Γιάννης Μάκκας: Οι στρεβλώσεις στον τομέα της υγείας

ομιλια στο φορουμ

«Οι προκλήσεις στον διαγνωστικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ήταν το  θέμα της εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου, στο πλαίσιο του 5ου Forum Υγείας.

Ο Γιάννης Μάκκας Β΄ Αντιπρόεδρος  του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ανέλυσε τη μεγάλη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα από τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, η εκτέλεση των οποίων παραπέμπεται σε αυτά, μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Ανέδειξε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο  προβλεπόμενο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, το οποίο αποβαίνει εις βάρος των δεύτερων, όπως εξήγησε.  «Ο ΕΟΠΥΥ έχει χάσει από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,3 δις ευρώ και με τη σειρά του είναι ασυνεπής στις πληρωμές του στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας. Επιπρόσθετα έχει εισάγει 86 νέες εξετάσεις στις καλύψεις του απέναντι στους ασφαλισμένους , χωρίς την ίδια ώρα να γίνεται καμία πρόβλεψη για αύξηση του  προϋπολογισμού απέναντι στα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, τα οποία εκτελούν όλες τις  εξετάσεις που συνταγογραφούνται, παρά το γεγονός ότι  επιβαρύνονται από το νέο κόστος. Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα δημόσια νοσοκομεία με τιμές ΦΕΚ και χωρίς συμμετοχή. Από τα στοιχεία μελέτης κόστους ωφέλειας προκύπτει κέρδος από τη δική μας της δουλειά για τον ΕΟΠΥΥ  56, 96%».

Ο Γιάννης Μάκκας τόνισε  επίσης το ζήτημα της οικονομικής τιμωρίας που προκύπτει για τα κέντρα, από το γεγονός ότι η ιδιωτική υγειονομική μονάδα δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης  και επεσήμανε την ανάγκη η πολιτεία να εφαρμόσει  επιτέλους , όλους τους νόμους που έχει ήδη ψηφίσει.

«Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, η ιατρική διαγνωστική μονάδα δεν έχει το δικαίωμα αναγραφής διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και πράξεων, απεναντίας είναι υποχρεωμένη να εκτελεί όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που αναγράφονται στο παραπεμπτικό του ασφαλισμένου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παραπεμπτικό το οποίο συντάσσει με την ευθύνη  του και βάσει των συνταγογραφικών οδηγιών και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αλλά και της ορθής ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας, ο κλινικός (παραπέμπων) ιατρός. Έχουμε πολλά παραδείγματα και πολλές φορές απολογούμαστε εμείς για τα λάθη άλλων.  Είναι ένα ζήτημα που κάθε χρόνο βελτιώνεται,  χρειάζεται όμως μεγαλύτερη προσπάθεια και  έλεγχος και επιτέλους να μπουν όλοι οι κανόνες που έχει αποφασίσει η πολιτεία, το κράτος για την συνταγογράφηση, καθώς αργήσαμε πολύ και αυτό έχει μεγάλο κόστος .    Για όλους τους παραπάνω πραγματικούς και αντικειμενικούς λόγους, είναι άδικο  να τιμωρείται οικονομικά η διαγνωστική μονάδα».

Για τις  σχετικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Π.Υ. προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας τόνισε ότι» βεβαίως και δεν είναι σημερινές, αλλά ανάγονται σε βάθος χρόνου,και φτάνουν μέχρι και το 2010 (!!) λόγω της ανικανότητας του Δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια να προβεί στους οφειλόμενους, εκ του νόμου, ελέγχους και εκκαθαρίσεις, ενώ τα σχετικά ποσά θα καταβληθούν «κουρεμένα». Με απλά  λόγια, ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. έχει (επιτέλους και εξ’ ανάγκης) συνειδητοποιήσει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ΚΥΡΊΩΣ υπόθεση του ιδιωτικού τομέα. Έχει συνειδητοποιήσει ότι κοστίζει στο Δημόσιο ελάχιστα (μπροστά στο αντίστοιχο θεόρατο κόστος του ΕΣΥ για αντίστοιχες, χαμηλότερου όμως επιπέδου υπηρεσίες) και ότι εάν πάψουν να λειτουργεί και αυτός, θα πάψει να λειτουργεί το (όποιο) σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας».

Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο  βρίσκεται η υπογραφή της νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΠΥ. «Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο έχουν γίνει πολλά βήματα στο να υπογράψουμε την καινούργια σύμβαση και ελπίζουμε σύντομα να τελειώσουμε και να λύσουμε αρκετά θέματα».


 

Διαβάστε επίσης