Έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία - Από 12 έως 120 δόσεις

ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ 3.000 ΩΣ 20.000 ΕΥΡΩ

Από το καλοκαίρι, -συγκεκριμένα ως τον ερχόμενο Αύγουστο- θα μπει σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση χρεών από 3.000 ως 20.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Ειδήσεις».

Προβλέπεται ακόμη και κούρεμα χρεών από 20% ως και 80%, ενώ βάσει κριτηρίων οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους με δόσεις.

Οι δόσεις θα ξεκινούν από 12 και θα φτάνουν ακόμη και τις 120, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια που θα καθορίζουν και το ύψος των δόσεων είναι: το ύψος της οφειλής, η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη από την επαγγελματική του δραστηριότητα, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η προοπτική της εταιρείας με βάση τα έσοδα των τελευταίων τριών ετών, ο κύκλος εργασιών ή το κεφάλαιο και η αναλογία μόχλευσης.

Για τη ρύθμιση των χρεών θα ακολουθείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία βάσει των κριτηρίων μέσω της οποίας θα προκύπτει και το ποσό των δόσεων.

Οι 120 δόσεις

Οι 120 δόσεις, η πληρωμή των χρεών σε βάθος δεκαετίας δηλαδή θα αφορά λίγους οφειλέτες και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην πλέον δύσκολη θέση.

Για τις 12 δόσεις

Θα δίδεται δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, ενώ για όσους επιλέξουν τις 12 δόσεις η παραγραφή προσαυξήσεων και προστίμων θα φτάνει σε ποσοστό 80%. Για όσους ενταχθούν στο μάξιμουμ των δόσεων η μείωση θα είναι σε ποσοστό 20%.

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ενώ θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και κάθε ποινική δίωξη.

Για χρέη έως 3.000 ευρώ

Για όσους έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ παραμένει η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε 36 δόσεις με μίνιμουμ δόση 50 ευρώ το μήνα.

Πηγή: star.gr

Διαβάστε επίσης