουκάς Προδρόμου, Εύη Σωτηροπούλου και Χριστίνα Τσανάι.

Διδασκαλία τραγουδιών: Ελένη Χριστοδουλοπούλου, Μουσική επένδυση: Λένα Λάππα.

Επιμέλεια παράστασης: Αθηνά Καλλιμάνη, Νικόλαος Μενεγάτος , Σταυρούλα  Μπαρακίτη

Η θεατρική ομάδα του 8ου Γυμνασίου αποτελεί θεσμό. Συστάθηκε το 1998, από την εκπαιδευτικό κ Αθηνά Καλλιμάνη,  και έχουν συμμετάσχει  ενεργά    όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 450 μαθητές. Μαθητές, εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες δίνουν ζωή και πνοή σε μια ομάδα που είναι πάντα διαθέσιμη και αφήνει το στίγμα της σε σχολικές  εορτές και εκδηλώσεις αλλά  διοργανώνει και εκδηλώσεις  για το ευρύτερο κοινό, συνεργαζόμενη με πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς του Δήμου και με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς  στηρίζοντας προσπάθειες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι σημαντικότερες δράσεις της θεατρικής ομάδας:

1999:«Γουρουνάκια Κουμπαράδες» του Ευγ. Τριβιζά.(Β΄ Βραβείο στους Καλλιτεχνικούς Περιφερειακούς Αγώνες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων του ΥΠΕΠΘ). 2003 και 2004 διακρίθηκε αντίστοιχα με Β΄ Βραβείο και Α΄ Βραβείο στους Καλλιτεχνικούς Περιφερειακούς Αγώνες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων του ΥΠΕΠΘ στο Σύγχρονο Χορό και Β΄ Βραβείο στους Πανελλήνιους Αγώνες. 2004:Αφιέρωμα για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, με αναφορές στο παγκόσμιο σκηνικό της εποχής. 2005: Παράσταση Θεάτρου Σκιών με ζωντανή μουσική και τίτλο: «Ιδανικά και Ολυμπιακοί Αγώνες». Απέσπασε το 1οΕιδικό Βραβείο στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Θεάτρου του ΥΠΕΠΘ. 2007: Θεατρική παράσταση «Το Δίκανο» του Μουρσελά (διασκευή). Αφιερωμένη στη μνήμη μαθήτριας του σχολείου μας.2008: 8ο Γ/σιο, 2ο και 3ο Λύκειο Πάτρας «Καραγκιοζογκάλοπ RPVC στο πι και φι». Παράσταση Θεάτρου Σκιών με ζωντανή μουσική και τραγούδι. Απέσπασε Βραβείο Σεναρίου στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, που οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων.  2009: «Ο Παραδοσιακός Γάμος στην Ανδρίτσαινα»: συγκερασμός Θεάτρου Σκιών, Παραδοσιακής μουσικής, Παραδοσιακών τραγουδιών και χορών. Γ΄Βραβείο στους Καλλιτεχνικούς Περιφερειακούς Αγώνες  του ΥΠΕΠΘ στους Παραδοσιακούς Χορούς.2010-2011: «Ο Αστροζωηρούλης»: Αλληγορικό θεατρικό έργο για παιδιά. Το 2011, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των Παιδιών(που οργανώνει η ΚΔΕΠΑΚ του Δήμου Πατρέων),  παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». 2012: «Ο τεμπελ-Νικόλας» Διασκευή-50 παιδιά επί σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε  συνεργασία με το θεατρικό Εργαστήρι, τη Φιλαρμονική και την Προπαιδική Χορωδία Πολυφωνικής. 2013: «Ο τεμπελ- Νικόλας» και το «Ένα Ταψί με Γεμιστά» βασική παιδική σκηνή για το «Καρναβάλι των Παιδιών». (Δημοτικό θέατρο Απόλλων-70 παιδιά επί σκηνής). 2014: «Ο ΕΝΑΣ...Ο ΧΙΤΛΕΡ...Ο ΚΑΘΕ ΧΙΤΛΕΡ», αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό δρώμενο (αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών. 2015: Εκδήλωση, με αφορμή την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου & την παγκόσμια ημέρα Θεάτρου Σκιών 2015: «ΟΧΙ,..ΟΧΙ ΒΙΑ...ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»  δρώμενο που διαπραγματεύτηκε την αξία τής μη συνθηκολόγησης της Ελλάδας στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 2016: "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος", Αντιπολεμικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, Απέσπασε τιμητική διάκριση στον Λογοτεχνικό/Καλλιτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών με θέμα "Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Γιατί κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας. Ο πόλεμος είναι η αιτία." 2016: «Μαζί πιο δυνατοί» Διασχολική Αντιπολεμική Εκδήλωση με πρωτοβουλία  του 8ου Γυμνασίου Πατρών και τη σύμπραξη των  13ου,  17ου , 29ου, 53ου, και  55ου Δημοτικών Σχολείων Πατρών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης