Ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy, στο tempo24.gr- Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ευρώπη και οι διηγήσεις για τα λιόδεντρα κάτω από τους Δελφούς- "Η κρίση δεν παραμόρφωσε τη χώρα επειδή οι Έλληνες αγαπούν τη ζωή "

μια συζητηση με αφορμη την παρουσία του στην πατρα

Η ανάθεση των καθηκόντων του πρέσβη της Γαλλίας όχι σε έναν διπλωμάτη καριέρας,  αλλά σε ένα πολιτικό πρόσωπο που είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου της Ségolène Royal, του Michel Sapin και του τέως πρωθυπουργού  Jean-Marc Ayrault, είχε συνοδευτεί, το 2015, οπότε και έφτασε στη χώρα μας ο Christophe Chantepy, από αισιόδοξα σχόλια διπλωματικών πηγών περί αναβάθμισης του ρόλου του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα.

Και όχι αδίκως.

Η παρουσία του κ. Chantepy ταυτίστηκε με την επανεπιβεβαίωση των ιστορικά και παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας και την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τις σχέσεις της με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

- Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-

Γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1959, ο Christophe Chantepy τελείωσε την περίφημη σχολή ΕΝΑ των ανώτατων αξιωματούχων του γαλλικού συμβουλίου.

Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981), πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982) και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986), ο Chantepy, θεωρείται ένα  από τα φωτεινά μυαλά της σύγχρονης Γαλλίας.

Γιος μαριονετίστα που έλειπε συχνά από το σπίτι για περιοδεία και μέλος μιας αγαπημένης οικογένειας με τέσσερα παιδιά, είναι ένας άνθρωπος ζεστός, ευφυής και ευπροσήγορος που συνάντησε την Ελλάδα μέσα από διηγήσεις σε μια εποχή κατά την οποία δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι αυτός ο τόπος θα γινόταν κάποια στιγμή το «σπίτι» του και ο θρυλούμενος ήλιος της θα φώτιζε και τις δικές του μέρες.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του ’70 όταν μαθητής γυμνασίου άκουγε την  παθιασμένη με την Ελλάδα καθηγήτριά του των αρχαίων ελληνικών να μιλάει για μια χώρα με λιόδεντρα που κυματίζουν σαν πέλαγος κάτω από τους Δελφούς.

Την  ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, επέστρεψε σε εκείνες τις διηγήσεις οι οποίες έγιναν εικόνα στο πρώτο ταξίδι στη χώρα μας που έκανε αργότερα ως φοιτητής, για να καταλήξει μιλώντας στα  ελληνικά, πώς έτσι έμαθε «τι θα πει ελληνική φιλοξενία και τι θα πει ελληνική ψυχή».

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να ξεκινήσει από εκεί η σύντομη κουβέντα μας με τον κ. Christophe Chantepy, ο οποίος θα βρίσκεται στην Πάτρα αύριο και μεθαύριο, θα έχει επαφές με φορείς, επιχειρήσεις και φυσικά  το  Γαλλικό Ιντστιτούτο και δηλώνει ότι νέες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα και τις περιφέρειές της, μεταξύ των οποίων και η δυτική Ελλάδα.

-Οταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, αναφερθήκατε στην καθηγήτρια των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο που σας σύστησε την Ελλάδα. Δικαιώσατε την καθηγήτριά σας για όσα  περιέγραφε όταν κάνατε εδώ το πρώτο σας ταξίδι ως φοιτητής;

"Μας μιλούσε για την ελληνική φιλοξενία, για τη θάλασσα και τους ελαιώνες, για τους Δελφούς. Και βέβαια μας είχε πει την αλήθεια. Η πρώτη φορά που ταξίδεψα ως εδώ, ήταν η υλοποίηση του ονείρου που εκείνη μας είχε εμπνεύσει".

- Φανταζόσασταν τότε, ότι θα επιστρέψετε στην χώρα ως πρέσβης;

"Ούτε για ένα δευτερόλεπτο ! Ήμουν μόλις 21 χρονών και δεν αναρωτιόμουν τι θα έκανα 35 χρόνια αργότερα"…

( Βάσω Παπαντωνίου, Βασίλης Βασιλικός, Αλέκος Φασιανός,  Christophe Chantepy, Olivier Dovergne - photos K. Bekas)
 

-Ποιά είναι η εικόνα που έχετε σήμερα από την παραμονή σας στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης;

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η κρίση δεν την παραμόρφωσε, επειδή οι Έλληνες αγαπούν τη ζωή, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουν για την ανάκαμψη της χώρας τους. Θαυμάζω την ικανότητα του ελληνικού λαού να αντιστέκεται, να κρατάει ψηλά το ηθικό του, να παραμένει ευθυτενής".

Πώς βλέπετε τις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, με δεδομένη τη μκροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία;

"Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας είναι ιστορικές και ιδιαίτερα θερμές. Προφανώς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τον Πρόεδρο Μακρόν".  

-Άν μπορούσατε να συγκρίνετε τις δύο κοινωνίες, ποιά θα λέγατε ότι είναι τα κοινά τους και ποιές οι μεγάλες τους διαφορές;

"Αυτό το ερώτημα αξίζει πολύ μακρά ανάπτυξη, αταίριαστη σε μιαν απλή συνέντευξη. Θα αναφέρω μόνο ένα κοινό σημείο και μια διαφορά. Το κοινό σημείο είναι η αγάπη για την ελευθερία. Η διαφορά είναι οι σχέσεις με το Κράτος, από το οποίο περιμένουμε ανταπόκριση στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα, απλά το αποφεύγουν".

(Mε τη Μαρία Φαραντούρη)

- Ποιά πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα πάνω από την Ευρώπη;

"Είναι η αμφιβολία που καταλαμβάνει ορισμένους ευρωπαίους πολίτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης. Το κοινό μας μέλλον είναι η Ευρώπη, γιατί είναι η Ιστορία μας. Τα 60 χρόνια που πέρασαν από τη Συνθήκη της Ρώμης εξασφάλισαν την ειρήνη στην ήπειρό μας, την οικονομική ανάπτυξη, την οικονομική άνοδο ευρωπαϊκών περιφερειών που είχαν μείνει στο περιθώριο, χάρη στην αλληλεγγύη. Αυτό το κοινό σχέδιο, πρέπει και πάλι να φροντίσουμε να το μοιραστούν οι πολίτες στο σύνολό τους. Αυτή είναι η φιλοδοξία του Προέδρου Μακρόν".    

- Εκτιμάτε ότι μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Δυτικής Ελλάδας σε επιχειρηματικό επίπεδο και αν ναι, σε ποιά βάση πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να στηριχθεί;

"Η Γαλλία επιθυμεί να αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με το σύνολο των ελληνικών περιφερειών. Περισσότερες από 100 θυγατρικές γαλλικών επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, στην οποία και παρέμειναν παρά την κρίση. Και πάλι ατενίζουν το μέλλον με εμπιστοσύνη. Η Γαλλία είναι ήδη ο δεύτερος επενδυτής στην Ελλάδα ενώ και νέες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα. Το κλίμα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, επειδή οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για την ανάκαμψή της αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς".

ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ  ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο Christophe Chantepy θα βρίσκεται στην Πάτρα τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Μαίου.

Τη Δευτέρα 15 Μαϊου στις  11:30 ο Γάλλος Πρέσβης θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών και θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Θα έχει επαφές με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, και τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κωστα Πελετίδη.

Αναμένεται να επισκεφθεί ιδιωτικές επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη των Πατρών, όπως τα εργοστάσια Λουξ, Φίσερ και Βιοντήζελ και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαίας.

Ο πρέσβης θα επισκεφθεί το Πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας των Πατρών, όπου θα ξεναγηθεί από τους καθηγητές κκ. Βασίλη Αναστασόπουλο, πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Διοικητικού Συμβουλίου και Γεράσιμο Μεντζελόπουλο, διευθυντή του Πάρκου ενώ  θα ξεναγηθεί και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Τέλος, θα επισκεφθεί τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου, που κατασκευάσθηκε από την γαλλική εταιρεία Vinci  και η οποία αποτελεί ήδη μείζον εργαλείο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

 

 

 

Διαβάστε επίσης