Βραζιλία: Βρέθηκε σμαράγδι 360 κιλών με αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων!

Στην πολιτεία Μπαΐα

Δεν πίστευαν τα μάτια τους οι εργάτες ορυχείου στη βορειοανατολική Βραζιλία όταν ανακάλυψαν ένα σμαράγδι διαμέτρου 1,3 μέτρων και βάρους 360 κιλών!

Και μπορεί να νομίζει κανείς ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ, αλλά δεν είναι. Πρόκεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο πολύτιμο λίθου του συγκεκριμένου είδους που βρέθηκε στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Το μεγαλύτερο βρέθηκε το 2011 και ζύγιζε 20 κιλά περισσότερο.

Το σμαράγδι πουλήθηκε σε ιδιοκτήτη ορυχείου της περιοχής στην πολιτεία Μπαΐα, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω του δικηγόρου του, ότι θα το εκθέτει σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Το όνομά του δεν δόθηκε για ευνόητους λόγους στη δημοσιότητα.

Τα σμαράγδια εξορύσσονται κυρίως στην Κολομβία και τη Βραζιλία, ενώ απαντώνται και στα Ουράλια όρη, στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Μάλιστα το 2010 οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει ένα ορυχείο σμαραγδιών στη μεθόριο μεταξύ των δύο κρατών και το χρησιμοποίησαν ως σημαντική πηγή εσόδων.

Τα βραζιλιάνικα σμαράγδια είναι κατά κανόνα πολύ ακριβά λόγω του έντονου πράσινου χρώματός τους. Η αξία του πολύτιμου λίθου που ανακαλύφθηκε πριν από 20 μέρες στη Μπαΐα δεν έχει γίνει γνωστή. Ως μέτρο σύγκρισης πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι το σμαράγδι που βρέθηκε το 2011 υπολογίστηκε ότι αξίζει περί τα 267 εκατομμύρια ευρώ!

Διαβάστε επίσης