Ο Macron στην πρώτη του κυβέρνηση δεν τήρησε ήδη τις υποσχέσεις

οι πρωτες κινησεις

Αντίθετα με τα «δεκαπέντε μέλη maximum» που είχε εξαγγείλει, ο πρόεδρος όρισε μια κυβέρνηση που αποτελείται από δεκαοκτώ υπουργούς. Παραιτήθηκε επίσης από την πρόταση για ένα «υπουργείο πλήρες και ολοκληρωμένο για τα Δικαιώματα των γυναικών».

Οι προεκλογικές υποσχέσεις συχνά προσκρούουν στην άσκηση της εξουσίας… Και ο Emmanuel Macron φαίνεται να το ανακαλύπτει αρκετά νωρίς. Ήδη η κυβέρνηση «Édouard Philippe 1» ανακάλυψε ότι πολλές δεσμεύσεις φαίνεται να έχουν ήδη ξεχαστεί από τον πρόεδρο.

Πράγματι, αντίθετα με τα «δεκαπέντε μέλη maximum» που είχε δεσμευτεί να ορίσει, όταν μιλούσε στο πλατό του καναλιού TF1 τον Μάρτιο, ο αρχηγός Κράτους όρισε 18 υπουργούς με πλήρη καθήκοντα. Ωστόσο τήρησε το λόγο του όσον αφορά την προέλευση τους: πρόκειται για «άτομα από την κοινωνία των πολιτών και πολιτικούς από την αριστερά, το κέντρο και τη δεξιά».

Η ανανέωση δεν έγινε στη βάση της ηλικίας

«Θα υπάρχει ένα υπουργείο πλήρες και ολοκληρωμένο για τα Δικαιώματα των γυναικών» είχε επίσης διαβεβαιώσει ο Emmanuel Macron τον Απρίλιο στο Twitter, κάνοντας έτσι αυτό το θέμα μια «εθνική υπόθεση της πενταετούς θητείας». Όμως «αρκέστηκε» σε μια γραμματεία Ισότητας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, εμπιστευόμενος για επικεφαλής την Marlène Schiappa.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο, τέλος: «η ανανέωση». Γιατί αν ο πρόεδρος (39 ετών) και ο πρωθυπουργός (46 ετών) είναι σχετικά νέοι, η κυβέρνηση (52 ετών κατά μέσο όρο) είναι πιο ώριμη, όπως δήλωσε αιχμηρά μια δημοσιογράφος του LCI. Παρόλα αυτά, αν δεν είναι νέοι στην πολιτική, οι περισσότεροι από αυτούς τους υπουργούς δεν έχουν ποτέ υπουργοποιηθεί στο παρελθόν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο lemonade.fr στις 17/05/2017

Μετάφραση: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης