Τα σπαρακτικά τελευταία λόγια της Σάφι Ρούσσος "Που είναι η μαμά μου;"

Μάντσεστερ

Ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, ο Paul Reid μιλά για τον αγώνα του να σώσει τη μικρή Σάφι Ρούσσος που ξεψύχησε στα χέρια του.

Η βαριά χτυπημένη Σάφι Ρούσσος ούρλιαζε για τη μαμά της μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που της στοίχισε τόσο πρόωρα τη ζωή. "Θα είσαι εντάξει" ήταν τα λόγια που είπε στην 8χρονη Σάφι ενώ την κρατούσε στα χέρια του και προσπαθούσε να την καθησυχάσει ο Paul Reid. Στιγμές αργότερα ξεψύχησε στα χέρια του.

Ο 43χρονος οδηγός φορτηγού Paul Reid όταν άκουσε την έκρηξη στο τέλος της συναυλίας της Ariana Grande γύρισε στο Μάντσεστερ Αρένα για να ψάξει τον τρομοκράτη. Αντ' αυτού βρέθηκε να βοηθά τους τραυματίες που έπεσαν κάτω. Όταν είδε τη μικρή Σάφι Ρούσσος, την τύλιξε στο παλτό του σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο φορείο. Την επόμενη μέρα έμαθε ότι υπέκυψε στα τραύματά της.

"Ήταν ένα κοριτσάκι που πέθαινε και απλά ήθελε τη μαμά της. Ήταν σπαραξικάρδιο" είπε με δάκρυα στα μάτια ο Paul Reid. Ο Paul βρισκόταν στη συναυλία και ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν τις αρχές μετά την έκρηξη που πυροδότησε ο Salman Abedi. "Η συναυλία τελείωνε και βρισκόμουν στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών στην κύρια έξοδο. Τότε άκουσα την έκρηξη. Έβλεπα σκόνη, καπνό και πράγματα να πετούν στον αέρα. Έτρεξα πίσω στις σκάλες και άρχισα να ψάχνω για τον τρομοκράτη. Ήξερα ότι ήταν βόμβα.

Άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ήχους. Μέσα στην αίθουσα ήταν απόλυτο χάος. Υπήρχαν άνθρωποι πεσμένοι κάτω παντού. Κοίταξα το τηλέφωνό μου. Ήταν 10.32. Πήρα τις αρχές και είπα στη γυναίκα στείλτε όποιον έχετε και δεν έχετε στο Μάντσεστερ Αρένα, κάτι μεγάλο έχει συμβεί. Πρέπει να ήμουν από τους πρώτους που κάλεσα επειδή πήρα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη. Υπήρχαν παντού νεκροί και άνθρωποι που έτρεχαν πανικόβλητοι προς τον σταθμό του τρένου. Έπρεπε να προσπαθήσω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους".

Θυμάται τη στιγμή που είδε μια έφηβη κοπέλα να πεθαίνει λίγα μέτρα μακριά. "Έτρεμε. Ένας κύριος πίσω μου μου είπε ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτή. Κινήθηκα προς μια γυναίκα με άσχημο τραυματισμό στο πόδι. Της είπα ότι θα είναι καλά". Λίγο αργότερα είδε τη μικρή Σάφι Ρούσσος που είχε πάει στη συναυλία με τη μαμά της Lisa και τη μεγαλύτερη αδερφή της. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από μια πόρτα εξόδου και φορούσε ένα t-shirt, καλσόν και μποτάκια. "Είδα τη Σάφι να έχει τις αισθήσεις της και τη ρώτησα το όνομά της. Νόμιζα ότι είπε Sophie. Όταν τη ρώτησα πόσο χρονών είναι μου είπε 8. Ήθελα να συνεχίσω να της μιλάω και τη ρώτησα αν πέρασε καλά στη συναυλία. Τότε συνειδητοποίησα πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει. "Που είναι η μαμά μου;" με ρώτησε και της είπα ότι δεν ξέρω και πως θα τη βρούμε σε λίγο. Μην ανησυχείς. Θα το κανονίσουμε. Θα είσαι μια χαρά. Με ρώτησε "τι συνέβη" και δεν ήξερα τι μπορούσα να της πω. Προσάθησα απλά να την καθησυχάσω και τότε ήρθε ένας από τους διασώστες. Έκοψε το παντελόνι της, έκανε μια γρήγορη εκτίμηση και μου είπε να σταματήσω μαζί της. Το κοριτσάκι προσπαθούσε να κοιμηθεί αλλά ήξερα ότι έπρεπε να την κρατήσω ξύπνια. Της κρατούσα το πρόσωπο και της ζητούσα να μείνει ξύπνια. "Θα γίνεις καλά. Έρχονται να σε πάρουν σε ένα λεπτό". Συνέχισε όμως να παρασύρεται στην απώλεια συνείδησης. Δεν μπορώ να το σκέφτομαι. Μετά άρχισε να τρέμει και μου είπε ότι κρύωνε. Έβγαλα το παλτό μου και την τύλιξα αλλά συνέχισε να τρέμει πολύ. Πλησίασε μια γυναίκα που είπε ότι ήταν νοσοκόμα και άρχισα να κάνει εκτίμηση για τη Σόφι. Έφτασαν δύο - τρεις αστυνομικοί και είπαν ότι έπρεπε να τη βγάλουμε από εκεί".

Ο Paul με τη βοήθεια των αστυνομικών κατασκεύσαν ένα αυτοσχέδιο φορείο από διαφημιστική πινακίδα και έβαλαν προσεκτικά τη Σάφι επάνω. "Ήταν ξύπνια αλλά δεν έκλαιγε καθόλου ούτε γκρίνιαζε. Ήταν ήσυχη. Μόλις βγήκαμε τη βάλαμε στο ασθενοφόρο. Ήταν ακόμα ζωντανή και είχε τα μάτια της ανοιχτά. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τη σώσουμε αλλά τελικά κανείς δεν μπόρεσε. Την ήξερα μόνο για λίγα λεπτά αλλά δεν θα την ξεχάσω ποτέ".

Πηγή: Sun