Πώς θα σώσετε τα αυθαίρετα των δασικών χαρτών

ΟΤΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΕΙ

Με το ενδιαφέρον των δήμων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ας απομένει μόλις ένας μήνας για να καταθέσουν τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων, συνεχίζεται ο «βραχνάς» των δασικών χαρτών. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, έχουμε το μπαλάκι των ευθυνών να παίζει στα γήπεδα του ΥΠΕΝ και της ΚΕΔΕ και από την άλλη εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν ανενημέρωτοι θεατές για το τι πρόκειται να συμβεί αν εκπνεύσει η προθεσμία της 12ης Ιουνίου και οι ΟΤΑ τελικά δεν έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους.

Από τους 120 καλλικρατικούς δήμους όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες μόνο οι 57 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταθέτοντας τις οικιστικές πυκνώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης (ΕΚΧΑ), το σύνολο των αντιρρήσεων είναι μόνο 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα.

Οι υπόλοιποι ΟΤΑ, είτε από έλλειψη προσωπικού, είτε για άλλους λόγους, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα. Βέβαια, αυτό που προκαλεί εξίσου μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως ακόμη η ΚΕΔΕ δεν έχει πάρει στα χέρια της τα επίσημα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, αγνοώντας μέχρι και σήμερα, 30 ημέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία, την πορεία των αντιρρήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο Ελεύθερος Τύπος ρωτώντας ειδικούς (δασολόγους, μηχανικούς, τοπογράφους, συμβολαιογράφους) τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να είναι ασφαλείς στην περίπτωση που ο δήμος τους δεν καταθέσει εντός χρονικών πλαισίων τις οικιστικές πυκνώσεις, η απάντηση ήταν κοινή. Να απευθυνθούν με το κατάλληλο έγγραφο στην Υπηρεσία Δόμησης της Πολεοδομίας πριν από τις 12 Ιουνίου και να υποβάλουν την αντίρρησή τους. Ετσι, συνιστάται οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν δράση, προκειμένου να μην μπλεχτούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία αγνώστου αποτελέσματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να μείνουν στον «αέρα», αφού κανείς ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ακόμη και ο αν. υπουργός το ίδιο ακριβώς είχε προτρέψει τους πολίτες να κάνουν, καθώς, όπως είχε πει, «έτσι θα λυθεί οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ανώτατες πηγές του υπουργείου στον «Ε.Τ.», δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 12ης Ιουνίου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δηλώσει πως το κόστος των αντιρρήσεων για τις ιδιοκτησίες που ανήκουν στις οικιστικές πυκνώσεις θα επιστραφεί.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε πως ακόμη και αν όλα τα παραπάνω γίνουν, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αν ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις είναι συνταγματικός.

Το ΥΠΕΝ, πάντως, αποσαφηνίζει ότι οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν την κατάσταση των χρήσεων, δεν τροποποιούν την ιδιοκτησία και ούτε αποτελούν δήλωση ιδιοκτησίας. Υποδεικνύουν, δηλαδή, εάν μία περιοχή υπόκειται στις δεσμευτικές προϋποθέσεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι, ώστε να είναι ευδιάκριτες οι οικιστικές και αναπτυξιακές λειτουργίες. Με άλλα λόγια, ακόμα και να κατατεθεί η αντίρρηση, ακόμα και να εντάσσεται στις οικιστικές πυκνώσεις μια ιδιοκτησία, αν η επιτροπή αντιρρήσεων δεν δώσει το πράσινο φως, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο.
ΚΕΔΕ VS ΥΠΕΝ

Για έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των δήμων αλλά και για την προχειρότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει χωρίς πρώτα να έχει διασφαλίσει τα βασικά μίλησε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε επίσης