Από την Κωνσταντινούπολη πέρασε ο καμικάζι του Μάντσεστερ

Ο Σαλμάν Αμπέντι βρισκόταν στη Λιβύη προτού επιστρέψει στη Βρετανία

​Ο δράστης της επίθεσης στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, Σαλμάν Αμπέντι, πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, έγινε σήμερα γνωστό από έναν Τούρκο αξιωματούχο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Όμως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών προς την Τουρκία πριν από την επίθεση στο Μάντσεστερ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το ακριβές δρομολόγιο του υπόπτου, ούτε την ημερομηνία διέλευσής του από την Τουρκία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα πρόσωπο στο περιβάλλον της οικογένειας επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαλμάν Αμπέντι βρισκόταν στη Λιβύη προτού επιστρέψει στη Βρετανία, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση. Το Ατατούρκ είναι ένα από λίγα αεροδρόμια που εξυπηρετεί απευθείας πτήσεις από τη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ ανέφερε ότι η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε σημαντικές συλλήψεις και ανακάλυψε σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έχει θέσει υπό κράτηση οκτώ ανθρώπους και έχει αφήσει ελεύθερη μία γυναίκα που είχε συλλάβει χωρίς να της απαγγείλει κατηγορίες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο πως οι συλλήψεις που κάναμε είναι σημαντικές και οι προκαταρκτικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως στοιχεία που πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικά για την έρευνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας Ίαν Χόπκινς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτές οι έρευνες θα πάρουν πολλές ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν», είπε.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το BBC, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν 18 συνωμοσίες μαχητών στη Βρετανία από το 2013, περιλαμβανομένων πέντε μετά την επίθεση στο κεντρικό Λονδίνο τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης