Η “Ευγενία” του Αντώνη Σκιαθά κέρδισε το πανελλήνιο κοινό της- Η παρουσίαση στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Την εκδήλωση συντόνισε ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κωνσταντίνος Μπούρας

Μετά από τις επιτυχημένες παρουσιάσεις σε Αθήνα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Πάτρα με σημαντικούς ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο της Ελληνικής Λογοτεχνίας, η “Ευγενία” που κέρδισε το πανελλήνιο κοινό της, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις εκδόσεις Πικραμένος. Το παρελθόν –όχι μόνο το προσωπικό αλλά κυρίως το συλλογικό – αποτελεί βασική ορίζουσα της ποιητικής του Αντώνη Σκιαθά, κάτι που τόνισαν ιδιαίτερα όλοι οι ομιλητές:

Ζωή Σαμαρά (Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ποιήτρια)

“Η σιωπή των οκτώ ετών από την τελευταία συλλογή του ποιητή, του έδωσε τη δύναμη να εντρυφήσει στην τρομακτική σιγή που επικρατεί πριν από τη δημιουργία, τη στιγμή που μεταβάλλεται σε επικοινωνία με άτομα που πλέον σιωπούν, σε συμβάντα που έχουν καταδικαστεί στη λήθη. Πρόκειται για αναπαράσταση της Ταφής πριν από την Ανάσταση. Η σιωπή γίνεται κραυγή, η κραυγή λέξη και τότε η ποίηση και ο πολιτισμός γεννιούνται. Οι έννοιες “χρόνος” και “γλώσσα” συναντιούνται, ερωτοτροπούν, αναδημιουργούνται, με νέες δηλώσεις και νέες συνδηλώσεις. Η λέξη σημαίνει αλλιώς κάθε φορά που επαναλαμβάνεται ή ξεκινά ένα νέο ταξίδι να συναντήσει το συνώνυμο ή το αντώνυμό της.”

Χάρης Κοντοσφύρης (Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας)

“Συμβάντα στη σειρά σαν καθαρτήρια είναι τα ποιήματα του Σκιαθά. Λερώματα λέξεων, ασάφειες απολογισμών, ευφροσύνη λύπεων, ανέκφραστα κατορθώματα, τα μύρια όσα δηλαδή. Αληθινή ποίηση είναι η ίδια η Ευγενία, με όλα αυτά τα πληθωριστικά ποιήματα, σε παλαιωμένες κάμαρες, με τα παιδικά της παιχνίδια.”

και Βαγγέλης Τασιόπουλος (Ποιητής)

“Ο Αντώνης Σκιαθάς έχει κατοχυρώσει μια διακριτική θέση στην νεοελληνική λογοτεχνία ως μέλος των ποιητών της γενιάς του 80’, ή της επονομαζόμενης «γενιάς του ιδιωτικού οράματος» που εμφανίστηκε την δεκαετία του 1980 για να πάρει την θέση της στη μακραίωνη διαδρομή της ελληνικής ποίησης. Διαμόρφωσε το προσωπικό και συνάμα ιδιότυπο εκφραστικό του ύφος αρμολογώντας τα σπαράγματα της σιωπής, ως ομολογίας αυθεντικής πίστης με τα δομικά συμφραζόμενα της ιστορίας και τα κοινωνικά δρώμενα του παρόντος.”

Την εκδήλωση συντόνισε ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κωνσταντίνος Μπούρας ο οποίος τόνισε ότι ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς σηματοδοτεί με την ποίηση του την σύγχρονη Ελληνική ποιητική παραγωγή της χώρας μας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν καθηγητές Πανεπιστημίου, προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης και φίλοι του ποιητή από την Βόρειο Ελλάδα.