Χρήστος Νικολάου: «Θα είμαι και πάλι υποψήφιος» – Τι λέει σε συνέντευξη Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

Τί είπε για νερό, δρόμους, καθαριότητα

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Χρήστος Νικολάου, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας στη συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφους.

Ο δήμαρχος υποδέχθηκε τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου στο γραφείο του και ξεκίνησε με έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα έργων της δημοτικής αρχής, αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης διετίας, τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα που ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί και δήλωσε «παρών» για μια ακόμη θητεία.

Ο Χρήστος Νικολάου αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή. 

Επέκταση Διώρυγας Πηνειού 

Είναι ένα πάγιο αίτημα της δυτικής Αχαΐας για να ξεψιδάσει ο κάμπος, είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι εξασφαλίστηκε ποσό 3.300.000 ευρώ για συμπληρωματικές μελέτες, που αφορούν την επικαιροποίηση των προηγούμενων. Ο κ. Νικολάου υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής, στοίχημα για τη δημοτική αρχή, για το οποίο έχει λάβει διαβεβαίωση υλοποίησης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προαστιακός (επέκταση στην Κάτω Αχαΐα)

Σύμφωνα με τα νέα χρονοδιαγράμματα ο Προαστιακός θα «σφυρίξει» το καλοκαίρι του 2018 στην Αχαγιά, καθώς όπως είπε ο δήμαρχος, η εμπλοκή με τους διαγωνισμούς έφερε πίσω το έργο. «Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά στη σιδηροδρομική γραμμή και δεν μένει παρά να περιμένουμε την άφιξη του τρένου, που θα προσδώσει στην τοπική οικονομία μεγάλη ανάσα και θα κάνει τις παραλίες μας, ελκυστικές, με άνετη και οικονομική πρόσβαση.

Φράγμα Πείρου – Παραπείρου

«Εδώ και χρόνια ακούμε αλλά νερό δεν βλέπουμε», σχολίασε ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο μεγάλο διαδημοτικό έργο ύδρευσης που δώσει νερό στη δυτική Αχαΐα και συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη σε Α φάση σε Ωλενία και Δύμη. Όπως είπε ο κ. Νικολάου,  ο δήμος θα διεκδικήσει να ενταχθούν στο μεγάλο δίκτυο ύδρευσης Μόβρη και Λάρρισος, ενώ επανέλαβε ότι η δυτική Αχαΐα είναι υπέρ της σύστασης του διαδημοτικού φορέα που θα διαχειρίζεται το έργο. Σχετικά με αυτό έχει ήδη οριστεί συνάντηση με τον Χρ. Σπίρτζη. Η δυτική Αχαΐα έχει 87 γεωτρήσεις που λειτουργούν με χιλιάδες ευρώ κόστος στη ΔΕΗ. Είμαστε στο «κόκκινο».

Αεροδρόμιο Αράξου

«Μέλημά μας, το αεροδρόμιο να μπορεί να μεταφέρει τα αγροτικά μας προϊόντα σε όλο τον κόσμο. Σχετικά με αυτό, ήδη έχουν γίνει οι σχετικές επαφές και συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάου.

Αλιευτικό Καταφύγιο Αλυκών 

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι είναι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ώστε να δημιουργηθεί στις Αλυκές ένα αλιευτικό καταφύγιο, πλωτή μαρίνα και θαλάσσιο ταξί.

Παραλιακό μέτωπο

«Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου το οποίο θα περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατόδρομους και άλλα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Τμήμα Ασφαλείας 

Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει λειτουργήσει το Τμήμα Ασφαλείας ενημέρωσε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα των πολιτών, για το οποίο η δημοτική αρχή, είχε βάλει πρώτο στην ατζέντα.

Αγροτική Οδοποιία 

«Πάσχουμε σε αυτό τον τομέα. Λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας αρκετές φορές, οι δρόμοι στο αγροτικό δίκτυο βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Σε λίγες ημέρες όμως, θα έχουν όλοι πρόσβαση στις περιουσίες τους, καθώς ξεκινούν εργασίες με μηχανήματα δικά μας και ιδιωτών. Πολύ σύντομα επίσης θα ρίξουμε χαλίκι, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη μέσω LEADER για ασφαλτόστρωση του αγροτικού δικτύου».

Μηδενίσαμε το χρέος των 16.700.000 ευρώ – Μειώσαμε τις δαπάνες 

Σε ότι αφορά τα βάρη που φέρει ο οικονομικός τομέας του δήμου, ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας, είπε ότι το ποσό σε οφειλές προς τρίτους, που «κληρονομήθηκε» ήταν 16.700.000 ευρώ, το οποίο κατάφεραν μέχρι σήμερα να μηδενίσουν. Σε ότι αφορά το συνολικό ποσό εξοικονόμησης, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο δήμος κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες του κατά 43% «ενώ συνεχίζουμε το νοικοκύρεμα μειώνοντας ενοικιαζόμενους χώρους», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Αυτές οι πλατείες θα γίνουν το 2017

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου οι πλατείες που θα γίνουν εντός του 2017 θα είναι στα χωριά:

Άγιος Νικόλαος Σπάτα

Κρίνος

Ριόλος

Ελαιοχώρι

Λουσικά

Για τα υπόλοιπα χωριά ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος απάντησε ότι θα γίνουν το 2018.

Σχέδιο διάσωσης της ΔΕΥΑΔ – Δολιοφθορές στις γεωτρήσεις 

Η ΔΕΥΑΔ δεν θα κλείσει, δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο διάσωσης – εξυγίανσης της δημοτικής επιχείρησης η οποία να υπενθυμίσουμε ότι έχει «φορτώσει» τον δήμο με 1.500.000 ευρώ! Ο κ. Νικολάου αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της εξυγίανσης, ορίστηκε γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΔ ο χημικός μηχανικός Αθανάσιος Φατσικώστας.

Σε ότι αφορά τις οφειλές, ο δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τις διακοπές νερού σε όσους χρωστούν στον δήμο, ιδιώτες και επαγγελματίες. «Επίσης θα κόβουμε τις παράνομες παροχές, αυτές που για χρόνια ποτίζουν καλλιέργειες και αφήνουν τα χωριά χωρίς νερό», πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, αποκαλύπτοντας ότι ο δήμος έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με δολιοφθορές στις γεωτρήσεις. Σε ερώτηση αν το καλοκαίρι η δυτική Αχαΐα θα έχει πρόβλημα με το νερό, ο δήμαρχος είπε: «Θα υπάρξει σε ένα βαθμό πρόβλημα με το νερό, αλλά εμείς έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και θα συνεχίσουμε – με νέες γεωτρήσεις και νέα δίκτυα ύδρευσης ώστε στο άμεσο μέλλον να σταματήσει δια παντός αυτή η ταλαιπωρία των πολιτών.

ΧΥΤΑ Φλόκα

Ο δήμαρχος επανέλαβε την πάγια διεκδίκηση του δήμο για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, δυναμικότητας 53.000 τόνων, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες του ΦΟΔΣΑ για εξασφάλιση χρηματοδότησης. Παράλληλα, ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένεται ραντεβού με κυβερνητικό παράγοντα ώστε το μεγάλο έργο ύψους 25 εκ. ευρώ, να ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων.

Πολιτισμός

Ο δήμαρχος τόνισε τις προσπάθειες του δήμου για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής και τα ιστορικά σημεία, τονίζοντας ότι ο θεσμός ΔΥΜΑΙΑ 2017 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή και των συλλόγων – τους οποίους ευχαρίστησε – και πλούσιες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δύο μεγάλες συναυλίες. Τον Ιούλιο με την Γλυκερία και τον Αύγουστο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα η οποία κατάγεται από την Κάτω Αχαΐα.

Διαβάστε επίσης