Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη - "Ντόρα κουράγιο", ράγισε η φωνή του Π. Παυλόπουλου - Με δάκρυα ο Κυριάκος στον επικήδειο - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών - Αύριο τη ταφή του στα Χανιά

16.44' "Αθάνατος" και "Άξιος" φωνάζει ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος έξω από την Μητρόπολη.

Στους ώμους των εγγονιών του βγήκε το φέρετρο με τη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την εκκλησία.

16.31'  Η σορός του πρώην πρωθυπουργού θα μεταφερθεί με C130 στην Κρήτη.

Και εκεί θα εκτεθεί η σορός του σε προσκύνημα και έπειτα θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο δίπλα στη Μαρίκα.

16.23' Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας είπε ότι όποιος θέλει να καταλάβει ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ας δει τον τόπο που επέλεξε για τελευταία του κατοικία. 

Σου έφτανε να είσαι με την Μαρίκα σου, τον Κοπέρνικο όπως την αποκαλούσες και να βλέπεις το Ακρωτήρι. Στερνή σου επιθυμία ήταν να μην σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος σε βουνό της Κρήτης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Είχες απόλυτη επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται με "αν" και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Κοιτούσες μπροστά και μακρια και αυτή είναι η δύναμή σου. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα αποχαιρετώντας τον πατέρα του: «Τώρα, στην δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό». 

Αφήνεις πίσω σου μια μεγάλη οικογένεια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πατέρα του. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια και δισέγγοννα και δυο που δεν θα γνωρίσεις.

Κλείνοντας τον επικήδειο και εμφανώς συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ολη η Ελλάδα και η Κρήτη στέκεται βουβή και θλιμένη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του». 

16.11'  Ο Πρόεδρος της Κύπρου μεταξύ άλλων είπε κι εκείνος συγκινημένος:

«Ο Κ.Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός π είχε τόλμη να υλοποιεί πολιτικές αγνοώντας το κόστος. Οι πολιτικές που υλοποίησε ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που τελικά η Ελλάδα βίωσε. Σεβαστέ μου φίλε, δεν θα αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας εκφράζω τον σεβασμό μου προς το πρόσωπό σου».

16.00' Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και εμφανώς συγκινημένος είπε: Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή.

Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας, είπε για τον Κων/νο Μητσοτάκη ο κ. Παυλόπουλος. Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής, είπε ακόμα. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη, είπε ο Πρόεδρος. 

1496236138962730.jpg

1496236139771781.jpg

1496236138948644.jpg

1496236138920142.jpg

 

15.39 Άρχισε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Από νωρίς το πρωί είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού.

Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας.

Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

14:45  Παρών και ο Σταύρος Ψυχάρης αλλά και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ο οποίος βρέθηκε στη Μητρόπολη, καθώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν φίλος με τον πατέρα του.

 

Η Μαριάννα Λάτση, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πέτρος Μαντούβαλος, η Μαρία Σπυράκη ήταν επίσης στη Μητρόπολη

 

Νεώτερο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στη Μητρόπολη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και την κόρη τους. Ο κόσμος τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και τον έκανα να... χαθεί από την οικογένειά του, με τη Μαρέβα Μητσοτάκη να προσπαθεί να ειδοποιήσει το σύζυγό της ότι είχε μείνει πίσω

 

 

 

Νεώτερο: Ανάμεσα σε όσους έχουν σπεύσει να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη υπάρχουν και στελέχη και φίλοι της ΝΔ από την Πάτρα και την Αχαΐα, όπως η υπεύθυνη της οργάνωσης του κόμματος της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα Ακριβή Χάραρη, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αιγίου Βασίλης Σταθακάρος, ο πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Αϊβαλής, ο πρώην δήμαρχος Δύμης Διονύσης Γκοτσούλιας κ.α.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στο ναό έφτασε και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος,υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του Άννα Μαρία, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν μπήκε στο εσωτερικό του Ναού για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό.

Μέσα στη Μητρόπολη, ο Κωνσταντίνος είχε θερμό εναγκαλισμό με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και σύντομη συζήτηση με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στη Μητρόπολη, συνοδευόμενη πάντα από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο. Κόσμος την πλησίαζε και της έλεγε να κάνει κουράγιο, κι εκείνη, καταρρακωμένη από την απώλεια, απλά τους ευχαριστούσε και κατευθυνόταν προς το εσωτερικό της εκκλησίας. Παρόντες στην κηδεία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο πρώην συνεργάτης του εκλιπόντος Θόδωρος Κασσίμης, ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Τον τέως Βασιλιά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνέδεε μια ιδιαίτερη σχέση. Και αυτό φάνηκε από το σπαρακτικό κλάμα του Κωνσταντίνου όταν βρέθηκε στη Μητρόπολη για να αποχαιρετίσει τον πρώην πρωθυπουργό.

 

Πρώτη ενημέρωση: Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού θα τελεστεί σήμερα στις 15.00 στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη έως τις 13.30.

Η κηδεία του Κων. Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15.00.

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη η οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε την επιθυμία της να μην κηδευθεί δημοσία δαπάνη ο πρώην πρωθυπουργός.

Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Πατήστε ΕΔΩ για LIVE

_mg_7503.jpg

_mg_7513.jpg

_mg_7539.jpg

img_7595.jpg

img_7616.jpg

img_7633.jpg

img_7575.jpg

img_7565.jpg

img_7625.jpg

img_7659.jpg

Διαβάστε επίσης