Koυρέτας- Μαμαλάκης: Όταν ο Πατρινός καθηγητής συνάντησε τον πασίγνωστο σεφ και ήρθαν στην Πάτρα

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και οι δύο είναι άσσοι στο είδος τους και έχουν αποδειχθεί ειδήμονες και στην ...μαγειρκή. Ο μεν πρώτος έχει κυριολεκτικά απογειώσει το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας  του  Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, φτιάχοντας με την δραστήρια και φιλόδοξη ερευντητική ομάδα του ακόμη και ένα Feed Back που  κέντρισε το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού και των ξένων αγορών,  ο δε δεύτερος έχει πλέον καταφέρει να κάνει  το όνομά του συνώνυμο της γεύσης, σε όλες τις...γλώσσες.

Συναντήθηκαν πριν από χρόνια κατά τη διάρκεια των εργασιών ενός πανηλληνίου συνεδρίου του Οδοντριατρικού Συλλόγου και από τότε δεν έπαψαν να δίνουν μεταξύ τους ραντεβού, αφού μερικές φορές σου αρκούν λίγες ώρες και λίγες κουβέντες για να ανακαλύψεις έναν φίλο και να τον εγγράψεις στην ατζέντα της παρέας σου.

Ο  Πατρινός καθηγητής του Πανεπιστημίου της  Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο  Ηλίας Μαμαλάκης, όντες πλέον χρόνια φίλοι, αποφάσισαν επιτέλους  να... μαγειρέψουν μαζί. Από τον «φούρνο» δεν βγήκε  μόνο μια γαστρονομική έκπληξη αλλά και, κυρίως, ένας οδηγός ζωής για τις μαγικές ιδιότητες τροφών που συναντάμε στην ελληνική κουζίνα και αποτελούν μικρές θαυματουργές «σφήνες» στην διαδρομή της υγείας.

«Εγώ αναλύω την επίδραση που έχουν στην υγεία περί τα 20 κοινά  τρόφιμα της ελληνικής γης και παραγωγής, όπως η μελιτζτάνα, το καρύδι, το ξινόγαλο, οι ντομάτες, το κρεμμύδι και άλλα κλασσικά ελληνικά είδη και ο  Ηλίας  προτείνει συνταγές που βασίζονται σε αυτά και ενισχύουν την δράση τους, διατηρώντας όλη τη δύναμη των συστατικών τους » λέει στο tempo24.news ο Δημήτρης Κουρέτας.

«Επιδίωξή μας είναι πέρα από το να κάνουμε γνωστή την αξία των απλών αλλά θαυματουργών αυτών προϊόντων, σε ό,τι αφορά την υγεία μας, να αποκτήσουν τα τρόφιμα μέσα από αυτό το βιβλίο και προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους ξένους, να κάνουμε δηλαδή γνωστά αυτά τα προϊόντα και κυρίως τη σημασία τους, στο εξωτερικό».

Οι δυο τους βρέθηκαν σήμερα στην Πάτρα στην Αγορά Αργύρη και έκαναν τους Πατρινούς κοινωνούς των μυστικών τους,

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ.

Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Food for life’ για την 2007-2013. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους τρεξίματος και κολύμβησης. Το 2007 κολύμπησε τον διεθνή διάπλου της λίμνης Τριχωνίδας 16 χιλιόμετρα σε 5 ώρες και 59 λεπτά. Είναι παντρεμένος με την Χαριτίνη Νέπκα, ιατρό κυτταρολόγο, μαραθωνοδρόμο και έχει μία κόρη την Αναστασία παίκτρια υδατοσφαίρισης στον Ναυτικό Όμιλο Λάρισας.

Είχε θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής Αχαϊας με το "Ποτάμι", από το οποίο και στη συνέχεια αποχώρησε.


Ηλίας Μαμαλάκης
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
Έχει γράψει μέχρι τώρα δέκα τρία (13) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.
Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το δημοφιλέστερο πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως Διευθυντής έκδοσης μαγειρικών ενθέτων και διεύθυνε την ελληνική έκδοση του BBC OLIVE.
Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.ά., σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, συνέδρια κ.λπ. στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών οργανισμών γαστρονομίας.