Αχαϊα: Πάμε για μπάνιο στο...βουνό

Βουτιές στη λίμνη Τσιβλού

Ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές και μικρά, παραδοσιακά χωριουδάκια, που δεν έχουν ξεχάσει τι θα πει «παράδοση», η λίμνη Τσιβλού, είναι η απόλυτη θερινή απόδραση για όσους αγαπούν το βουνό και ...επιμένουν σε αυτό.

Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 800 μέτρα και δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός! Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά.
Αυτό το… ατύχημα, έκανε όλο και περισσότερους να συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάζουν την ομορφιά της, να χαλαρώσουν και να εκμεταλλευτούν τα δώρα της φύσης. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος, που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής.

Στη διαδρομή, στρίβοντας στην Ακράτα, θα προσπεράσετε τα χωριά Βούτσιμο και Καλαμιά που μοιάζουν να «κρέμονται» στις απέναντι όχθες του ποταμού Κράθη και στη συνέχεια τον οικισμό του Πύργου. Μετά το υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στη Βαλιμή (υψόμετρο 970 μ.), ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει και πάλι και καταλήγει στη λίμνη του Τσιβλού, μια από τις λίγες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας, που βρίσκεται στο βάθος μια κοιλότητας, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση.

Το αρχικό βάθος της λίμνης έφτανε τα 77 μέτρα. Ωστόσο η έκτασή της αυξομειώνεται συνεχώς, καθώς η στάθμη της ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την εποχή και το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιά. Μερικές χρονιές την άνοιξη, η στάθμη είναι πολύ υψηλή και άλλες χρονιές, το καλοκαίρι, πέφτει τόσο χαμηλά που φαίνονται τα ερείπια και τα δοκάρια των σπιτιών του παλιού οικισμού! Πάντως, παρά τις προσχώσεις και την αυξομείωση της στάθμης της, η λίμνη παραμένει και σήμερα ιδιαίτερα βαθιά και με απότομες όχθες.

Το καταπράσινο τοπίο γύρω από τη λίμνη, την κάνει να μοιάζει με εικόνα από βιβλίο παραμυθιών: Μοιάζει με μια υδάτινη «όαση» ανάμεσα στα δάση από έλατα, πεύκα και πλατάνια που χαρακτηρίζουν την περιοχή.
Οι όχθες τις είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη και για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Αν πάλι είστε από εκείνους που προτιμούν να γυμνάσουν τα… σαγόνια τους, μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα ταβερνάκια που βρίσκονται κοντά στη λίμνη και να γευτείτε τις τοπικές λιχουδιές τους, είτε να απολαύσετε έναν καφέ με θέα στην λίμνη.

Η λίμνη βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού. Το φαράγγι του Βουραϊκού, ξεκινάει 3 χλμ. βόρεια του χωριού Κάτω Ζαχλωρού, σε υψόμετρο 730 μέτρων, συνεχίζει παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, διανύοντας απόσταση 20 χλμ. και καταλήγει στο χωριό Διακοπτό. Κατά μήκος του, θα δείτε όμορφους καταρράκτες, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, διασώζονται πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια είδη φυτών.
Ολόκληρη η προστατευόμενη περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η λίμνη Τσιβλού είναι η αποκάλυψη της διαδρομής η οποία ξεκινά από την Ακράτα και καταλήγει στη Ζαρούχλα. Η είσοδος σε αυτό το τοπίο της ορεινής Αχαΐας γίνεται σχεδόν απροειδοποίητα. Οι γνωστές εικόνες της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και μετά η παράκαμψη για την Ακράτα. Η πινακίδα στην πλατεία δείχνει τον δρόμο προς τη Ζαρούχλα. Ο δρόμος, φαρδύς και ασφαλτοστρωμένος σε όλη τη διαδρομή, ανηφορίζει αμέσως προς το βουνό, ανάμεσα στο πευκοδάσος που συχνά φτιάχνει αψίδες και θόλους πάνω από την άσφαλτο.

Υστερα από 11 χλμ. εμφανίζεται το πρώτο χωριό της διαδρομής, ο Πύργος, και ύστερα από άλλα 4 χλμ. η Βαλίμη με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια. Ανηφορίζοντας η θέα του Κορινθιακού κόλπου, η οποία αποκαλύπτεται μέσα από τα «παράθυρα» των λοφοσειρών, είναι ο πιο ευχάριστος σύντροφος. Ομως 4 χλμ. μετά τη Βαλίμη, η θέα του Κορινθιακού παραχωρεί τη θέση της στο αμιγές ορεινό τοπίο με τις βαθιές χαράδρες και τις δασοσκέπαστες πλαγιές.

Πέντε χιλιόμετρα μετά, η πινακίδα μάς προτρέπει να μπούμε στον χωματόδρομο ο οποίος ξεκινά από τα δεξιά της ασφάλτου και οδηγεί προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο. Λίγο μετά την παράκαμψη, συναντούμε τα λίγα σπίτια του χωριού Τσιβλός, που τον χειμώνα ο μοναδικός του κάτοικος είναι ένας βοσκός, και ύστερα από 2,5 χλμ. βατής διαδρομής από την άσφαλτο, την αποκάλυψη! Την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού.

Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς το πυκνό πευκοδάσος ξεκινά από τις κορφές και φτάνει ως τα νερά της μικρής λίμνης. Η λίμνη είναι πλούσια σε ψάρια και για αυτό συχνά όλο και κάποιος ψαράς θα κρατά το καλάμι του, καθισμένος κάτω από τα πεύκα, δοκιμάζοντας την τύχη του. Το καλοκαίρι το τοπίο ζωηρεύει από τη συχνή παρουσία των κατασκηνωτών και των κολυμβητών, οι οποίοι αυλακώνουν τον γαλαζοπράσινο «καθρέφτη».

Ακόμη μια ευκαιρία για μπάνιο σε αυτή την περιοχή αγγίζει τα όρια του μύθου. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση προς Τσιβλό και άλλα τέσσερα μετά το χωριό Αγρίδι, στα δεξιά της ασφάλτου, οι πινακίδες δείχνουν ακόμη έναν χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στα χωριά Περιστέρα (1,5 χλμ.) και Σόλο (2,5 χλμ.). Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές της Περιστέρας είναι σκαρφαλωμένα στην απέναντι πλαγιά, πνιγμένα στο πράσινο. Το χωριό διαθέτει ταβέρνες (όπως ο «Πλάτανος» που σερβίρει ψητές πέστροφες), ξενώνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από εδώ όσοι έχουν ορειβατικές ικανότητες μπορούν να ανεβούν ύστερα από δύο ώρες πεζοπορίας στην κοιλάδα της Στυγός και να λουστούν στους υπέροχους καταρράκτες. Εδώ στα Αροάνια όρη τοποθετείται η ομώνυμη, γνωστή από την αρχαιότητα πηγή, στο όνομα της οποίας οι θεοί έπαιρναν τον μεγαλύτερο και φοβερότερο όρκο.

Διαβάστε επίσης