Δείτε πώς είναι σήμερα η θρυλική βίλα Κωστάντζα της Αχαϊα Κλάους- Η ιστορία της και οι επίσημοι προσκεκλημένοι- Η βασίλισσα Σίσσυ, η Κατίνα Παξινού και ο Ομάρ Σαρίφ

Με τη βοήθεια του φακου του Ντίνου Βγενόπουλου

Στην Αχαϊα Κλάους, εκεί όπου έχει γραφτεί ένα μεγάλαιο και λαμπερό κεφάλαιο της ιστορίας αυτού του τόπου, βρίσκεται μια βίλα με το όνομα Κωστάντζα, από την οποία πέρασαν κάποτε προσωπικότητες όπως η Αυτοκράτειρα Σίσσυ και η  Κατίνα Παξινού.  Ο δημοσιογράφος Ντίνος Βγενόπουλος, μας δίνει ορισμένες απίθανες φωτογραφίες από την βίλα με την ατελείωτη θέα και τους εκλεκτούς καλεσμένους που είναι πνιγμένη στο πράσινο και ατενίζει αφ΄υψηλού το γαλάζιο.

Πάμε να δούμε λοιπόν την βίλα Κωστάντζα σήμερα αλλά και να θυμηθούμε το παρελθόν της.

Η βίλα χτίστηκε το 1861.  Αρχικά ο Κλάους τη χρησιμοποιούσε ως εξοχική κατοικία. Η κύρια κατοικία τής ήταν στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Σατωβριάνδου.
Η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που φιλοξενήθηκε στη βίλα ήταν η Αυτοκράτειρα Ελισσάβετ, η οποία έπινε τη Μαυροδάφνη του  Κλάους στην Πάτρα ως φάρμακο. Όταν λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα και πριν πάει στην Κέρκυρα στο Αχίλλειον, έκανε μια στάση στην Αchaia Clauss, προκειμένου να προμηθευτεί το φάρμακό της.

Για αυτό και τα  μπαλκόνια της βίλας του Κλάους, έγιναν όπως λέγεται,  πρότυπο για τα μπαλκόνια του Αχίλλειου στην Κέρκυρα.

Το όνομά της το οφείλει στον Βλάση Αντωνόπουλο του Κωνσταντίνου,  Έλληνα βιομήχανο και πολιτικό.

Γεννήθηκε το 1867 και πέθανε το 1955. Ήταν παντρεμένος με την Ιταλίδα Costanza Malfliza. Ο γιος του Βασίλειος παντρεύτηκε την κόρη της Κατίνας Παξινού, Ιλεάνα, γιος των οποίων είναι ο ηθοποιός Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (1947). Ο άλλος γιος του Βλάση Αντωνόπουλου, Διονύσιος, παντρεύτηκε την αναδεκτή του Ερρίκου Σλήμαν, Μυκήνα, και γιος τους είναι ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος (1932). Το 1919 η οικογένεια Αντωνόπουλου αγόρασε την οινοποιία Αχάια Κλάους και ο Βλάσης ήταν ο κύριος μέτοχος. Ο βλάσης με την οικογένεια του έμεναν στην βίλα Κλάους μέσα στον χώρο της Αχάια Κλάους όπου την μετονόμασε σε Βίλα Κωνστάτζα από το όνομα της γυναίκας του, έτσι παραμένει γνωστή και σήμερα.

Είχε εκλεγεί βουλευτής Πατρών στις εκλογές του 1928.

Τη βίλα Κλάους επισκέφτηκαν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Καγκελάριος της Γερμανίας Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ και η Αμαλία Φλέμινγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α και  η Βασίλισσα Όλγα.

Στα νεώτερα χρόνια η βίλα φιλοξένησε προσωπικότητες όπως  ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Πατήρ Χαρίτων Πνευματικάκης,ο Νικηφόρος Βρεττάκος,), η Άννα Συνοδινού  ο Μίκης Θεοδωράκης,  η Αγγελική Βαρελά, ο Φίλιππος Μανδηλαράς, η Αλκη Ζέη, η Ζώρζ Σαρρή, η Γιολάντα Πατεράκη, η Μελίνα Μερκούρη κ.α. Το 1996 τη βίλα κατοίκησε η  οικογένεια του Νίκου Καραπάνου η οποία δέχθηκε επισκέπτες όπως η  Ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη, η Ρέα Γαλανάκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο  Κωστής Στεφανόπουλος, ο  Κάρολος Παπούλιας, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο Χανς Ερενστρώλε, ο Φράνς Μάγιερ, ο Υπαρχηγός του Κομμαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Δαριέλ Αλαρκόν Ραμίρεζ, ο περίφημος Μπενίνιο, ο Κώστας Τσόκλης  η φωτογράφος Καλλιόπη, η Νάνα Μούσχουρη, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και αμέτρητοι άλλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ