Πολιτικά συμπεράσματα από συνδικαλιστικές εκλογές

του παναγιωτη παπαγιαβη

Η πολιτική εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων συνδικαλιστικών οργάνων, δεν πρέπει να γίνεται από τους απόλυτους αριθμούς. Πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν, το είδος του κλάδου, τα προϋπάρχοντα δεδομένα, να γίνονται συγκρίσεις, να αναλύονται οι εξελίξεις και να βγαίνει το συμπέρασμα.

Πρόσφατα είχαμε εκλογές ( γίνονται ανά τριετία ) στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας για την ανάδειξη 11μελούς Συμβουλίου. Είναι ένας χώρος που γνωρίζω, καθότι επί 20ετία, ήμουν αναμεμειγμένος και πλειστάκις εκλεγμένος. Είναι ένας Επιστημονικός Σύλλογος, όπου ψηφίζουν περίπου 150 οδοντίατροι, με μικρές αυξομειώσεις.

Η κατάσταση των πολιτικών δυνάμεων στο Σύλλογο, όπως έχει διατυπωθεί τη τελευταία 30ετία, επιβεβαιωμένη μάλιστα και από τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι : περί το 50% Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 45% και Κ.Κ.Ε. 10%. Αυτή η πολιτική καταμέτρηση ήταν καταγεγραμμένη στις εκλογικές αναμετρήσεις, μικρές δε αυξομειώσεις, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα του εκλογικού μέτρου οδηγούσαν σε κατανομή εδρών, αντίστοιχα, : 5-6, 4-5, 0-1.

Πρέπει να σημειωθεί, και είναι ΒΑΣΙΚΟ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικοί του πρόγονοι, δεν είχαν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές αλλά φιλοξενείτο στο ψηφοδέλτιο που πρόσκειτο  στο ΠΑΣΟΚ.

Φτάνουμε στις συνδικαλιστικές εκλογές του 2011 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει την αυτόνομο κάθοδο στις εκλογές. Τα αποτελέσματα συναριθμούμενα είναι τα ίδια. Η Ν.Δ., ξεπερνώντας το 50% εκλέγει 6 έδρες, από 2 το ΠΑΣΟΚ και ο Συριζα και μία το Κ.Κ.ΚΕ., ενώ για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία από 1 η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του 2014 η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ δεν κατέρχεται. Το αποτέλεσμα ήταν : 7 έδρες η Ν.Δ. 3 ο ΣΥΡΙΖΑ και μία το ΚΚΕ. Δηλαδή η απουσία έκφρασης του κεντρώου χώρου οδηγεί σε διάσπαση τους ψηφοφόρους του, και μάλιστα εξ ημίσεως δίνοντας από μία έδρα στην Ν.Δ. και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις πρόσφατες εκλογές ( 7/5 ) έχουμε μία ορατή διαφοροποίηση. Απουσιάζει πάλι ο κεντρώος χώρος και τα αποτελέσματα είναι :8 έδρες η Ν.Δ., 2 ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 το ΚΚΕ. Δηλαδή παρατηρούμε ότι οι εκλογείς του μεσαίου χώρου μεταναστεύουν όλοι προς τη πλευρά της Ν.Δ., αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά του 2011.

Για μένα είναι μία σαφής καταγεγραμμένη ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κεντρώων κομμάτων εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελειώνοντας, δεν πρέπει να αγνοούμε το ρόλο που παίζουν τα πρόσωπα στις συνδικαλιστικές εκλογές και μάλιστα σε μικρούς Συλλόγους. Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Γ. Μουτούσης με τη δράση του έχει τη παραδοχή του Οδοντιατρικού κόσμου. Δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και κινητικότητα για τα προβλήματα του κλάδου, απαρνούμενος πολλές φορές τη κομματική ταυτότητα, συμπαραστέκεται δε στα γενικά αλλά και στα ειδικά προβλήματα ενός εκάστου συναδέλφου. Η προσωπικότητα του ηγουμένου είναι ένας λόγος προσέλκυσης.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις παρατάξεις αλλά και τα κόμματα.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ